Bělkovický kros, který se v Bělkovicích, ve vesnici ležící nedaleko Olomouce směrem na Šternberk, kde se ještě nedávno běhávala slavná Dvacítka ligy 100, přitáhne pokaždé velmi slušný počet závodníků ve všech kategoriích. Od dětí až po veterány. Závodí se tu totiž v příjemném prostředí zdejších hlubokých lesů a letos navíc vyšlo i celkem ideální běžecké počasí.

Když jsem před startem viděl tu ženskou sešlost, nevěřil jsem vlastním očím. Tak kvalitní obsazení jsem na závodech Velké ceny vytrvalců Olomouckého kraje ještě neviděl. Petra Kamínková, Marie Delingerová, Adéla Indráková, česká reprezentantka v orientačním běhu, Kateřina Bluchová a další výborné vytrvalkyně vyrazily do lesního terénu hodně rychle.

A podle toho také vypadaly výkony

Petra Kamínková /Adidas running team – 27:10/ na nic nečekala a pustila se do zdolání vcelku náročné trati již od začátku velmi ostře. V cíli z toho byl nový traťový rekord. Za ní opět prokázala výbornou formu Marie Delingerová /AK Kromeříž – 27:47/ a ze třetího místa se pak radovala Adéla Indráková /AC Moravská Slávia Brno – 28:37/.

Mezi muži stál na startu jediný favorit. A ten svoji roli splnil do puntíku. David Pelíšek /AK Olomouc – 32:16/ vyrazil hned po startu vpřed jako hladový gepard za antilopou a v cíli mu na traťový rekord Petra Vymazala chyběly 4 vteřiny.

Druhé místo si bezpečně pohlídal Roman Kovář /Fortex Moravský Beroun – 34:37/ a třetí pak doběhl Marek Štěpán /TJ Sokol Týn nad Bečvou – 36:46/. Ten ovšem tradičně po doběhu zmizel a tak snad ani pomalu nikdo neví, jak vypadá.

V Bělkovicích bylo ideální běžecké počasí

Šestý ročník Bělkovického krosu uspořádala Liga 100 Olomouc v krásném prostředí lesů kolem Bělkovického údolí. Za celkem ideálního počasí, protože vítr v lesích tolik nevadí, odstartovalo v hlavním závodě na devadesát běžců. Zdejší sportovní akce je zařazená do Velké ceny vytrvalců Olomouckého kraje jako 23 v pořadí letošního roku a zároveň do Malé ceny mladých vytrvalců. Muži měli připravený jeden velký okruh po lesních stezkách v délce 9 km a ženy měly trať poněkud zkrácenou na 6,5 km.

Díky startu dětí bylo hned od rána v restauraci Podskalí, kde probíhala prezentace poměrně dost živo.

Ve všech kategoriích bojovali o body do Velké i Malé ceny jak dospělí, tak i děti. Tak to zde totiž vždy je.

Boj v poháru o každou vteřinku až do posledního závodu.

S úsměvem se běhá líp

To by se dalo říct snad o všech, ale hlavně u Petry Kamínkové ta její pohodová nálada s trvalým úsměvem je vidět nejvíc a dokáže tím nakazit snad všechny kolem sebe. Z ní radost z běhání tryská na všechny strany.

„Musela jsem to jít od začátku rychle,“ přiznala Petra při vyklusávání. „Zvrtla jsem si kotník, když jsem se rozcvičovala a nechtěla jsem z kopců dolů riskovat, že bych si ublížila ještě víc. Proto jsem to od začátku nakopla a v sebězích se pak šetřila a dávala pozor, kam šlapu, abych se nedorazila.“

„Původně jsme měla běžet v Tatrách,“ konstatovala po závodě Marie Delingerová. „Jenže jsem neměla všechno ideálně zařízené, tak jsem se nakonec rozhodla jet jen do Bělkovic. Čtyři týdny jsem závody neběžela a dnes mi trvalo dost dlouho, než jsem se rozběhla. A pak už byl konec. Tohle je na mě moc krátké,“ dodala ještě se svým synem v náručí.

„Běžela jsem teď dva závody v orienťáku, tak jsem do Bělkovic přijela jen vyklusat,“ přiznala Adéla Indráková. Že to půjde tak dobře, to jsem vůbec nepředpokládala.“

„Chtěl jsem jít na traťový rekord,“ potvrdil mi svůj cíl pro Bělkovický kros David Pelíšek, pro něhož jsou to zde domovské trati, neboť tu velmi často trénuje. „Bohužel jsem překopl začátek a pak už jsem to v závěru nezvládl.“

„Pořád ještě cítím nohy po Olomouckém půlmaratónu a navíc jsem sem přijel přímo z noční,“ řekl v cíli Roman Kovář. „Proto jsem se svým dnešním výkonem docela spokojený.“

Marek Štěpán zase okamžitě po doběhu zmizel, tak se mi ho opět nepodařilo vyzpovídat. To už je u něj tradicí. Budu ho muset někdy odchytit už před závodem, aby bylo možné od tohoto poněkud tajemného běžce také získat alespoň nějaké informace.

Body do Velké ceny vytrvalců Olomouckého kraje jsou tedy rozdány, guláš a těstoviny snězené, pivo dopité, tak hurá na další akce. A teď jsou tři po sobě, kde půjde o body do tohoto seriálu v Nemojanech. Tak přijeďte.

+ Přidej si dnešní běh do tréninkového deníku

Výsledky

Bodovali jste v Bělkovicích? Napište do komentářů pod článkem :-)