Sportoval jsem od malička. Asi 7 let zpátky jsem si ale koupil nového horáka a začal na kole jezdit více systematicky. Nebyl to trénink, ale už jsem si zapisoval, kolik jsem kdy ujel. Pak přišel první bajkový maraton, koupil jsem si silniční kolo a začal závodit! A všichni ti závoďáci se pořád ptají „A kolik už máš letos najeto?“ nebo „Kolik hodin máš tento měsíc v sedle?“. Obdobné je to teď i s běháním. A já samozřejmě chtěl být „in“ a všechno tohle o sobě vědět a znát! Před pěti lety jsem si tak založil první opravdový tréninkový deník – tabulku na Google účtu (prakticky excel), abych ji měl vždy a všude k dispozici!

A světe div se! Krom toho, že jsem měl konečně přehled a nějaký řád v trénování, jsem mohl již brzo z ročních dat vyvozovat nějaké závěry. Proč se mi někdy jezdí špatně a jindy skvěle? A když se mi jelo skvěle, kolik jsem ten týden najezdil a jak jsem regeneroval? A kolik najetých km už bylo příliš a vedlo k únavě či přetrénování? Za další rok jsem pak mohl dělat meziroční srovnání a nyní po těch pěti letech umím sezónu pěkně zhodnotit nejen po jejím konci, ale už na jejím začátku či v průběhu, podle toho co jsem najel a jak jsem trénoval přes zimu/na jaře.

Za další dva roky jsem ke kolu přidal i běhání. V tabulce přibyl sloupec :) A s běháním přišly na řadu i kvalitní GPS hodinky od Garmina s měřením tepovky. Najednou se dal měřit i běh! Doposud mi musel stačit jen tachometr na kole. A co více, teď mám k dispozici mapu trasy, výškový profil, rychlost, průběh a samozřejmě také základní údaje jako je délka a trvání aktivity, paráda! Jenže tyto údaje už do tabulky nenarvete :( Nastal čas si vybrat sofistikovanější formu tréninkového deníku. Hlavní požadavky byly jasné – bezplatné webové řešení (Cloud), podpora map a tras, souhrnné informace dle mnoha filtrů a možnost manuálního zadání vlastních aktivit. Navíc podpora pro mobilní telefon (konkrétně aplikace pro Android). Jeden typ deníku nabízel přímo Garmin ke svým hodinkám (connect.garmin­.com). Není špatný, ale chyběla mi tam možnost si naklikat aktivitu ručně (hodinky u sebe nemám vždy a přece vím, kudy jsem jel na kole nebo běžel!) a tak tento deník neobsahoval moje aktivity všechny. Data, souhrny, cíle i celkové údaje byly tedy zkreslené. Hledal jsem alternativy. Možností bylo celkem dost a já dal radu kamaráda a zkusil RunKeeper (runkeeper.com). Dodnes jsem spokojen a za těch pár let zde máme už slušnou sociální síť. Dalšími variantami byly dailymile.com nebo třeba endomondo.com. Všechny jsou zdarma a záleží tak čistě na vás – nejlepší je ten, kde máte nejširší okruh přátel!

Runkeeper jsem tedy začal používat v září 2011 a od té doby tam zaznamenávám všechny aktivity – od cyklistiky, běhu a plavání, přes chůzi, horskou turistiku, běžecké i sjezdové lyžování, až po in-line bruslení, posilovnu nebo třeba zumbu! A za těch pár let se mi nakupilo spoustu užitečných informací. Vím, čeho jsem schopen, kde jsou moje limity. Stanovuji si plány a cíle na měsíc nebo rok, případně jednorázové objemy/závody. Porovnávám nejen jednotlivé své objemy mezi týdny/měsíci/roky, ale hlavně se můžu poměřit s kamarády! A upřímně, který chlap si nerad měří a porovnává své … výkony?!

Abych byl ale upřímný, jsem ze staré školy a stále si poctivě vedu i původní tabulku na Googlu. Sloupců už je pravda více, ale přehlednost zůstala. Absolutní moc nad všemi těmi daty je někdy k nezaplacení. A jelikož se mi tréninky z hodinek nahrávají automaticky i na stránky Garminu, občas používám i ten :) No a aby toho nebylo málo, jednou za týden si přenesu své výkony i na stránky BezvaBěhu!

Trénink bez systému mnoho ovoce nepřinese. Pokud máte nějaký tréninkový plán, je to lepší. A když si budete všechny své tréninky navíc zaznamenávat, rozhodně neprohloupíte. Pro většinu začínajících běžců je naprosto dostačující tréninkový deník zde na BezvaBěhu. Přehledy týdenní i měsíční, jakés takés filtrování a měsíční srovnání s ostatními (zde je velká škoda, že lze porovnat pouze aktuální měsíc). Navíc je zde i motivační stránka věci – vaše výkony vidí kamarádi a dostat se do ligy stovkařů, případně do extraligy, to je přeci prestiž!

Tak rychle šup ven, ať si můžete zaznamenat další kilometry! Držím vám všem palce!