Je nejstarším českým vytrvalcem, který absolvoval maraton. Před dvěma roky v 85 letech. Nedělní pokus, kdy chtěl tuto hranici za tropického vedra v Praze posunout, Jiřímu Soukupovi z Hradce Králové nevyšel. Ve výsledcích je veden jako absolvent půlmaratonu. Ten dal letos potřetí. Z deseti maratonských okruhů uběhl sedm. Ale maraton Jirka nevzdává.

Okolnosti nehrály Jirkovi do karet

Když jsem ve středu před závodem s Jirkou mluvil, myslel jsem si že ho nemůže nic zastavit. Ale. Vedle počasí byly proti i objektivní skutečnosti. Na trať měl vyrazit minimálně dvě hodiny před startem hlavního závodu.

Ve skutečnosti však s ostatními běžci nad 70 let startoval jen hodinu a půl před startem, tedy až ve čtrnáct hodin, a to při předpokládaném výkonu Jirky přes sedm hodin, nemohl do ukončení závodu, tedy do cca 21 hodin, prostě zvládnout. Navíc nebyl v optimální zdravotní pohodě.

„V týdnu před maratonem do mě při jízdě na kole nacouvala řidička. Bylo to však krásná dáma,“ pravil životní optimista a pokračoval: „Spadl jsem na zem. Naštěstí se mi nic nestalo, ale cítil jsem, že mám naražená žebra. Tato skutečnost asi ovlivnila můj styl běhu a poměrně brzy mě začaly brát křeče do nohou.“

Jirku v místě závodu povzbuzovala rodina. „Přijel syn se snachou a vnučkou, kteří žijí v Praze. U nich jsem strávil i noc po závodě.“

Jirku čekají další běžecké výzvy

Přesto Jirka dál spřádá velké plány. Již o tomto víkendu, v sobotu, se chystá vyrazit na Běh na Králický Sněžník, závod Českého poháru v běhu do vrchu kategorie super.

„Závod jsem absolvoval poprvé vloni a dal mi pořádně zabrat. Původně jsem s ním letos nepočítal, ale mám volno a rád bych podpořil pořadatele z Iscarexu svoji účastí,“ řekl běžecký matador.

Také jeho maratonské snažení není ještě letos ukončeno. „Rád bych zkusil některý místní maraton. Musím se však dopředu lépe domluvit s pořadateli, abych mohl běžet i v časové pohodě. Již nyní mi slíbil jeden kamarád, že pokud mi to třeba u nás v Srchu umožní, že mě na trati zajistí občerstvování před oficiálním zahájením závodu. Maraton je pro mě furt výzva,“ zakončil vyprávění Jiří Soukup.