Máme tady září, lidé se vracejí z dovolené, děti jdou do školy a všem začíná „normální“ život.

I pro nás běžce na dlouhé tratě nastává období, kdy se venku mírně ochladilo, není už takové horko, a to my máme rádi.

V září se taky roztrhne pytel s mnoha závody nejen u nás na Moravě. V termínovce jich máme celkem 28 a určitě se ještě jeden nebo dva další objeví.

Již tuto sobotu si můžete otestovat svoji fyzickou kondici v Ostravě – Hrabové, kde Maraton klub Seitl Ostrava pořádá Hrabovský půlmaraton. Do jubilejního Ostravského maratonu zbývají už jen tři týdny a náš výkon v tomto závodě nám napoví, jak jsme na vrchol sezóny připraveni. Prezentace závodníků bude probíhat od 8.30 h na hřišti TJ Sokol Hrabová a startovní výstřel zazní o pár desítek metrů dále v 10 hodin. Závodníci poběží celkem sedm rovinatých okruhů. Trať je z 85% asfaltová, zbytek tvoří šotolina. Kdyby náhodou některá z dam nevěděla co je to šotolina, tak tady je jednoduché vysvětlení : šotolina to je takový, jak se na Ostravsku říká, bordel na cestě, skládající se z drobného štěrku, písku, prachu a dalších neidentifikova­telných malých částic. Závod je zařazen do Moravskoslezského běžeckého poháru 2011 a propozice k němu najdete zde !

Další akcí, která se koná první víkendový den, je závod s názvem Kuřimská hora. Jedná se o kratší závod (5,8 km), který závodníci absolvují po lesních cestách. Prezentace závodníků bude probíhat od 9 h na ZŠ Tyršova v Kuřimi, startovat se bude v rovných deset hodin. Pokud se budete pídit po dalších informacích, napište mejl přímo šéfovi závodu Aleši Sikorovi (ales@sikora.cz). Součástí závodu je i lidový běh na 2km pro začínající běžce a mládež, takže vemte sebou děcka :-) Pokud nejste z jižní Moravy a nevíte kde je Kuřim, dozvíte se to, když kliknete tady.

V neděli se můžete zúčastnit v Blansku poměrně velkého závodu. Jedná se o Půlmaraton Moravským krasem. V přidruženém závodě o délce 3,2 km si dokonce můžete vyběhat boty značky Mizuno. Dalším přidruženým závodem je běh na 1 600 m. Po pondělním uzavření on-line registrací je k závodům přihlášeno přesně 600 běžců a z toho plných 501 k hlavnímu závodu. Startovní listinu a propozice si můžete prostudovat na webu pořadatele.

Běháte-li rádi krosy, můžeme vám nabídnout závod, který proběhne taky v neděli. Tím závodem je Bludovský kros a konat se bude již po třiadvacáté v Bludově nedaleko Šumperka. Trať je dlouhá 15 kilometrů, ale ženy a junioři budou absolvovat „pouze“ kilometrů deset. Prezentace a start proběhne na místním koupališti s krásným názvem Vlčí důl. Další informace k závodu získáte zde nebo u pořadatele Pavla Pernici – perpo@seznam.cz. Připomínáme, že tento závod je zařazen do Velké ceny vytrvalců Olomouckého kraje.

Pro ty z vás, kteří o víkendu z různých důvodů závodit nebudete, máme tip – zajeďte se podívat do Beskyd. Uvidíte tam 2600 šílenců, kteří absolvují 87 kilometrů po svých.