Švédská značka obuvi Salming byla donedávna běžcům neznámá. To se ale v současnosti mění. Boom minimalistického běhu dal impuls k rozvoji aktivit značky a „no nonsence running“ je dostatečně výmluvné heslo…

Salming začínal v oblasti florbalu, sálové boty této značky byly a jsou velmi oblíbené v mnoha zemích Evropy. S novým trendem minimalistické obuvi švédský výrobce vtrhnul i na běžeckou scénu. A když už se do této oblasti pustil, chce se jí věnovat na sto procent…

Boty lze v Čechách sehnat celkem snadno, horší je to na Moravě a ve Slezsku, ale i tam by se měla situace brzy zlepšit. Redakce dostala k dispozici pro test pánský model Salming Speed, což je „zlatá střední cesta“ – bota pro rychlejší trénink nebo závod. Kromě ní lze pořídit ještě ultra lehké závodní boty, minimalistické boty na delší klusy, které naopak mají přece jen trochu tlumení a stále oblíbenější „relax boty“.

Design se rozhodně povedl

Salming Speed na první pohled zaujmou barevnou kombinací, zelená spolu s černou vypadá dravě a celý design se mi prostě líbí, jedním slovem je parádní. V krabici nechybí ani krátká brožura, kde se lze dočíst vše podstatné o „natural runningu“.

Boty jsou opravdu lehké, pánský model ve velikosti 42 2/3 váží jen 210 gramů. Při bližším zkoumání je patrné, že zářivě zelená je jen síťka přes botu, pod ní jsou ještě dvě další vrstvy a bota je skvěle prodyšná, zároveň však pevně drží na noze. Podrážka je tenká, sklon od paty ke špičce je 5 milimetrů a pata je snad ještě níže než klenba. I když jsou boty konstruovány trochu jinak než konvenční závodky, efekt je stejný – na nohou je člověk téměř necítí.

Po zavázání tenkých zářivě zelených tkaniček mi boty sedly přímo na nohu. Těžko říct, jestli to byla náhoda nebo jsou tak flexibilní, že sedí každému. Ale já jsem se v nich cítil opravdu velmi pohodlně. S trochou nadsázky jsem po vyběhnutí ani nevěděl, že mám boty. Cítil jsem jen utažené tkaničky, ale nic víc – jako bych běžel naboso. To byl pocit, který nemám, ani když před závodem obuji závodní boty.

Začíná se zlehoučka

Co jsem dříve zaslechl, je potřeba s během naboso začínat postupně – nejprve jsem v nich běžel jen lehce (a i bez větší námahy celkem rychle) pár kilometrů a pocity byly skvělé. Pak jsem zkusil i delší trasy, až nad deset kilometrů a svižnějším tempem. Odhaduji, že lehčí běžci by si v nich mohli bez problémů zaběhnout i půlmaraton, i když pro delší trasy jsou spíš jiné modely.

Zkoušel jsem boty i v dešti. Navzdory tenké podrážce je vzorek bot poměrně výrazný a podkluzování tak nehrozí. I běh po štěrku je bez problémů, větší kamínky chodidla příjemně masírují, menší nejsou cítit. A dle kamínků, které jsem doma doloval z podrážky, soudím, že pryž je velmi měkká, více než u jiných bot.

Mohlo by se zdát, že je to jen lehká bota, ale natural running, to je něco jiného…