Již srocení závodníků u startovní kanceláře a pak na náměstí v Bystřici pod Hostýnem dávalo tušit, že se opět zachvěje rekord co do počtu běžců na startu a byla to pravda.

Nakonec vyrazilo na trať a také cílem proběhlo 193 účastníků Běhu na svatý Hostýn.

Pořadatelé měli radost, což je pochopitelné, ale jestli to tak bude pokračovat, budou mít i starosti. Čím více lidí, tím je vše náročnější na organizaci i pro rozhodčí. To hned nahoře naznal u ředitel závodu Karel Novák a s předstihem si domluvil pro příští rok novou časomíru.

Čelo závodu se ihned rozdrobilo

Po startu vyrazil dle svého zvyku do čela Martin Kučera /VSK Univerzita Brno – 21:51/a až do cíle už před sebe nikoho nepustil. Z počátku mu zdatně sekundoval Pavel Hrdina /AK Perná – 22:16/, ale i ten pak ztratil kontakt s vedoucím závodníkem, který již na Hostýně vyhrál počtvrté za sebou, což je historický rekord. Třetí skončil poměrně překvapivě biatlonista a běžec do schodů Milan Wurst /AK Šternberk – 22:44/, který si dal dopoledne v Bystřici na rozcvičení závod v letním biatlonu, ostatně jako čtvrtý celkově Pavel Dvořák z Prostějovského biatlonového klubu /23:20/.

Stejně tak se rozhýbala na biatlonové střelnici Pavla Schorná /TJ Maratónstav Úpice – 24:12/ a je vidět, že jí to prospělo. Vytvořila nesmírně kvalitní nový ženský rekord zdejší trati. Mimochodem, doběhla absolutně sedmá mezi všemi závodníky. To je fantastický výkon a na hlubokou poklonu.

Druhá pak doběhla loňská vítězka Martina Vévodová /AK Perná – 27:31/, která se letos prezentuje výbornou formou a třetí potom prolétla cílem zkušená veteránka a triatlonistka Jana Žaludková /Seco Tools – 28:13/.

Co pro vrchaře pořadatelé vlastně připravili?

Jedenáctý ročník Běhu do vrchu na Svatý Hostýn v Bystřici pod Hostýnem uspořádala Orelská jednota ze zdejšího města jako veřejný závod v běhu do vrchu. Ředitel závodu Karel Novák letos opět vyzkoušel sám osobně na trati, cože to připravil za martýrium pro závodníky.

Také tato běžecká akce zařazena do Maratónstav Českého poháru v běhu do vrchu a díky tomu se zde scházejí naši elitní vrchaři ve všech věkových kategoriích.

Letošní termín Běhu na Svatý Hostýn vyšel na 23. srpna a závod byl odstartován ve 14 hodin ze zdejšího náměstí TGM. Cíl byl na vrcholu Hostýnu u rozhledny v nadmořské výšce 735 metrů. Běžce čekala tedy trať dlouhá 5 km s převýšením 422 metrů z počátku po silnici a pak po lesních cestách v nádherném prostředí Hostýnských vrchů.

Do Bystřice jezdí všichni rádi

Také Martin Kučera nedá na zdejší závod dopustit: „Jezdím sem rád, přestože mi trať úplně ideálně nesedí. Ale jako trénink na letošní Mistrovství světa do vrchu, kam jsem se nominoval, to bylo dobré. Jen jsem chtěl běžet trochu pomaleji. Bohužel Pavel na mě pořád tlačil, tak se nedalo nic dělat a musel jsem do toho pak šlápnout, abych s ním nakonec nemusel finišovat.“

„Já si držel jen své tempo,“ smál se Martinově poznámce Pavel Hrdina. „To on pořád zrychloval, tak jsem se ani nesnažil za ním jít. Raději jsem si hlídal druhé místo.“

„Ráno jsem si dal biatlon a odpoledne se mi běželo skvěle,“ pochválil si svůj výkon Pavel Wurst.

„Já jsem si dopoledne také otestovala zdejší biatlonové tratě,“ připomněla Pavla Schorná. „A překvapivě mi to šlo odpoledne také výborně. Navíc mi seděla trať, takže jsem ani nemusela jít naplno, proto mě překvapil ten rekordní čas.“

„Ideálně jsem si rozvrhla tempo, protože zdejší trasu znám moc dobře a výsledkem byl čas o minutu rychlejší než v loňském roce,“ měla radost Martina Vévodová. „Ještě k tomu se mi běželo dobře, tak jsem dnes mimořádně spokojená.“

A zcela jistě byli spokojení i všichni další borci, co se dostali do cíle. Jako vždy na Hostýně, protože závody jsou tady perfektně zorganizované a pořadatelé v Bystřici pod Hostýnem, vše dělají poctivě a s láskou. To je všude poznat. I právě proto se sem řada běžců ráda každoročně vrací.

Výsledky