Dneska v Brně teplíčko, na pětce tak akorát, na desítce bylo mnohým horko. Na kratší trati, která byla tvořena jedním okruhem, viděli diváci souboj až na cílovou pásku. O prsa zvítězil Honza Osolsobě (AHA Vyškov – 16:52) před Vojtěchem Vondrou (Vencl tým Ústí nad Orlicí – 16:52). Třetím v cíli byl Jiří Ballhar (Balini – 17:01).

Závod si střihnul i Dalibor Gondík – 19:21. Vypadá celkem vysportovaně, má „vysekané“ nohy, prostě vytrvalec jak má být. O půl hoďky později nastoupil na 10 km a nevedl si vůbec špatně.

Mezi ženami byla na pětce nejrychlejší 23 letá Petra Vašinová z AK Šternberk, trať zdolala za 18:10. „Ano, loni jsem vyhrála 5 km na RunTour v Olomouci, pár vteřin nad 20 minut. Dneska jsem s časem spokojená, i když to není osobák, ten jsem si udělala v polovině června v Budapešti – 16:53.05. Jinak běhám zejména dráhu, kde jsem přešla z osmistovky na 1500 m. Sem tam si v rámci tréninku odskočím na silnici, ale letos bych chtěla zkusit poprvé Běchovice,“ řekla v cíli sympatická Petra.

Na start 10 km závodu nastoupilo 442 běžců. Okamžitě po výstřelu však nastala v Brně nuda, na špici se totiž usadili dva Keňané, kteří do cíle doběhli, aby se neřeklo, s několikametrovým odstupem, a to v podprůměrných časech 33:01 resp. 33:05. Kam by taky spěchali, když se zde neobjevil nikdo s předních českých běžců.

Trochu větší vzrůšo diváci zažili, když dobíhali na třetím místě Jakub Hodboď (Pomalí kluci / SK Svěrák – 33:15) a na čtvrtém Jiří Petr (Diadora – 33:20). Také oni běželi celý závod společně, ale nakonec Jakub 150 m před cílem Jirkovi nastoupil a prolétl cílem o pár vteřin dříve.

Na 48. místě celkového pořadí dokončil Dalibor Gondík – 40:54, klobouk dolů, jde vidět, že má naběháno.

Mezi ženami chtěla Keňanka Gladys Kerubo Otero zaběhnout pod šetatřicet a taky zaběhla. Její vítězný čas měl hodnotu 35:44. Pod 36 minut se také dostala Ivana Sekyrová – 35:57. Na Ivaně jde vidět, že běhá v pohodě, v cíli nedala znát na sobě únavu.

Zato druhá Pavla Zahálková se dnes vydala na max. A i když, asi 2 km před cílem, šla před ní Ivana, tak se Pavla snažila doběhnout s co nejmenší ztrátou.

„Dneska jsem trošku zklamaná, čekala jsem více. Byla jsem před třemi týdny na soustředění v Tatrách, ale stále to není ono, necítila jsem se dobře a tak nějak jsem to celé oddřela. Ivana běžela pěkně svoje tempo, ale mi v závěru síly docházely. Snad se to brzy zlepší,“ zhodnotila svůj výkon Pavla. „Teď bych se chtěla hlavně soustředit na MS v běhu do vrchu, které se koná 13. září v italském Casette di Massa,“ dodala.

Třetí českou ženou v cíli byla Šárka Macháčková (37:34), které se specializuje především na maraton. „Neběželo se mi dobře, měla jsem opět problémy se žaludkem, asi ty závody beru moc vážně, snad bude lépe. Na podzim bych chtěla dobře zaběhnout maraton, rozhoduji se mezi Amsterdam a Košicemi. Do Holandska jedou kamarádi z Brna, tak uvidím, jestli ještě seženu letenku za rozumnou cenu,“ usmívala se po závodě Šárka.

Výsledky

Foto 137× – BezvaBĚH.cz