Dámám se předem omlouvám za diskriminaci. Tento příspěvek je věnován primárně pánům, neboť otázka z titulku by mohla pro většinu žen znít jako urážka… Jak jste tedy na tom pánové vy?

Běháte s porostem hodným medvěda, jste na něj hrdí a nechápete, proč by vás podobné úvahy měly trápit? Nebo vám z trenek naopak trčí hlaďounce vyholené svaly nohou, ve kterých se soupeři téměř vidí jako v zrcadle?

Patříte-li k jedné z těchto skupin, pak máte jasno a ani vás se tento článek netýká. Pokud však patříte do skupiny mužů, kteří v tomto ohledu stále tápou, stejně jako já, možná se rádi začtete a něco s tím porostem konečně uděláte.

Důvodů proč s tím něco udělat je celá řada a přicházejí částečně od kolegů cyklistů, oklikou přes triaton až k běžcům. Zčásti za to také může nová doba a nová móda. Tím hlavním důvodem, ať už si to přiznáte nebo ne, je především dobře vypadat a ohromit soupeře či fanynky.

Stehenní i lýtkové svalstvo po oholení udělá vizuálně větší skok, než po půlročním pravidelném posilování – a stačí na to pár minut! Čím větší porost vaši muskulaturu pokrýval, tím větší skok to bude! Protože se k této motivaci ale oficiálně nikdo nechce moc hlásit, přišli jsme postupně se spoustou dalších důvodů, proč je nohy nutné holit.

Oholená kůže při pádu tolik nedrhne, zranění je menší a následně se bez ochlupení strupy lépe hojí. U běžců to sice nezní tak akutně, ale i oni někdy běhají hodně rychle, z kopce a v terénu, takže silniční lišej se přihodit může… Dalším důvodem je lepší aerodynamika, i když tady nebylo výrazné zlepšení změřeno ani u zmíněného medvěda. Můžeme jej tedy přenechat plavcům a cyklistům.

Pro zajímavost si americký profík Jeff Thomas nechal v rámci testování v aerodynamickém tunelu změřit rozdíl mezi oholenými a neoholenýni nohami při rychlosti 40 km/h a výsledek byl ohromující – 15W! Usain Bolt dobře ví, proč si hohy holí… Totéž bude platit o celotělově (poté co jim zakázali celotělové plavky) vyholených plavcích světové úrovně. Pokročíme tedy k dalšímu důvodu, který už je pro nás stejně relevantní jako pro Thomase i Phelpse – masáže.

Každý masér vám potvrdí, že raději s snáze hrábne do hladkého povrchu a také spotřeba emulze je výrazně nižší, než když je nejprve potřeba natřít vegetaci… Nová doba a nové materiály pak přináší další pádný důvod – tenké závodní kombinézy často umožňují chlupům pronikat skrz materiál ven a to pak není příliš hezký pohled. Také kompresní podkolenky a návleky se lépe oblékají a lépe drží na hladce oholené končetině.

A proč neholit? Někdo řekne, že je to zženštilé, že zátopek si nohy taky neholil nebo že na to nemá čas. Metody jsou různé a jejich vhodnost závislá především na typu a hutnosti porostu ale obvykle celá sklizeň nezabere více než 10–20 minut a není (opět v závislosti na úrodnosti povrchu) nutná opakovat příliš často. Výmluvy na čas tedy padají a také dnešním ženám už něco podobného nepřijde tak zvláštní. Zbývá tedy setrvačnost, pohodlnost nebo lenost…

Jako profesionální triatlet využiju všech výhod oholených nohou trojnásobně a tak si určitě říkáte, že nemilosrdně ihned ustřihnu vše co se na povrchu mých nohou objeví. Vím, že bych si nohy měl oholit alespoň před každým větším závodem. Nicméně u mě často vítězí ať už nedostatek času nebo prostě ve dni před závodem zvítězí touha dát nohy na stůl a ne se nad nimi hrbit v předklonu a k této proceduře se odhodlám tak maximálně třikrát do roka, když už mi ty chlupy viditelně trčí skrz kompresky i šortky do prostoru.

Tento článek píšu odpoledne před Ironmanem v Kodani a rozhoduji se, zda ho dopsat v pohodlí s nohami na stole a počítačem na klíně nebo zda notebook zaklapnout a vrhnout se na holení. Zvítězil článek a tak budu muset při závodě asi nějaký ten watt na kole přidat (nejsem chlupáč jako Jeff Thomas) a doufat, že nespadnu… Stejně mám lýtka i stehna při závodě schovaná v kompresních návlecích a když si zase oholím jen kolena, leknou se mne na bazéně.

A co vy? Holíte nebo ne? Máte k tomu další důvody? Nebo proti? Užijme si tu diskuzi dokud můžeme – za pár století evoluce pošle všechny holící strojky do propadliště dějin… :-)