Sice nejtěžší z celé dvacítky středečních závodů Triexpert Cupu, ale zato betelnej závod, se dneska běžel na dráze Pod Palackého vrchem v Brně.

Počasí tak akorát. Běželo se ve dvou rozbězích. První je víc obsazený, druhý zase rychlejší a tak se právě v něm rozdávaly pomyslné medaile.

Hned ze startu to byly pěkný fofry. Dan Orálek to spolu s Jirkou Petrem napálili a napařili kolo pomalejším běžcům už ve třetím okruhu.

Dan měl dvě třetiny závodu trošku navrch, ale pak se na něj Jirka dotáhl a 5 minut před koncem dokonce o kousek vedl. Ale to by nebyl Dan, aby nezabojoval. Závod nakonec vyhrál o 45 metrů.

Tahle tahanice o vedení byla jedním z mála vzrušujících momentů na hodinové pouti běžcově. Jinak je to makání furt dokola, docela na budku. Kdyby se dal aspoň změnit směr jak na brusláku.

Dan s Jirkou nakonec sfoukli 43 kol, u vítěze to znamenalo 17370 m. O dvě kola míň odkroužil na třetím místě Aleš Borek.

V ženách taková mlata o prvenství nebyla, spíš o druhé a třetí místo, které si rozdělily dnes o něco úspěšnější Lada Železná a Lenka Jančaříková.

První flek si vyběhala Tereza Durdiaková, kterou odtáhl 36 kol (přesně 14690m) strojovým tempem Vítek Ryška.

Možná vás zajímá, jak se takový hodinový závod měří. To vyfasujete čip, který vám počítá jednotlivá kola. Minutu před celou vás málem klepne pepka z výstřelu, který oznamuje, že zbývá už jen 60 sekund. To vás natolik probere, že ze sebe začnete ždímat maximum.

Komentátor pak odpočítává sekundy, vy se hecujete k heroickému finiši, aby vás málem trefil šlak podruhé. Další výstřel oznámí šlus a vy se konečně můžete zastavit a pořádně nadechnout.

Stojíte a čekáte, až k vám přijde komise, která odměří metry, které jste uběhli v nedokončeném kole. A pak je rozchod. A pak už jen doma netrpělivě klikáte, kdy se objeví na stránkách výsledky z obou rozběhů.

Takže tady jsou.

A nezapomeňte, příští týden už potřetí a naposledy 11 km v Líšni.