Poslední srpnový víkend se uskutečnilo v Letohradu, nedaleko Ústí nad Orlicí a Žamberka, závěrečné 3. kolo Českého poháru, poslední podnik letního krosového biatlonu. Zúčastnil se jej i Václav Bitala, jeden ze současných nejúspěšnějších vytrvalců severní Moravy.

V sobotu 26. srpna byl na programu závod s hromadným startem. Hned od začátku se Vašek pohyboval v popředí startovního pole. Ve čtvrtém okruhu, před poslední střelbou, se dostal do čela závodu, tuto pozici uhájil a proběhl vítězně cílem.

V neděli se pokračovalo rychlostním závodem. Oproti předcházejícímu dni se mu již tak nedařilo ve střelbě, ale díky opět výbornému běhu obsadil druhé místo.

Vašek před posledním kolem ČP věděl, že pokud chce zvítězit v celkovém hodnocení poháru, musí jeden závod vyhrát. To se mu v sobotu povedlo, takže zakončil svoji nejúspěšnější sezónu v letním biatlonu vítězstvím.

Václav Bitala se v červenci také zúčastnil Mistrovství Evropy v letním biatlonu.

Vašku, můžeš nám objasnit pojem, co je to letní biatlon?

Je to letní verze biatlonu, kdy se místo běhu na lyžích využívá krosového běhu. Druhou změnou je umístění malorážky, která je uložena ve speciálním stojanu na střelnici. Střílí se vleže nebo ve stoje, ze vzdálenosti padesáti metrů.

Jak jsi se dostal k tomuto sportu?

K biatlonu mě přivedli rodiče. Byli mnohonásobními Mistry republiky a provozovali tento sport též na mezinárodní úrovni.

Střelba hraje významnou roli pro dosažení celkového úspěchu. Jaké máš podmínky pro trénink?

Bohužel v Rožnově pod Radhoštěm jsou v poslední době hodně mizerné podmínky pro trénink střelby. Těžím z toho, co jsem se naučil v mládí. Co nezvládám na střelnici, snažím se dohánět v běžecké části.

Co rozhodovalo o tvé nominaci na letošní Mistrovství Evropy?

Nominace na ME se skládala ze čtyř závodů, z čehož se započítávaly tři nejlepší výsledky. Po třech závodech bylo čelní pořadí vcelku vyrovnané. Rozhodoval poslední závod, který byl zároveň Mistrovstvím České republiky. Podařilo se mi ho vyhrát, čímž jsem si zajistil účast na ME.

Jaké závody jsi absolvoval v průběhu tří dnů?

Mistrovství Evropy v Itálii bylo zahájeno ve čtvrtek oficiálním tréninkem na tratích a střelnici v Martellu.

V pátek byl na programu rychlostní závod na čtyři kilometry, se střelbou 1× v leže a 1× ve stoje. Na první střelbě jsem minul jeden terč, při střelbě ve stoje dva. Pro mne to byl slušný výsledek a díky pátému nejrychlejšímu běžeckému času jsem obsadil 9. místo v celkovém pořadí.

V sobotu šampionát pokračoval stíhacím závodem na 6 kilometrů. Střílelo se 2× vleže a 2× ve stoje. Startovalo se Gundersenovou metodou. Vybíhal jsem jako devátý se ztrátou 1:05 min. na prvního závodníka. První ležka byla bez chyby, druhá se dvěma chybami a na obou střelbách ve stoje jsem vždy minul dva terče. I přesto jsem se posunul na 9.místo, díky čtvrtému nejrychlejšímu běžeckému času.

Co bylo pro Tebe největším zážitkem v Itálii ?

Bylo určitě prostředí, ve které jsme závodili. Sportoviště se nacházelo v nadmořské výšce 1700 m, které bylo obklopeno velikány Jižního Tyrolska až s 3500 m.n.m.

Jaké jsou tvoje plány do budoucna v tomto sportovním odvětví ?

Věkem jsem skoro veterán, ale na jedno ME bych se chtěl ještě podívat.


Autorem článku je Jiří Harašta, propagátor běhu na Kopřivnicku a okolí, předseda Lašského běžeckého klubu.