Že má klasická masáž pozitivní účinky o tom žádná, ale ne každý si může dovolit pravidelně navštěvovat maséra a dopřávat tak svým svalům tu nejlepší péči.

Existuje však základní a levný nástroj, známý mnoha běžcům i dalším sportovcům, který takovou péči nejen vynahrazuje, ale je vůbec tím nejlepším, co si pro své unavené tělo můžeme přát. Pokud jste tak ještě neučinili, je čas se seznámit s pěnovým válcem.

Pomocí pěnového válečku v podstatě děláte profesionální masáž sami sobě, navíc takřka zdarma (válec pořídíte do jedné tisícovky). Válec nám neulevuje jenom od stávající bolesti, je to také skvělý způsob, jak před výkonem zahřát studené svalstvo.

Klíčem k úspěchu je dát cvičení s válcem dostatečný časový prostor, abyste pocítili výsledek. Přílišné spěchání a urychlování cvičení je jednou z nejčastějších chyb, které lidé, jež si válec pořídili, dělají.

Místo bleskové masáže cvičte s válcem až třicet sekund (zkušenější klidně i dvě minuty), pomalu, dlouhými tahy a plynulými pohyby.

Mrkněte na cviky, které nedávno uvedl Huffingtonpost.com:

1. Čtyřkolka

Lehněte si na válec směrem dolů a postupně se pohybujte dopředu a dozadu, během pohybu si pomáhejte předloktím a masírujte tak své stehenní svaly.

2. Iliotibiální syndrom

Balancujte na jedné straně pomocí rukou a horní nohy a z oblasti pod kyčlí pohybujte válcem až směrem ke kolenu. Chcete-li zvýšit zátěž, spodní nohu pokrčte. Cvik pomáhá předcházet častému zranění kolene – ITB.

3. Hýždě

Sedněte si na váleček a překřižte levou nohu přes pravou. Mírně se předkloňte doleva a pohybujte se směrem dopředu, dokud válec nezačne tlačit na váš velký hýžďový sval.

Fotografie: Damon Dahlen