Bezmála sedm stovek závodníků přilákala víkendová ČEZ Jizerská 50 RUN, která byla premiérovým kláním běžců na trati legendárního závodu v běžeckém lyžování. Snad i proto triumfy na nejdelší 23 km dlouhé trati připadly úspěšným lyžařům: Jiřímu Magálovi a Zuzaně Kocumové.

Pro Magála i Kocumovou, kteří se proslavili především na běžkách, to byl triumf stylem start-cíl. Jen co si obhlédli soupeře, rozhodli se jim utrhnout. V obou případech úspěšně. „Chtěl jsem se dnes dobře proběhnout, tak jsem se zapojil do úvodní skupiny. Ze začátku jsme šli hodně rychle a říkal jsem si, že se zkusím udržet alespoň na desátý kilometr. Ale pak jsme zvolnili a víceméně jsem odpočíval. Závod se rozhodl ve výběhu na Olivetskou horu, kdy se mi podařilo utéct s druhým v pořadí. Ten pak dostal v seběhu křeče. Měl jsem náskok okolo půlminuty a ten jsem si i hlídal,“ zhodnotil závod Jiří Magál.

Pro Zuzanu Kocumovou byla trať zcela domácí – v Jizerských horách zná snad každý kout. Už dopředu se tak připravovala na profil, který ji ne zcela vyhovuje. „Nemám ráda roviny, ale spíše potřebuju střídat kopce a seběhy, kde se dá odpočinout. Běželo se mi nakonec překvapivě dobře a celou dobu jsem měla tempo pod kontrolou,“ hodnotila Kocumová. „I když se běžel první ročník závodu, bylo to hodně vydařené a ohlasy jsem slyšela jen pozitivní. Skvělý začátek tradice s parádní atmosférou.“

Pořadatelům se podařilo pro první ročník závodu vyprodat obě distance na 23 a 10 kilometrů, na start se tak postavilo na sedm stovek běžců. Povedlo se i počasí – zatímco všude jinde pršelo, déšť se Jizerským horám vyhnul. „Byla to úspěšná premiéra a máme z ní velkou radost. Pro příští rok bychom chtěli zařadit i závod na 50 kilometrů přesně po trase zimní Jizerské 50, protože už teď z ohlasů závodníků víme, že o ni mají zájem,“ říká David Douša z organizačního výboru.

ČEZ Jizerskou 50 by měl příští rok tvořit hned trojlístek závodů – už v lednu zimní Jizerská 50, na jaře závod horských kol a v září pokračování právě založené běžecké tradice.

Tisková zpráva

Výsledky

Foto 24× – Jizerská 50 RUN