Máme za sebou článek o rozcvičení před závodem a bylo by dobré si říct co provést i po něm, aby to mělo pro vás co největší přínos.

V tom vidím neustále kolem sebe obrovské a docela zásadní nedostatky a proto bych chtěl shrnout podstatné body pro vaši informaci do následujícího vyprávění.

V první řadě musím podotknout, že se třeba dlouhodobě připravujete ke svým soutěžním aktivitám a pak si to vše pokazíte neuvěřitelnými základními chybami po možná i skvělém výkonu v právě dokončené sportovní akci.

ZÁKLADNÍ CHYBY PO ABSOLVOVANÉM ZÁVODĚ

Samozřejmě, že je těžké se soustředit ihned po závodě na to, co máte začít správně provádět. Zejména když jste podali výkon za hranicemi svých současných možností.

Jenže pokud někde za cílem téměř v bezvědomí neobjímáte nejbližší strom, či nezneužíváte situace a nevisíte třeba na krásné přítelkyni vašeho nesmiřitelného soupeře a kamaráda, je třeba začít něco dělat pro návrat k původnímu stavu organismu.

Je pravda, že může nastat i situace, kdy se vám bude zdát, že právě nastalo zemětřesení a vy nebudete vědět, jestli se to stalo, či zda nebo je to jen vaším vysílením.

Ještě horší stav může nastat v případě, že budete velmi rychle napojeni na přístroje v přistavené sanitce nebo vám bude přivolán luxusní taxík v podobě vrtulníku záchranné služby. Tohle snad už potom jen v nejhorším případě.

Pak zcela jistě asi nebude vhodná doba ani čas na provedení nejdůležitějších úkonů pro započetí regeneračních procedur a odsunutí možného zbytečného onemocnění.

TIP: Čtěte také NEPODCEŇUJME ROZCVIČENÍ PŘED ZÁVODEM

Pokud jste ovšem běželi s rozumem a můj předchozí popis nepříjemných stavů se vám vyhnul, pak je vhodné nezačít se v euforii vykecávat s kamarády hned za cílovou čarou.

Často a určitě nevědomky tak zavazíte dalším dobíhajícím borcům, kteří vesměs se smrtelně zkaleným zrakem vás ani nevidí. Možná ani neví, kde jsou a klidně, ač třeba neradi a rozhodně neúmyslně, do vás vrazí. Je nepochybně lepší se rychle přesunout k občerstvení.

CO JE PRO VÁS NEJLEPŠÍ

Doporučuji po závodě začít, co nejdřív je to možné, doplňovat tekutiny a to nejlépe buďto v podobě čisté vody nebo iontových nápojů, ale správně naředěných. Je mi zcela jasné, že pro většinu z vás je nejlepším ionťákem pořádně vychlazené pivo.

V tom s vámi nesouhlasím, poněvadž vaše vnitřní orgány musí začít odplavovat to, co jste jim připravili za guláš právě absolvovanou zátěží. Když jim dodáte ještě do toho všeho nějakou tu kapku alkoholu, tak se nedivte, že v první řadě musí zlikvidovat tohohle nepřítele v těle a až pak se pustit do ostatních věcí.

To říkám záměrně s nadsázkou a dost zjednodušeně, ale zcela úmyslně takto vykresluji nastalou situaci po vypití několika piv. Jakmile po troškách popíjíte, ne, že do sebe hned hrknete tři litry vody, je dobré se okamžitě odebrat do šatny, k autu, či za nejbližší keř.

Nám to nikomu nebude vadit, jsme na to zvyklí, ostatně to provádíme také. Tam je nutné rychle se sebe sundat propocené svršky a převléct se do suchého oblečení.

Zabráníte tak zcela jistému nachlazení. To vás nemine, když se budete producírovat v mokrém tílku a trenýrkách mezi závodníky a v duchu se naparovat kolik jste dnes kolegů porazili nebo naopak si nadávat jak je to možné, že vám tolik borců zase uteklo. To je ale jiná věc, té se v textu věnovat nebudeme.

TIP: Čtěte také Základem tréninkové jednotky je správné rozcvičení

Po převlečení je dobré, protože předpokládám, že jste už v provozním stavu, posbírat kamarády a jít se pomalounku, co noha nohu mine, vyklusat. Teprve až teď v klubku stejně postižených přátel můžete probrat nejúžasnější zážitky a prožitky z dnešního závodu.

Endorfiny máte na nejvyšší hladině a hodně z vás bývá v takovém případě i docela vtipných. Proto je kolektivní výklus vždy obrovskou zábavou, ale také hlavně rychlým započetím regenerace. Podotýkám, že není nutné znovu oběhnout celou trať.

Popsat kde vás kdo a jak předběhl nebo kde jste naopak vy nasadili trhák, či zabloudili na trase, a mnoho dalších neuvěřitelných věcí, které jste za tak krátký čas stačili prožít, můžete i kdekoliv jinde.

PROTAHOVAT ANO NEBO NE?

Stačí opravdu jen nějaký ten kilometr klusu a pak je dobré se pomalounku a jen s velkým citem trochu začít trochu protahovat. V poslední době se tvrdí, že to není správné, ale pokud máte vyzkoušené, že vám to prospěje, tak se na nové objevy vůbec neohlížejte.

My, v mojí tréninkové skupině k tomu, pokud to není příliš dlouhý závod a nejsme totálně zdevastovaní, přidáváme i pár hodně pomalých a uvolněných rovinek.

Pak dokončíme protahování základními cviky, kde se zaměřujeme zejména na nejvíce zatěžované a tím pádem i přetížené části našeho pohybového aparátu. Ale nesmírně opatrně.

Určitě sami cítíte po dokončení závodu, jak se nemůžete pohnout a tady teprve při protahování poznáte, jak na tom opravdu vaše svaly, ale i klouby jsou.

A znovu zdůrazňuji, že se musíte věnovat protahování jen tak, abyste si ještě víc neublížili a jen v podstatě vyrovnávali napětí ve vašem těle. Na závěr je dobré nohy uvolněně vykývat a i to vám bude zpočátku činit značné potíže.

Pak je docela důležité, když je to možné, dát si sprchu a převléct se do úplně suchého oděvu. V průběhu této činnosti postupně neustále doplňujte tekutiny a nakonec, až toho budete schopni, se snažte dodat tělu i zdroje energie.

Tím samozřejmě nemyslím napůl syrový párek nebo ještě něco horšího, ale nějaké energetické tyčinky, gely nebo třeba müsli.

Pokud tohle alespoň přibližně dodržíte, věřte mi, že zcela určitě urychlíte svoji regeneraci po právě absolvovaném závodě.

Doufám, že si z toho, co jsem se vám tu snažil trochu nastínit, něco vyberete a případně dál i někdy zrealizujete.

Jsem přesvědčen, že toho nebudete litovat.


Autorem článku je Zdeněk Smutný, zkušený a zásadový trenér z Nemojan, který se již 40 let věnuje běhání. Trénování jiných a častá účast na závodech se staly součástmi jeho životního stylu.