Nedávno se na internetu objevila stručná zprávička o chlapíkovi, který závodil s metrem. My jsme se však chtěli dopátrat více informací a podrobností o tomto bláznivém počinu. Tady jsou:

Několik poznámek na úvod

  • James Heptonstall uháněl mezi stanicemi Mansion House a Cannon Street v Londýně

  • Svou trasu zaznamenal na známou kameru GoPro, kterou si připevnil na svou hlavu

  • Jeho kamarád Noel Carroll navíc vše zaznamenával i uvnitř metra

  • A nakonec James tento neuvěřitelný výkon zkompletoval do jednoho osmdesátivteři­nového videa, které najdete uprostřed článku

Každý, koho někdy jízda metrem zbytečně zdržela, si určitě položil otázku: „Nebylo by to rychlejší pěšky?“ James Heptonstall nezůstal jen u spekulací a vyzkoušel si to na vlastní kůži. Prostě vstal a běžel, co mu síly stačily. V takřka výjimečném souboji stroj vs. člověk tento třicetiletý Brit, mimo jiné i hráč rugby a poradce v oblasti životního prostředí, vyběhl skrze právě otevřené dveře metra a neohroženě uháněl vstříc londýnským ulicím s jediným cílem – být na následující zastávce dříve než metro, které právě opustil.

Připravit, pozor, start! Na fotce vlevo Heptonstalla vybíhajícího z metra natáčí jeho kamarád Noel Carrol, fotka vpravo již pochází z kamery GoPro na Jamesově hlavě.

Závod je v plném proudu. GoPro záběry ukazují, jak Hepstonstall běží směrem ke stanici Cannon street. Na fotce vpravo se blíží k metru, těsně než se zavřely dveře.

Během trasy zatím někde pod ním už burácelo metro, které pomalu (vlastně dost svižně) mířilo z Mansion House východně po Circle Line. Být tohle film o Supermanovi, řekli byste dokonce, že je náš hrdina rychlejší než řítící se vlak. Heptonstall měl před sebou však stále ještě cílovou čáru. Pokračoval dál, s neskutečným odhodláním. Už se blížil do stanice Cannon Street, hbitě a smykem oběhl jízdenkovou bariéru a s Oyster card v ruce prochází skrz a míří po schodech dolů tak rychle, že málem narazil do zdi.

Čekání: James vyčkává přede dveřmi, aby z nich mohl vzápětí vyskočit a vyrazit vstříc netradičnímu závodu.

První překážka: James se řítí skrze jízdenkové turnikety, zdržující bod jeho trasy.

Výběh ze stanice: James právě opouští stanici Mansion House, vybíhá po schodech a dostává se na ulici.

Sprint: Mapa ukazuje trasu, kterou James odstartoval na stanici Mansion House směrem ke stanici Cannon Street.

Osazenstvo vagónu, ze kterého teprve před chvíli vyskočil, zatím pomalu zastavuje na zastávce a zrak plně upíná směrem k právě se otevírajícím dveřím. Kde je James?

A pak se objevil! Právě včas. Triumfálním vpádem zpět do metra zakončuje svou misi, doprovázen jásotem a potleskem spolucestujících. Výsledek? Svým výkonem ušetřil necelé dvě vteřiny svého času.

Dnes je jeho závod jedním z nejpopulárnějších na serveru Youtube. James Heptonstall absolvoval celkem 379,5 metrů za jednu minutu a 18 vteřin, místy běžel rychlostí až osmnácti kilometrů za hodinu, cestou navíc musel překonat dva jízdenkové turnikety nebo sestoupit 75 schodů.

Jeho soupeř, metro, absolvoval za minutu a 20 vteřin celkem 310 metrů, tedy výrazně méně než James – měřeno od okamžiku, kdy souprava metra zavřela na Mansion House své dveře a zase je otevřela až na Cannon Street.

Video: Záběry uvnitř metra byly pořízeny druhou kamerou jeho kamaráda Noela Carrolla:

Zdroj: YouTube, Epic Challenges

Na ulici: Další z Jamesových přátel jej zabírá ve chvíli, kdy sprintuje mezi stanicemi přímo v centru Londýna.

Čas ubíhá: James sbíhá po ulici směrem k cílové zastávce.

Poslední kroky: Jen pár metrů před stanicí James udržuje sprinterské tempo.

Cíl: Kamera na Jamesově hlavě zaznamenává jeho závěrečné metry před doběhem do cíle ve stanici Cannon Street.

„Zpočátku lidé ve vlaku vůbec netušili, co se děje,“ svěřil se James. „Muselo jim to být ale podezřelé, byl jsem sportovně oblečený a navíc jsem měl na hlavě připevněnou kameru,“ usmíval se. Nakonec všem cestujícím vysvětlil celou situaci Jamesův kamarád Noel. Všichni tak na Jamese netrpělivě čekali a fandili mu.

Jeho velkolepý čin vyvolal spoustu nadšení a údivu – rýpaly navíc odradí nespočet nezávislých svědků, kteří mohou Jamesův výkon potvrdit. Co jej k jeho netradičnímu počinu inspirovalo? Údajně několik evropských kolegů, kteří se už o podobné kousky pokoušeli.

Metrem jezdí často do práce a přiznává: „Nejsem jeho velkým příznivcem. Mnohdy raději běžím!“

Závěrečný tlak: James v úctyhodné rychlosti sestupuju po schodech dolů a blíží se k právě přijíždějícímu me­tru.

Úzkost: Cestující uvnitř vagónu sledují Jamese, jenž právě dobíhá na nástupiště.

Zoufalost: Záběr z Jamesova pohledu, zbývají mu poslední metry – stihne naskočit?

Takřka v cíli: Ostatní cestující čekají jako na trní.

Konečně hotovo: Vyčerpaný James Heptonstall vyčerpaně padá na zem poté, co úspěšně naskočil do metra, které se sotva vteřinu poté rozjelo.

Zdroj: dailymail.co.uk