Spojení těchto tří vlastnosti bylo ideální minulou sobotu ve Vojkovicích pod Prašivou. Před pivovarem Koníček se takto sešlo hned 62 borců a 4 borkyně, kteří sebou přitáhli i stavební kolečka nebo káry všelijak vyzdobené a určitě řádně promazané.

Na tyto jim sládek Mojmír Velký naložil velkou 50 litrovou bečku plnou vody a zahulákal: „TOČKO-KAPP!“ Takto on a jeho povedená pivovarská rodinka pojmenovala již druhý ročník závodu tříčlenných družstev na jízdu s točkama (stavební kolečko, pozn. red.) od pivovaru Koníček k sousednímu „spřátelenému“ pivovaru Kohutka na kopci asi pět kilometrů vzdáleném.

A aby účastníci při tlačení toček neumřeli žízní, tak jim po cestě čepovali říznou polotmavou desítku Točák, která musela býti povinně pozřena – 9 litrů na družstvo po cestě na horu a pak i dolů.

Já tam byl, tlačil, pil a díval se. Takovou srandu jsem již dlouho nezažil a tolika piva se již dlouho neládoval. Potkal jsem se svými druhy s družstva Dlouhým a Bystrozrakým mnoho týpků, kteří neměli zdaleka všechny tři vlastnosti pivaře, běžce a svalovce.

Motali se různě po cestě, po čtyřech se posouvali, do kukuřice pořád odbíhali a někteří dokonce i bolesti úpěli. Slyšel jsem i polské nadávky a viděl i pěkné holky tlačit točky.

Zaujal mě třeba i jeden kulturista, který pod Kohutkou měl bulvy vytřeštěné a sotva zvedal nohy pod točkami se pomalu sunoucími. Ňáci Čulibrci dokonce točky nesli na rukách, bo se jim kolečko polámalo. Jiní asi Pakoni zase píchli gumu, když byli předem vychytralí a mysleli si, že nafukovací kolo lépe klouže po silnici.

Byli tam i Šmoulové, kteří se asi dopovali mimo chmelového moku i hopsinkovou šťávou, jelikož letěli tak rychle, že točky před nimi se země nedotýkaly. Pak tam snad byli i ňáci Pražáci, které ale na trati nikdo neviděl, asi tlačili sakra rychle, když si dovolili před naši ideální trojku ve složení Dlouhý Široký a Bystrozraký vlézt na bednu nejvyšší.

Nu což, kufrovali jsme, bourali jsme a i na velkou potřebu odskakovali (toto kvasnicové výčepní), no asi to měli Pražáci jedni vychytané. Ale nevadí. Bedna byla a pivo za odměnu stlačené do bečky také obdržíme.

Takže spokojenost, no. Příští rok tam zase budeme a tentokrát již nikoho před sebe nepustíme! To slibujeme :-)