Nové koště dobře mete. Poté, co převzal organizaci nejstaršího maratonu v republice Jaroslav Chlubna, někdejší náš výborný vytrvalec, začaly se dít věci. Samozřejmě pozitivním směrem.

Závod se opět dostal tam, kde má, tedy do centra města. Ano, mnohým běžcům se trať v místním Bělském lese líbila více, ale pokud chcete přitáhnout více pozornosti, musíte dostat akci mezi lidi. A v lese jich moc nenajdete.

Kromě maratonu a půlmaratonu si v sobotu mohly zazávodit i štafety a čím dál populárnější koloběžky. Pozadu nezůstal ani běh rodičů s dětmi.

Na maratonskou a půlmaratonskou trať vyběhlo za burácení motorů Harley-Davidson rekordních 752 běžců, kteří absolvovali čtyři resp. dva městské okruhy.

Brzo po startu se objevila na špici dvojice Jiří Čivrný (půlmaraton) a Mulugeta Serbessa (maraton), lékař z Týna nad Vltavou. Za nimi skupina, kterou vedl Daniel Orálek.

Ve druhém kole se vedoucí dvojka roztrhla a Mulugeta, spíše známý pod jménem Mireček, si běžel už svůj sólo závod. Do cíle doběhl v čase 2:31:43 a zaslouženě zvítězil.

Až o téměř 7 minut později se na náměstí TGM objevil druhý Miroslav Pinďák z Varnsdorfu – 2:38:33.

Na třetím místě do cíle doběhl viditelně vyčerpaný Daniel Orálek – 2:42:08.

„Vyhrál jsem tady poosmé. Je to asi pátá trať, kterou jsem v Ostravě běžel a myslím, že je ze všech nejlepší. Nemám letos vůbec naběháno, začal jsem intenzívněji běhat až v srpnu. Čas jsem si nehlídal, šel jsem na pocit, jen vím, že to bylo rychlejší než před 14 dny v Kladně,“ usmíval se v cíli naturalizovaný Etiopan Mulugeta Serbessa.

„Trať byla dobrá, docela rychlá, počasí bylo ideální, ale neběželo se mi dobře. Bohužel se na mě projevila únava z předchozích závodů. Před 14 dny jsem běžel náročný ultramaraton, minulý týden Brněnský masakr. To poslední kolo mi bylo strašně blbě,“ popsal svoje pocity totálně vyčerpaný Dan Orálek.

„Maratony běhám jako přípravné závody pro ultra. Za měsíc chci běžet MČR na 100 km a za dva měsíce pak Mistrovství světa,“ dodal.

Mezi ženami vyhrála Tereza Šádková za 3:24:28. Byl to její první maraton a i tento čas jí stačil na prize money ve výši 6000,–Kč!

Druhá skončila Alena Kriklová – 3:34:44 a třetí ostravská Lenka Hájková – 3:36:19.

Ostravský maraton má našlápnuto. Letošní celková účast se proti loňsku zvedla o 50%. Ale šéf této akce na severu Moravy Jaroslav Chlubna má mnohem větší ambice. A tak věřme, že se tento nejstarší maraton opět dostane na výsluní a bude patřit k nejnavštěvo­vanějším u nás.

+ Přidat závod do tréninkového deníku

Výsledky:

Maraton – absolutní pořadí

Maraton – kategorie

Půlmaraton – absolutní pořadí

Půlmaraton – kategorie

Štafety

Koloběžky – absolutní pořadí

Koloběžky – kategorie

Foto 369× – Robert Šádek

Foto 145× – BezvaBĚH.cz