Déjame Vivir je již druhým filmem, který vzešel ze spolupráce skvělého horského filmaře Seba Montaze a jednoho z nejlepších vytrvalostních sportovců všech dob Kiliana Jorneta. Spolupráci započali před několika lety, kdy se Kilian stal ve světě sociálních médií známým díky sportovním videím značky Salomon.

Déjame Vivir tentokrát zachycuje Kilianova dobrodružství na Mont Blancu, Elbrusu a film graduje rychlostním pokusem na monumentálním Matterhornu, který uchvátil celý běžecký a lezecký sportovní svět.

Po tom, co Jornet vyhrál prakticky všechny horské a skyrunningové závody na světě, začal hledat inspiraci ve vyšších a náročnějších horách a tak postupně vznikl projekt Summits Of My Life. Od Mont Blancu, přes Elbrus, Matterhorn, Denali, Aconcaguu až po Mount Everest. Na všech těchto vrcholech Kilian hledá nové výzvy a překonává letité rychlostní rekordy.

Déjame Vivir znamená ve volném překladu „Nech mě žít.“ Jak již název filmu napovídá, příběh není o závodech či sportovních cílech, ale zejména o Jornetově filosofii a přístupu k horám jako takovým. Svoboda pohybu v horách na diváka dýchá z každého záběru. Kilian nebere sport či hory jako povolání, ale jako něco co ho naplňuje. Dělá, co ho baví a za čím ho táhne jeho srdce.

Přiznám se, že jsem se filmu nemohl dočkat a tak hned několik hodin po jeho zveřejnění již film stahuji ze stránek Summits Of My Life. Vzhledem ke kvalitě předchozího filmu „A Fine Line“ jsou moje očekávání velká.

Bohužel 62 minut filmu uteče jako voda a vy si přejete, aby film pokračoval ještě alespoň další hodinu. Na úplném začátku filmu čeká na diváky krátká úvodní scéna z Matterhornu, na jehož vrcholu také film na konci graduje neuvěřitelným rekordem.

Následuje několik minut, které divákovi představí skyrunning jako takový. Můžete tak sledovat unikátní scény z počátků skyrunningu, kdy legendy typu Bruno Brunoda či Marino Giacomettiho vybíhali Monte Rosu a další alpské vrcholy. Tyto hrdinové hor představovali před lety inspiraci pro Kiliana stejně jako je v dnešních dnech Kilian inspirací pro spousty dalších běžců.

Jen tak vyběhnout na Mt. Blanc a zpět – pod 5 hodin!

Poté už se film volně přehoupne na svahy kolem Mont Blancu, kde Kilian společně se svým parťákem Mathéo Jacquemoudem zdolávají rychlostní rekord na nejvyšší hoře Evropy.

Unikátní záběry, kdy Kilian a Mathéo sbíhají Mt. Blanc, jsou skutečně neuvěřitelné. Bohužel Mathéo má problémy v seběhu, které jsou zároveň viditelné i ve filmu – s Kilianem jsou navázaní na laně a Mathéo Kilianovi viditelně nestačí, dokonce několikrát padá.

Nakonec dvojice udělá těžké rozhodnutí a rozděluje se, přičemž Kilian pokračuje ve svém horském koncertu za dalším rychlostním rekordem. Mt. Blanc z Chamonix nahoru a dolu za 4 hodiny, 57 minut a 40 vteřin. Neskutečné.

Elbrus a ruská zima

Dalším Kilianovým dobrodružstvím je Elbrus v Rusku, kam se ve filmu přesouváme roadtripem společně s Kilianem a jeho parťáky.

Na Elbrusu se Kilian účastní extrémního závodu pouze s několika dalšími šílenci. Kilian závod vyhrává spolu s drsným Rusem Vitalym, přičemž Kilian po finiši cca v 5200 m.n.m. chce pokračovat dál na vrchol za rychlostním rekordem.

Po pár desítkách výškových metrů jsme ale svědky toho, že i Kilian je pouze člověk, nad kterým tentokrát příroda vítězí. Kvůli větru a mrazivým teplotám radši Kilian obrací a rychle sbíhá zpět do bezpečí.

Nejkrásnější hora Evropy – Matterhorn

Z Ruska se již přesouváme k samotnému vrcholu celého filmu, za krásnými scenériemi kolem švýcarského Matterhornu. Výstup na Matterhorn je velmi technický, mají s ním problémy i zkušení horolezci – rozhodně to není běhatelný vrchol jako Mont Blanc (tam ale také záleží na podmínkách a běhatelný je rozhodně pouze pro Kiliana atd., což si bohužel mnozí neuvědomují…).

Pro záběry z Matterhornu nemám slov, divák je uchvácen jednak krásou samotné hory, jednak Kilianovým neskutečným sportovním výkonem. Nutno podotknout, že Kilian měl svůj pokus do poslední vteřiny promyšlen, výstup/výběh podnikl před samotným pokusem asi osmkrát tréninkově.

Do pokusu byli zapojeni horští vůdci a mnoho dalších lidí. Rekord Bruno Brunoda, mnohými považován za nepřekonatelný, nakonec Kilian překonal o neuvěřitelných 22 minut a zpět do Cervinia přiběhl v čase 2 hodiny a 52 minut.

Na konci filmu je zároveň vidět, s jakou popularitou se Kilian v Alpách setkává – celé město Cervinia žilo jeho pokusem na monumentálním Matterhornu.

Celkově tedy film doporučuji každému milovníku hor, přírody i běhu. Rozhodně se jedná o film, který vás motivuje k tomu jít ven a sám poznávat krásy okolní přírody.

Myslím, že těch pár dolarů investovaných do tohoto filmu rozhodně nebudete litovat, právě naopak. Kromě Kiliana si totiž náš obdiv zaslouží také již zmíněný kameraman Seb Montaz, díky kterému tyhle krásné horské záběry můžeme sledovat.

Oficiální web, kde lze film zakoupit

Trailer: