Lidé okolo Petra Božka a Triexpertu v tom mají jasno. Vědí dobře jak přilákat lidi a rozveselit je. A v sobotu se jim to opět podařilo, už popáté. Na start dokázali přilákat bez dvou neuvěřitelných 2000 běžců!

Počasí všem hrálo do karet, sucho, pod mrakem, bezvětří a k tomu ideálních 17°C. Tyto podmínky samozřejmě vyhovovaly i Keňanům ze známého maďarského klubu Benedek-Team, a proto posbírali ta nejlepší místa.

Lze předpokládat, že se zítra objeví i v Uherském Hradišti a vyberou co se dá. Trošku začíná být z tohoto pohledu na českých a moravských závodech nuda. Vyhrávají jedni a titíž, se kterými nemá našinec šanci uspět i kdyby se rozkrájel. A to se jedná o druhou ne-li třetí keňskou „ligu“. Někteří slovenští organizátoři z tohoto důvodu dokonce vypisují vyšší odměny pro nejlepšího Evropana.

Vokolo Priglu byl tedy nejrychlejším mužem Hillary Kiptum Maiyo Kimaiyo – 43:05, na druhém místě doběhl jeho krajan Silas Kiprono Too – 44:14 a na třetím Ukrajinec Volodymyr Iurchuk – 44:38 ze slovenského týmu JM Demolex Bardejov.

Z našich borců se prosadili zejména Lukáš Kourek – 46:47, páté místo, Robert Míč – 47:24, šesté. Daniel Orálek – 47:49 skončil na místě sedmém.

„Dneska jsem neměl svůj den. Někdy to je jako na kolotoči. Do cíle Ostravského maratonu jsem dobíhal totálně vyčerpaný, nebyl jsem ani schopen odpovídat na otázky televize, úplně se mi točila hlava. Druhý den jsem nastoupil na desítku v Blažovicích a šlo to v pohodě. Dneska nic moc,“ komentoval svůj výkon Daniel Orálek, který po závodě trpělivě podepisoval několika desítkám běžců svou knihu Můj dlouhý běh. Těm, na které se nedostalo, Dan podepsal aspoň startovní číslo. O knihu je značný zájem, bylo už prodáno více než 1000 kusů.

Zaběhat si přišel i Petr Vabroušek a jako vždy byl dobře naladěn. „Do sedmého kilometru jsem ještě cítil bok z minulého víkendu, kdy mi na Ironmanovi v Barceloně skočila pod kolo nepozorná divačka. Pak se to rozhýbalo a zbývající kilometry už to bylo v pohodě.“ Ve své kategorii doběhl na 2. místě za Danem Orálkem. Závod absolvoval i jeho vytáhlý 15letý synátor. A nevedl si vůbec špatně, mezi juniory vybojoval 8. místo.

Ženám vládla Keňanka Peris Jerono – 48:00, druhá doběhla Katarína Berešová – 50:38, třetí pak Pavla Zahálková – 53:40.

„Se svým výkonem jsem spokojená, ale s keňskými běžkyněmi se prostě soupeřit nedá. Zítra bych chtěla absolvovat Slovácký běh, ale předpokládám, že tam přijedou taky,“ řekla sympatická Slovenka, účastnice olympiády v Londýně, Katarína Berešová. Mimochodem, letos běhá v životní formě, od června do září si vylepšila osobní maxima na tratích 5 km, 10 km i půmaratonu (16:07.7 min., 33:11min.,1:13:32 mi­n.).

+ Přidat závod do tréninkového deníku

Výsledky

Stahujte – foto 536× – Lenka a Jan Fiedlerovi

Stahujte – foto 250× – BezvaBĚH.cz