Když uděláme konečně to správné rozhodnutí, změníme svůj pohodlný způsob života a začneme běhat, musíme počítat i s tím, že kromě všech pozitiv, které běhání přináší, může nás při nedodržení základních zásad a pravidel, postihnout věc méně příjemná a tou je zranění.

Zranění se nevyhne jak běžeckým profesionálům, tak amatérům, kterých je podstatná většina. Neexistuje snad běžec, který se během své kariéry se zraněním nepotkal.

Zranění může vzniknout při akutním úrazu, které si běžec způsobí většinou svou nepozorností. Může dojít k špatnému došlápnutí do výmolu, zakopnutí, pádu nebo v tom nejhorším případě k sražení dopravním prostředkem při běhu na silnici. V těchto případech dojde většinou k náhlému poškození kloubů, vazů, šlach nebo zlomenině kostí. Je to věc akutní a jako akutní se musí řešit.

Častěji ale dochází ke zranění z chronického přetížení. Při běhu je zatížen celý organizmus, ale samozřejmě největší zátěž je soustředěna na dolní končetiny a páteř. Zde je nutné upozornit zejména začínající běžce, že s běháním se musí začít pomalu a postupně zvyšovat dávky, nechat svému tělu čas na to , aby se na zátěž postupně adaptovalo.

Jedině tehdy si každý běžec vychutná ten nádherný pocit, kdy po určité době tréninku uběhne více kilometrů bez zastavení, když daný úsek uběhne rychleji, když se těší na další trénink, na další závod, nebo se prostě cítí v lepší psychické i fyzické kondici.

Pokud svému tělu nedáme dostatek času na tuto adaptaci nebo neúměrně zvýšíme tréninkové dávky, pak dojde k překročení snesitelné meze zátěže, které se projeví zraněním. U běžců se zranění projeví nejčastěji na dolních končetinách. Může dojít k poškození kloubů, svalů, šlach, šlachových úponů, šlachových pochev /tenzopatie, entezopatie, tendovaginitidy/.

U přeběhaných virových nebo bakteriálních infektů horních cest dýchácích může dojít k poškození toho nejdůležitějšího svalu v lidském těle a tím je sval srdeční.

Prvním příznakem, který běžec pociťuje při zranění je bolest. Bolest je lokalizovaná v místě svalového úponu , svalového bříška, v určitém úseku šlachy nebo její šlachové pochvy do oblasti kloubu nebo páteře. Bolest způsobuje poruchu funkce a výkonnosti příslušného svalu a kloubu.

Co je to vlastně bolest? Je to subjektivně nepříjemný pocit, je to blikající kontrolka, která se snaží upozornit náš mozek, že někde na našem těle se stala nějaká porucha. Ať je bolest sebevíce nepříjemný pocit, má pro organizmus velice důležitý význam jako ochrana před sebezničením.

Bohužel někteří běžci, které postihne zranění, si nedovedou přestavit, že by měli kvůli nějaké bolesti snížit tréninkové dávky, ubrat naběhané kilometry, vynechat nějaký závod. No a už vůbec si nedovedou představit, že by měli na určitou dobu přestat běhat úplně. Protože „správný běžec“ běhá pořád a když neběhá, tak na běhání alespoň pořád myslí.

Co doporučit začínajícím běžcům a nejen jim, aby se vyvarovali zranění. Poslouchejte rady a doporučení zkušených běžců, zvládněte správnou techniku běhu, pořiďte si vhodnou běžeckou obuv, najděte si čas na regeneraci, zotavení, protahujte svaly zkrácené, posilujte svaly ochablé. Pokud se objeví první příznaky zranění, uberte na objemu naběhaných kilometrů, na intenzitě, případně na určitou dobu dopřejte svému tělu klid.


Autorem příspěvku je běžec a lékař v jedné osobě MUDr. Ondrej Krempaský – člen BK SAK Ložiska Karviná a ortoped Karvinské hornické nemocnice.