Letošní účast v 41. ročníku silničního běhu Hruštice, který se tradičně uskutečnil na 15 km trati Turnov – Malá Skála – Turnov, byla pro mě zakončena nečekaným setkáním po téměř dvaceti letech s vytrvaleckou legendou Vlastou Rulcovou z Liberce.

Tato žena jako první v republice v roce 1979 dokázala zaběhnout maraton pod tři hodiny. Před těmi dvaceti lety přijela z Liberce do Mnichova Hradiště na kole na tamní pětadvacítku. Ve více jak padesáti letech a s padesáti kilometry na kole v nohou bojovala polovinu trati o celkové prvenství. Tehdy jsem měl půjčeno její kolo a upřímně řeknu, že bych na něm nechtěl jezdit ani do práce. Zeptal jsem se i na jeho osud. „Až letos jsem ho dala do sběru“.

Vlasta, které bylo letos sedmdesát a vyhrála tento závod sedmkrát – nejlépe za 59:06, opět nezklamala. Z Liberce do Turnova dorazila na kole. „Nemohla jsem jet po hlavní, tam je dálnice. A proto jsem cestou dost bloudila. Už jsem myslela, že závod nestihnu a ke konci mě na trati braly křeče do nohou.“ Takže před závodem najela 40 kilometrů. Nejstarší veteránky nad 55 let běží v Turnově deset kilometrů, a ty vytrvalecká legenda dala v čase pod 58 minut.

„Už neběhám tolik co dříve. Spíše se spolu s manželem věnujeme cykloturistice,“ pokračovala v povídání. Trochu obavy měla ze zpáteční cesty. „Čeká mě pár kopců, no některé asi půjdu pěšky“.

Další vrcholem letošních Hruštic byl start jednoho z nejlepších domácích vytrvalců Jana Kreisingera, který bezkonkurenčně v sólo běhu vyhrál za 48:53. Traťový rekord drží další legenda Jan Pešava, který náročnou členitou trať dal v roce 1993 za 46:17. Pod 47 minut běžel i současný ředitel závodu, dříve několikanásobný domácí šampion v běhu na pět kilometrů, Milan Drahoňovský – v roce 1996 za 46:39.

Stejně jako vloni byl v letošním závodě druhý Luboš Gaisl za 51:09.

V soutěži žen proběhl souboj veteránských generací. Sedminásobná vítězka Jana Klimešová, nyní kategorie 35 – 44 let, byla stejně jako vloni druhá. Porazila již totiž nejlepší z kategorie 45 – 54 let padesátiletá Holanďanka s ruskými kořeny, Nadja Wijenberg, která zde vyhrála již v roce 2010 (tehdy za 57:16) – letos celkově osmnáctá za 61:26. Druhá doběhla Klimešová, která většinu závodu odtáhla, ale v závěrečných třech kilometrech vedoucích většinou do kopce jí došly síly, dala 62:01.

Výsledky