6. týden jsem nedokončila – vynucená zdravotní pauza

Protože jsem měla zdravotní potíže, které nešly spravit bylinkami ani jinými přírodními či alternativními prostředky, byla jsem nucena navštívit lékaře. Od 6. týdne dokonce několikrát. Nevím, co mě potom semlelo víc, zdravotní potíže nebo to, že nemůžu běhat, vidina uběhnutých 5 km vcelku a 1. závodů. Na rovinu, bylo mi hodně zle, takže jsem byla ráda, že se doplazím do práce a domů. Od 20. prosince jsem intenzivně odpočívala, pojídala medikamenty určené lékařem a postupně nabírala síly. Vydržela jsem to do 29. prosince.

30. jsem se zvedla a šla na procházku, žádné závratné tempo, 5 km, vlastně jsem si šla projít trasu, kterou jsem měla připravenou pro běh. Druhý den jsem se vydala na opačný konec města, k přehradě. Všude plno lidí. Trasa 6,5 km, svižnějším tempem. Do kopce jsem funěla, svaly na stehnech mě bolely.

Vlastně na tyto zdravotní potíže se dokonce doporučují pravidelné a dlouhé procházky. Takže procházky. Včera jsem se vydala znovu na procházku okolo přehrady s představou svižné chůze. Tak to jsem se spletla.

Okolo přehrady fakt nikdo nebyl, jenom já v pláštěnce, s brzdičkama na botách, a běžec v botaskách bez nesmeků. Cesta byla pokryta ledovkou na níž padal déšť. Přesto jsem byla pevně rozhodnutá, že svoji 6,5 km trasu projdu. S vypětím sil jsem cestu absolvovala, i Bára našlapovala velmi opatrně.

Dneska jsem se pokorně vrátila na svoji běžeckou trasu, kterou jsem absolvovala rychlým tempem. Domů jsem se vrátila spokojená. V pondělí jdu na kontrolu, tak uvidím, jak dopadnou výsledky. Rozhodně minimálně ještě týden budu svoji běžeckou trasu absolvovat rychlou chůzí a pak se vrátím na začátek, 1. týden. ALE TĚCH 5 KILOMETRŮ UBĚHNUTÝCH VCELKU SE NEVZDÁM.

3D5T

Neděle – dnes mě čekalo 20 minut. Připravovala jsem se na to velmi intenzivně. Nejdříve jsem se rozcvičila úklidem bytu, následovalo rozehřátí svižnou chůzí. Nedokázala jsem si představit, že uběhnu najednou 20 minut. A tak jsem našla v tuto chvíli způsob, jak se trošku obalamutit. Nastavila jsem si budík na 10 minut a jeho opakování. V duchu jsem si představila svoji trasu a kam asi doběhnu. Běžím. Běžím. Stále běžím.

Rychlost není vůbec závratná. Potkávám několik běžců. Tep se stále drží. Dýchám na dvě doby nádech, na tři doby výdech. Budík mi oznamuje, že mám za sebou polovinu. Jsem ráda a pokračuji. Dobíhám na konec cyklostezky, dotýkám se zábradlí, mám toho dost a tak kontroluji čas. To mě nakoplo. Zbývají poslední 3 minuty a tak běžím, běžím. Na koci mě začínají pálit svaly na stehnech, ale vidina dvacetiminutového běhu mě „žene“ dál. A je to. Zvládla jsem běh 20 minut. Cítím se skvěle.

Můj trénink.

Od gauče ke kouči. Jak se připravit na svůj první 5 km běh

2D5T

Středa – nechce se mi, nálada pod psa. No nevylezla jsem a tak na svůj trénink vybíhám až ve čtvrtek.

Přečetla jsem si tréninkový plán a vydávám se na trasu v tříminutových intervalech. Nejdříve 9 minut běh, pak následují 3 minuty chůze, 6 minut běh, 3 minuty chůze a nakonec 6 minut běh. To jsem to teda pěkně spletla, ale jsem ráda, že jsem to dala.

Můj trénink.

Od gauče ke kouči. Jak se připravit na svůj první 5 km běh

1D5T

Pondělí – podvečer, je brzy tma. S Bárou nejdříve rychlá chůze na zahřátí a vybíháme. Budík na telefonu je nastavený na 3 minuty. Na 2,5 minuty to nejde, takže můj tréninkový plán je trochu upravený. Běžím 6minut, následuje 3minuty chůze, 6minut běh 3minuty chůze a poslední úsek 6 minut běh. Než se dostaneme domů je to ještě 10 minut chůze a k tomu oblíbené schody.

Je to neuvěřitelné, ale už běhám 5. týden.

Můj trénink.

Od gauče ke kouči. Jak se připravit na svůj první 5 km běh

3D4T čtvrtek

V pátek odjíždím na seminář a tak jsem potřebovala trénovat hned další den. Cítila jsem se velmi unavená, vyčerpaná z práce, vůbec se mi nechtělo. A rovnou jít z práce běhat? Ani jsem si nestačila odpočinout. Ale musela jsem, protože jsem měla domluveno fotografování.

Trénink 400m běh, 200m chůze, 800m běh, 400m chůze, 400m běh, 200m chůze a posledních 800m běh.

Nastavila jsem si také mobil, na určení vzdálenosti, rychlosti běhu a průměrné rychlosti.

Začala jsem rozehřátím – rychlou chůzi 7 minut. Následoval běh. Střídání podle rozpisu. Posledních asi 10 kroků se ozvaly hodinky, které mě upozorňovaly na vysokou tepovou frekvenci. Doběhla jsem. No jenomže foto se moc nezdařilo, tak jsem běžela dalších asi 100m. Následoval výšlap schodů a posledních 400m rovinka domů. Vyčistila jsem si hlavu a kupodivu jsem byla méně unavená, než, když jsem přišla z práce.

A mobil. Ten byl úžasný. Ze všech sledovaných údajů mi nakonec ukázal jenom to, že mi trénink trval 42 minut.

Můj trénink.

Od gauče ke kouči. Jak se připravit na svůj první 5 km běh

2D4T středa

Trasa je stejná. Vybíhám pozdě odpoledne, pomalu se smráká. S sebou mám dnes fotografa. Fotky se nezdařily.

Tréninkový plán 400m běh, 200m chůze, 800m běh, 400m chůze, 400m běh, 200m chůze. Poslední úsek 800m běh.

Strach, abych to zvládla a uběhla, ovládal moji hlavu a tak jsem si představovala svoji značku, kam mám doběhnout, kam je to 800m. Zažila jsem zvláštní pocit – běžím, automaticky, cítím nohy, ale běžím.

Celkem v pohodě jsem doběhla na konec 800m a kdybych si nepředstavovala ten svůj cíl, kde končí 800m, tak bych běžela dál. Hodinky byly v klidu.

Můj trénink.

Od gauče ke kouči. Jak se připravit na svůj první 5 km běh

1D4T pondělí

Doma příprava podle trasy podle zápisu – rozložení trasy podle krokování. Pro jistotu jsme si vše napsala na ruku, ale nebylo mi to nic platné, byla tma. Nejdříve rozehřátí 7 minut rychlé chůze a výběh 3 minuty tedy 400m podle mých nakrokovaných značek. Po cestě jsem potkala protiběžce, který se na mě usmíval, a na pozdrav jsme si zamávali. Následovalo 200m chůze, a je bylo to tady. 800m běh, celkem to šlo.

Čekala jsem, kdy nastavené hodinky začnou vydávat alarm o vysokém tepu, ale nic. Doběhla jsem 800m a nastala fáze chůze 400m. Od začátku, kdy jsem začala trénovat, jsem chůzi zrychlila. Po chůzi následuje 400m běh a 200m chůze. Při chůzi jsem se připravovala na posledních 800m. Při posledních asi 80m mi vyskakuje tep na 176 a moje hodinky mě na to intenzivně upozorňovaly. Doběhla jsem to. Poslední část mého tréninku je chůze. Do schodů. Potom asi 400m rovinka.

Nevím, co se učím dříve. Běhat nebo ovládat techniku. Ale musím říct, že běh mi jde lépe. První focení nedopadlo dobře. Všechny fotky byly rozmazané. Pro tento týden jsem změnila trochu trasu, abych posledních 800m nemusela běžet do kopce. To bych asi nedala.

Je zajímavé, že jsem ve třetím týdnu měla strach, jestli zvládnu 400m v kuse, ale 800m mi obavy nezpůsobovalo.

Rozložení tréninků tento týden ovlivnil seminář. Takže jsem běhala pondělí, středa, čtvrtek. Od pátku do neděle jsem byla pryč a neměla jsem možnost běhat.

Můj trénink.

Od gauče ke kouči. Jak se připravit na svůj první 5 km běh

3D3T

Dnešní den byl krásný. Krásná sobota. Od rána jsem rozehřívala tělo intenzivním úklidem, vařením a domácími pracemi. Cítím se trošku unavená a tak se mi v hlavě rodí myšlenka, že dnes teda běhat nebudu, půjdu na příjemnou relaxační procházku. Jdu s Bárou na přehradu. Moje předsevzetí mi dlouho nevydrželo. Najednou běžím. Je krásně. Sluníčko svítí, všechno podzimně voní. Mám třetí trénink za sebou.

zahřátí, běh 90s, chůze 90s, běh 3 minuty, chůze 3 minuty

Do dalšího týdne si dávám předsevzetí, že se naučím více využívat techniku a ta mi bude pomáhat v mých trénincích.

Můj trénink.

Od gauče ke kouči. Jak se připravit na svůj první 5 km běh

2D3T

Ve čtvrtek večer jdu běhat později, než jindy. Nejdříve jsem byla s Bárou a kamarádkou na procházce, máme za sebou hodinovou svižnou chůzi. Dostatečně jsem se rozehřála a teď běžíme naši trasu. Mrholí. Obavy z pondělí jsou pryč, běžím, cítím se skvěle.

zahřátí, běh 90s, chůze 90s, běh 3 minuty, chůze 3 minuty

Můj trénink.

Od gauče ke kouči. Jak se připravit na svůj první 5 km běh

1D3T

Je pondělí navečer a já vybíhám. Chytám svoje tempo a běžím si podle svých značek a napočítaných kroků. Mobil hlásí tříminutové intervaly. Dostavuje se velká euforie a já si přidávám ještě jeden tříminutový běh. Jó, zvládla jsem to.

zahřátí, běh 90s, chůze 90s, běh 3 minuty, chůze 3 minuty

Je neděle večer a já přemýšlím, jak to vlastně zvládnu. Střídání rytmu běhu a chůze v pravidelných intervalech mi nepřipadalo tak těžké. Třetí týden se ale mění a najednou se objevily obavy, zvládnu to?

No pomalu zjišťuji, že běh není jen tak, ale že k tomu také potřebuji techniku. Hodinky používám akorát na měření tepu. Na mobilu si nastavuji tříminutové intervaly a jdu do toho. Chtěla jsem si stáhnout do mobilu audiostopy, ale mobil to nezvládl. Vždycky jsem říkala, že mám mobil jenom na telefonování, že ho na nic jiného nepotřebuji. Tak asi ne.

Můj trénink.

Od gauče ke kouči. Jak se připravit na svůj první 5 km běh

3D2T

Sobotní den byl velmi krásný. Nejdříve jdeme okolo bloku rychlou chůzí. I když musím říct, že jsem za celý den byla rozhýbaná a rozcvičené až, až. Velký úklid. Zase vybíháme v podvečer. Je jasno, větřík pofukuje, je asi 10°C. Na běhání příjemné.

Přemýšlím o čepici, protože když běhám, tak jak se potím, mám mokré vlasy. Čepice nakonec zůstala doma a já běžím svoji trasu rozdělenou na 90s běh a 2 minuty chůzi. Celkem 20 minut. 2961m.Je mi prima. Cítím se skvěle.

Ve středu jsem alpining zvládla. V neděli jsme si vzala svůj krokoměr. Všechno si přepočítávám na kroky a byla si znova projít trasu a zkontrolovat rozfázování pro 3T.

Můj trénink.

Od gauče ke kouči. Jak se připravit na svůj první 5 km běh

2D2T

Než jsem se dostala domů z práce, převlékla se, vzala Báru, začalo se stmívat. Počasí ale bylo velmi příjemné. Pofukoval příjemný větřík, pěkný podzimní podvečer. Mám ráda vůni podzimního listí. Nejdříve 8 minut rychlá chůze a pak vybíhám s Bárou na naši trasu a jako obvykle si počítám kroky, abych běžela podle plánu 90s běh a 2 minuty chůze. 20 minut, 2 961 m. Časování na mobilu nastavit zatím nejde. A nové hodinky…, tak u těch zatím zvládám tepovku. Ale to nevadí, to všechno přijde.

Můj trénink.

Od gauče ke kouči. Jak se připravit na svůj první 5 km běh

1D2T

Od rána sedím u počítače a dělám věci, které zabírají hodně času a do kterých se člověku nechce. Bylo 5 hodin večer a já jsem s pocitem dobře vykonané práce zjistila, že se začíná stmívat a že je načase jít běhat. Bára vedle mě pobíhá a těší se, protože se oblékám do běhací. Vyrážíme. Nejdříve 10 minut rychlá chůze a pak na naši trasu, kterou mám rozfázovanou a rozpočítanou na dobu 90s běh a 2 minuty chůze. Střídám pravidelně tempo a běžím 20 minut. 2 961 m.

Mám velkou radost, že jsem zvládla bez problémů první týden. Počasí mi přálo a tak jsem se s radostí vrhla do dalšího týdne. Běhala jsem podle plánu. 90s běh, 2 minuty chůze, celkem 20 minut.

Tento týden je velmi časově náročný, všechno potřebuji časově naplánovat, protože jsem už měla dopředu domluvené některé aktivity. Budu tedy běhat v pondělí, v pátek a buď v sobotu, nebo v neděli. Mám totiž domluvený na středu ještě alpining.

Můj trénink.

Od gauče ke kouči. Jak se připravit na svůj první 5 km běh

3D1T

Neděle. Ještěže posunuli čas, jinak bych vstávala v půl jedenácté. Ale ono mi nic neuteče. Bára už se těší a pozoruje, co se bude dít. Nejdříve voda, ranní hygiena, banán a…, paráda, panička si bere věci na běhání, no tak to bude skvělé. Je krásné dopoledne, sluníčko svítí. Bára vedle mě poskakuje, tak honem, honem, kdy poběžíme.

Nejdříve se musíme pořádně rozejít. Svižnou chůzí jdeme 10 minut na cyklostezku a náš třetí trénink začíná. 60 s běh, 90s svižná chůze, celkem 20 minut. Bára vedle mě pyšně běží, jakože ona je také v tréninku a spokojeně ťapká do rytmu. Nevím, která z nás měla větší radost, že jsme tento týden zvládly tréninkový plán.

Můj trénink.

Od gauče ke kouči. Jak se připravit na svůj první 5 km běh

2D1T

Sobota ráno, tak to je dneska vyloženě za trest. Ze čtvrtka na pátek jsem spala pár hodin. Hormony štěstí mě nenechaly pořádně vyspat, ale z pátku na sobotu to nebylo o nic lepší. Naspala jsem tak 3 hodinky. Po další probdělé noci jsem přemýšlela, jestli půjdu spát nebo běhat. Rozhodně mi bylo jasné, že pokud půjdu spát, tak už dneska nevstanu a nic neuběhnu, že se už nevykopu.

Tak jsem se doplazila domů. Vzala psa (mimochodem, jmenuje se Bára a je to německý ovčák) a vydala se na zahradu, kde jsme s kamarádkou a jejím psem opět svižnou chůzi chodily půl hodiny.

Poté jsem se vydala na můj trénink. Vše jsem absolvovala podle plánu, 60s běh, 90s svižná chůze, celkem 20 minut. Bylo to náročné. Endorfiny, neendorfiny, spala jsem jak zabitá.

Můj trénink.

Od gauče ke kouči. Jak se připravit na svůj první 5 km běh

1D1T

Dnes je čtvrtek 23. 10. 2014 pozdní odpoledne, můj první trénink, počasí je příjemné, přímo vybízející, tak se rozběhni. Natáhla jsem tepláky, triko a bundu, vzala jsem vodítko a vydala jsem se nejdříve na zahradu se psem. S kamarádkou jsme chodily po zahradě svižným tempem hodinu a já následně vyrazila na svůj první trénink od gauče ke kouči.

Na budíku jsem si nastavila interval, který mi ohlašoval 1 minutu, odpočítala jsem kroky, které uběhnu za jednu minutu a pak jsem si odpočítala svižnou 90ti sekundovou chůzi. A takhle jsem to střídala po celých 20 minut. Přišla jsem domů unavená, ale spokojené. Endorfiny skákaly celou noc a já jsem nemohla pořádně spát.

Od gauče ke kouči. Jak se připravit na svůj první 5 km běh

O mně

Jmenuji se Hanka. Brzy mi bude 50 let. Bydlím ve větším městě. Mám 2 dospělé syny. Žiju sama. Každý rok jsem si řekla, že si splním nějaké přání.

Jeden rok to byla práce s mapou a naučit se chodit po horách s mapou, ale hlavně se neztratit a orientovat se v terénu a okolí. Podařilo se.

V loňském roce jsem se rozhodla přejít Jizerské hory s výstupy. Přešla jsem je za jeden den s 6 výstupy nad 1000m.

A tak letos je pro mne velkým snem uběhnout v kuse 5 km a jít na závody. Tělocvik na základní škole jsem nesnášela a trauma z běhu jsem si nesla až do současnosti. Proto jsem se rozhodla tomu postavit.

Už před začátkem prázdnin jsem začala běhat, ale protože jsem nevěděla jak na to, Tak s jak velkým elánem jsem začala, tak jsem také velmi rychle skončila.

Proto jsem byla velmi ráda, když jsem mohla přijmout výzvu Od gauče ke kouči. Ano. Naučím se běhat a uběhnu 5 km a připravím se tak svoje první závody na jaře 2015.

Od gauče ke kouči. Jak se připravit na svůj první 5 km běh
TÝDEN 1. DEN (1D) 2. DEN (2D) 3. DEN (3D)
1. (1T) 5 min. svižná chůze na zahřátí. Pak střídej 60s běh s 90s chůzí. Celkem 20 minut. 5 min. svižná chůze na zahřátí. Pak střídej 60s běh s 90s chůzí. Celkem 20 minut. 5 min. svižná chůze na zahřátí. Pak střídej 60s běh s 90s chůzí. Celkem 20 minut.
2. (2T) 5 min. svižná chůze na zahřátí. Potom střídej 90s běh s 2 min. chůzí. Celkem 20 minut. 5 min. svižná chůze na zahřátí. Potom střídej 90s běh s 2 min. chůzí. Celkem 20 minut. 5 min. svižná chůze na zahřátí. Potom střídej 90s běh s 2 min. chůzí. Celkem 20 minut.
3. (3T) 5 min. svižná chůze na zahřátí. Pak opakuj 2krát: běh 200 m (nebo 90s), chůze 200 m (nebo 90s), běh 400 m (nebo 3 min.), chůze 400 m (nebo 3 min.) 5 min. svižná chůze na zahřátí. Pak opakuj 2krát: běh 200 m (nebo 90s), chůze 200 m (nebo 90s), běh 400 m (nebo 3 min.), chůze 400 m (nebo 3 min.) 5 min. svižná chůze na zahřátí. Pak opakuj 2krát: běh 200 m (nebo 90s), chůze 200 m (nebo 90s), běh 400 m (nebo 3 min.), chůze 400 m (nebo 3 min.)
4. (4T) 5 min. svižná chůze na zahřátí. Potom: běh 400 m (nebo 3 min.), chůze 200 m (nebo 90s), běh 800 m (nebo 5 min.), chůze 400 m (nebo 2:30min.), běh 400 m (nebo 3 min.), chůze 200 m (nebo 90s), běh 800 m (nebo 5 min.) 5 min. svižná chůze na zahřátí. Potom: běh 400 m (nebo 3 min.), chůze 200 m (nebo 90s), běh 800 m (nebo 5 min.), chůze 400 m (nebo 2:30min.), běh 400 m (nebo 3 min.), chůze 200 m (nebo 90s), běh 800 m (nebo 5 min.) 5 min. svižná chůze na zahřátí. Potom: běh 400 m (nebo 3 min.), chůze 200 m (nebo 90s), běh 800 m (nebo 5 min.), chůze 400 m (nebo 2:30min.), běh 400 m (nebo 3 min.), chůze 200 m (nebo 90s), běh 800 m (nebo 5 min.)
5. (5T) 5 min. svižná chůze na zahřátí. Pak: běh 800 m (nebo 5 min.), chůze 400 m (nebo 3 min.), běh 800 m (nebo 5 min.), chůze 400 m (nebo 3 min.), běh 800 m (nebo 5 min.) 5 min. svižná chůze na zahřátí. Pak: běh 1,2 km (nebo 8 min.), chůze 800 m (nebo 5 min.), běh 1,2 km (nebo 8 min.) 5 min. svižná chůze na zahřátí. Pak běh 3 km (nebo 20 min.) bez chůze
6. (6T) 5 min. svižná chůze na zahřátí. Potom: běh 800 m (nebo 5 min.), chůze 400 m (nebo 3 min.), běh 1,2 km (nebo 8 min.), chůze 400 m (nebo 3 min.), běh 800 m (nebo 5 min.) 5 min. svižná chůze na zahřátí. Pak: běh 1,5 km (nebo 10 min.), chůze 400 m (nebo 5 min.), běh 1,5 km (nebo 10 min.) 5 min. svižná chůze na zahřátí. Potom běh 3,5 km (nebo 21 min.) bez chůze
7. (7T) 5 min. svižná chůze na zahřátí. Pak běh 4 km (nebo 25 min.) 5 min. svižná chůze na zahřátí. Pak běh 4 km (nebo 25 min.) 5 min. svižná chůze na zahřátí. Pak běh 4 km (nebo 25 min.)
8. (8T) 5 min. svižná chůze na zahřátí. Potom běh 4,5 km (nebo 28 min.) 5 min. svižná chůze na zahřátí. Potom běh 4,5 km (nebo 28 min.) 5 min. svižná chůze na zahřátí. Potom běh 4,5 km (nebo 28 min.)
9. (9T) 5 min. svižná chůze na zahřátí. Pak běh 5 km (nebo 31 min.) 5 min. svižná chůze na zahřátí. Pak běh 5 km (nebo 31 min.) Závěrečný trénink! 5 min. svižná chůze na zahřátí. Pak běh 5 km (nebo 30 min.) Gratulujeme ti!