Běžecký svátek a pro mnohé závod roku – to je Hornická desítka, populární akce na severu Moravy. Přípravy na jednu z nejrychlejších desítek v republice vrcholí.

„Za uplynulého režimu se běhal populární závod Paskov-Staříč-Paskov. Běhalo se mezi dvěma doly okresu Frýdek-Místek a trať byla dlouhá 15 km. Po roce 1989 byla akce ukončena, no a v roce 1996 jsem se rozhodl zkusit ve spolupráci s dolem Paskov tradici obnovit. To se celkem povedlo a závod se opět rozběhl. Jenže přišel útlum a zavření dolu Paskov, takže se ztratilo zázemí. Bylo škoda obnovený závod rušit a tak jsme to zkusili přesunout do Frýdku-Místku. V roce 1999 se běželo poprvé na nové trati, která měřila 10 km, a obě tyto změny se celkem ujaly,“ popisuje historii závodu Josef Nejezchleba.

„Letos poběžíme už po devětadvacáté. V loňském roce bylo na startu všech běhů rekordních 2650 běžců, k dnešnímu dni je přihlášeno více než 900 běžců, z toho na 10 km 832 a na 3,3 km 194. Vzhledem ke kapacitě trati už máme stop stav, na začátku října jsme ukončili přihlašování. Další zájemci ale mohou absolvovat Běh pro zdraví o délce 1000m, tam budou probíhat přihlášky v den závodu na místě.“

Pepa během žije a každou volnou chvíli tráví na atletickém stadioně. Věnuje se všem dětem, přes žáky a dorost až k juniorům. A právě jejich radost z pohybu a úspěchy jsou to, co ho naplňuje a žene kupředu.

„V loňském roce startovalo na Hornické desítce celkem 969 dětí, letos bych si přál, abychom překročili tisícovku. Pro předem přihlášené děti bude připraveno startovní číslo se jménem, ale samozřejmě další děti se mohou hlásit v sobotu už od 10h. Pro dětské účastníky ročníků 2003–2010 jsme připravili Zábavné odpoledne, kde si mohou v 1.patře Národního domu zasoutěžit a získat sladké odměny,“ dodává Nejezchleba.

Takže milí rodiče, oblékněte své děti a přijďte si zaběhat na tratích 80 m, 150 m, 300 m a 836 m. Všechny děti roč. narození 1997–2011 obdrží v cíli tašku s občerstvením a ti nejlepší tričko, diplom a medaili. Losována bude i tombola s cenami v celkové hodnotě minimálně 30.000 Kč.

Propozice ke všem běhům

Atletika Frýdek-Místek