Závod, o kterém se jeho pořadatelé nebojí říci, že je nejnáročnější na světě. Počty sportovců, kteří jej zvládnou, se počítají na pouhé desítky. Jsou mezi nimi i reprezentanti České republiky.

Na mistrovství světa v Adventure race do Ekvádoru odlétá už v sobotu i opavský extrémní sportovec Tomáš Petreček spolu s Jaroslavem Krajním, Pavlem Kurzem a Dagmar Svěrákovou.

Mají osm dní na to, aby zvládli překonat vzdálenost 750 km. Střídavě půjdou po svých, pojedou na kole, na kajaku. Chvíli polezou po skalách nebo se budou slaňovat z výšek.

Všichni musí zvládnout všechno, nejde totiž o štafetu. Největší boj závodníci ale svedou sami se sebou. Spánek se bude počítat na pouhé minuty a nají se jen z toho, co si dopředu připraví do dep.

„Bereme přesnídávky, ovoce v plechovkách, sladkosti, namazané housky se sýrem a výživové doplňky. Člověk při takovém závodě nemá na nic chuť, musím se do každého sousta nutit,“ říká Tomáš Petreček.

Závod je hodně náročný i tím, že se týmy dostanou do nadmořské výšky až 4 400 metrů. A tady je pro mnohé náročná už obyčejná chůze.

„Z tohoto důvodu jedeme už o týden dříve, abychom se aklimatizovali a zvykli si na zdejší podmínky. Snad se nám to podaří co nejlépe,“ doufá opavský extrémní sportovec.

Loňské Mistrovství světa v Kostarice bylo pro český tým úspěšné – do cíle dorazili na čtrnáctém místě, což je pro český adventure race obrovský úspěch.

„Většina týmů z první desítky jsou opravdoví profesionálové, kteří se vedle tohoto sportu nevěnují už ničemu jinému. To my musíme do práce. To, že jsme skončili těsně za nimi, byl pro nás neskutečný úspěch,“ usmívá se Petreček.

Do Ekvádoru tým odlétá 1. listopadu, závod pak startuje 9. Listopadu.

Název týmu: Black Hill/OpavaNet

Složení týmu: Jaroslav Krajník, Pavel Kurz, Dagmar Svěráková, Tomáš Petreček

Parametry závodu:

  • 8 dnů non stop – časový limit závodu
  • 750 km – přibližná délka závodu
  • Disciplíny – trekking, MTB, kajak, orientační běh, lanové aktivity
  • Max. nadmořská výška – 4400 m. n. m.
  • Min. nadmořská výška – 0 m. n. m.

Tisková zpráva

Web závodu