Pestrá nabídka podzimních přespoláků pomalu opadá, těsně před námi nebo už spíše za námi jsou i poslední půlmaratony a maratony. S prodlužující se délkou běžecké sezony, rostoucí únavou ze všech absolvovaných závodů a zkracujícím se dnem by se vám měly na mysl začít vkrádat myšlenky na posezonní odpočinek. Nebo přechodné období, chcete-li.

Možností jak si ho zorganizovat je několik a nemusíte ho absolvovat právě teď. Někdo má v roce několik kratších odpočinkových období vždy po delším a náročnějším zavodu (maraton, ultramaraton).

Pokud jste si po těchto vrcholech alespoň třikrát ročně dopřáli minimálně týden úplného odpočinku a další týden lehkého alternativního sportu, nemám námitek a můžete se nadále naplno věnovat přípravě na nejbližší další vrchol.

Tělu i hlavě jste třikrát či vícekrát ročně dopřáli možnost si důkladně odpočinout. Dalším případem je stav, kdy vám poukaz na období bez tréninku vystavilo zranění, které si vyžádalo dlouhou rehabilitaci. V tom případě stačí neuspěchat návrat k tréninku a přeskupit plány na sezonu.

Pokud vám stopku vystavila vážná nebo dlouhodobá nemoc, určitě to nelze považovat za tréninkově odpočinkové období! Tělo místo tréninkové zátěže bojovalo s nemocí a tudíž se o důkladném odpočinku mluvit nedá ani po stránce fyzické, ani po stránce psychické.

Další vyjímkou může být „věčný nestíhač“, který kvůli časovému zaneprázdnění nebo vrozené lenosti po celý rok nedosáhl svých plánovaných tréninkových ani závodních cílů a neustále jen dohání neodběhané kilometry. V tomto stavu, kdy regenerace z běhání výrazně převyšuje tréninkovou zátěž, je naopak vhodné soustředit se na udržení alespoň nějaké tréninkové kontinuity…

Podobné je to i u běžce, který běhá svou stále stejnou krátkou trasu stále stejnou rychlostí. Dělá to jen pro radost z pohybu a zdraví a bez jakýchkoli výkonnostních a závodních cílů. Takových je ale mezi námi čtenáři BezvaBěhu určitě menšina.

Pokud jste ale celý rok systematicky trénovali a závodili, určitě zaplašte myšlenky na igorování této důležité součásti dloudobého rozvoje své sportovní výkonnosti. Důvodů je více.

Z psychického hlediska je určitě příjemné povinně lenošit a na pár týdnů si odpočinout od „povinnosti“ najít si na běh čas a splnit určitý tréninkový cíl. Předpokladem samozřejmě je, že se s touto nezbytnou potřebou vnitřně ztotožníte a nebudete každý den zmítání pochybnostmi, zda vůbec děláte dobře. V tom případě raději běhejte dál bez přestávky.

Ještě více než vaše psychika si ale po celoroční zátěži potřebuje odpočinout vaše tělo a všechny jeho orgány. Tělo má neobyčejnou schopnost samo sebe opravit, musíte mu ale dát příležitost. K hlubší obnově bude potřebovat pár týdnů bez pravidelného běhání a je určitě lepší mu tuto příležitost pravidelně alespoň jedenkrát ročně nabídnout. Jinak riskujete, že si o ni řekne razantnějším způsobem (zranění, propad výkononosti, nemoc,…) v některé z dalších sezon.

Jak dlouho odpočívat? Pokud vás nic netrápí a jdete do toho tzv. „z povinnosti“, mohou stačit i 2 týdny úplně bez běhání a další 2 týdny pomalého rozklusávání do obvyklého objemu a intenzity. V případě, že se po sezoně cítíte vyčerpání, něco na vás v poslední době leze a nebo máte jakékoli přetvrvávající nebo vracející se bolesti, určitě toto období prodlužte i na 4 + 2 týdny. Sami budete překvapeni, že i po takto dlouhém období bez systematického běhání se (za předpokladu pozvolného rozběhání) velmi brzy vrátíte na svou předešlou výkonnost.

Co dělat, aby nohy nesvrběly? Určitě se můžete rekreační formou vrhnout na plavání, cyklistiku (včetně jejich indoor forem), lyžování, kolektivní sporty, jogu, pilates, posilovnu,… Ideální je i chůze. Cokoli vás napadne. Jen mějte na paměti, že cílem je trochu prokrvit a okysličit tělo a pomoci mu s obnovou. Nikoli místo kupení běžeckého adaptačního stresu začít hromadit únavu z jiné formy pohybu.

Takže určitě nelze za vhodnou formu v tomto období považovat vyhecované zápasy v kolektivních sportech hrané na doraz nebo závody na lyžích či na kole… Pokud bez běhu opravdu nevydržíte, vybíhejte jen 2–3× týdně a zásadně bez sporttesteru a GPS. Nic víc než krátké a lehké proklusnutí, pokud možno po měkkém povrchu.

Co s uvolněným časem a energií? V první řadě se zamyslete co jste právě kvůli běhání po celý rok nejvíce zanedbávali. Většinou to bude vaše rodina a přátelé a tak se přímo nabízí šance s nimi konečně něco pořádného podniknout. Může to být ale také vaše práce a třeba nějaký mimořádný projekt, jehož dokončení si naplánujete právě na toto období.

Určitě za sebou něco takového vlečete, tak to konečně dotáhněte. Alespoň nebudete mít čas přemýšlet, zda byste přece jen neměli vyběhnout. Ti, kteří to myslí s výkonností vážně by si pak měli naplánovat období intenzivní regenerace, která vašemu tělu může se sebeopravou hodně pomoci. Forem je spousta, vybírejte podle prostorové a finanční dostupnosti a hlavně podle toho, při čem se cítíte dobře: zábaly, sauna, pára, otužování, masáže, kryokomora,…

Kdy a jak právě vy po sezóně odpočíváte?