V Jehnicích začal letošní ročník Brněnského běžeckého poháru. Celkové pořadí v seriálu je dáno součtem nejvyšších získaných bodů v šesti z deseti závodů, které jsou roztroušeny v Brně a okolí. Seriál začal 17. listopadu a končí 28. března, takže to je ideální akce pro změření sil během zimní přípravy.

Trať závodu vedla z Jehnic po asfaltu rovnou do lesa, kde na běžce čekal kopcovitý okruh po lesních cestách zapadaných listím. Okruh většinou rozhodoval o umístění, jelikož zpátky do cíle se běželo z kopce, a to už si každý své konkurenty pohlídal.

Program začal závody mládeže, kterých se zúčastnilo 316 závodníků, kteří v podzimním počasí trochu zahřáli trať pro další závody.

Závodu na 6,4 km se zúčastnilo 274 běžců. Závod ovládli junioři: 1. Šanca Ondřej – ČVK Brno (23:29), 2. Schneider Milan – AC Moravská Slávia Brno (23:54), 3. Tomek Jiří – Athletic runners club (23:59).

Mezi nimi doběhly nejrychlejší ženy 1. Gánovská Patrícia – Šport Team Hritz (24:56), 2. Pospíšilová Irena – AHA Vyškov (25:11), 3. Ďurdiaková Tereza – (25:20).

Pár slov vítězky Patrície Gánovské: „Běželo se mi těžko, včera jsem se vrátila ze Slovenska z Tater, takže mě ještě bolí nohy a únava jde pořád cítit. Seriálu jsem se účastnila už 3× a letos bych v tom chtěla pokračovat. Trať je má oblíbená, jsem z Tater, takže tyto kopce mam ráda.“

Na start závodu dlouhého 10,9 km se postavilo 470 běžců. Bylo v něm hned několik favoritů, loňský vítěz Jan Kohut, Robert Míč z Univerzity Brno a ultramaratonec Daniel Orálek. Po startovním výstřelu šla tato trojice ihned dopředu a vše pak rozhodly 2 kopcovité okruhy.

V prvním okruhu nastoupil Robert Míč, ale Jan Kohut tomuto útoku na první pozici odolal. Stejná situace se opakovala v druhém okruhu, ale Kohut nástup v kopci neudržel a Míč si doběhl pro 1. místo.

Hlavní závod na 10,9 km: 1. Robert Míč – VSK Univerzita Brno (00:35:00), 2. Jan Kohut – RELAX Fit.cz Team / UNI Brno (00:35:24), 3. Daniel Orálek – AC Moravská Slávia Brno/Adidas (00:35:59).

„Dneska se mi běželo kupodivu dobře, jelikož jsem včera absolvoval závod v Mnichově, takže druhý závod ve dvou dnech. Když to shrnu, běželo se mi skvěle. V závodě jsem nastoupil Honzovi Kohutovi v prvním kopci, to mě ještě seběhl, podruhé jsem to zkusil a už to vyšlo. Pohár bych chtěl absolvovat celý, je to super trénink,“ hodnotil závod jeho vítěz Robert Míč.

Organizace závodu byla skvělá a bylo pro mne překvapením nízké startovné (50 korun), což je v poslední době málo k vidění.

Při vyhlášení byla odhalena socha legendárního běžce Emila Zátopka.

Výsledky – 10 km

Výsledky – 5 km

Foto 215× – Petr Krejčiřík