Hvězdou Sršského maratonu, vedle vítěze Petra Vabrouška ze Zlína, (2:41:19) byl v sobotu Jiří Soukup z Hradce Králové.

Před dvěma lety, když mu bylo 85, stal se Jiří Soukup nejstarším českým maratoncem, tehdy v čase pod sedm hodin. V Srchu na Pardubicku zdolal v sobotu trať dlouhou 42,195 kilometru v čase 8:12:10 hodiny a svůj rekord překonal.

Jirka běžel osmiokruhovou trať jako švýcarské hodinky. Každý členitý okruh vysekl v čase okolo jedné hodiny. Jediná slabší chvíle na něj přišla v šestém kole, které šel o deset minut pomaleji. „Měl jsem malou krizi,“ konstatoval s úsměvem rekordman.

Byl to jeho letošní druhý pokus. První v létě v Praze mu nevyšel. „Naštěstí se mě poté ujal kamarád Pepa a říkal, že to musím dokázat, a že je připraven mi pomoci. A co slíbil to splnil,“ zdůraznil Jirka. „Domluvil s pořadateli SK Srch, kterým musím rovněž velmi poděkovat za vřelé přijetí, dřívější start a úvodní dvě kola mě na trati jistil.“

Jirka s kamarádem vyrazili do dvacet kilometrů vzdáleného Srchu z Hradce před půl sedmou. Na trať se vydal po sedmé. Start závodu – maratonu, půlmaratonu i čtvrtmaratonu – byl v deset hodin.

Zajímavostí bylo Jirkovo občerstvení. Připravenu měl na každý okruh jednu lahvičku. Ve dvou byl iontový nápoj a v šesti jeho oblíbené pivo z Trutnova. Zasloužených ovací se mu dostalo ihned po doběhnutí. Potlesk na otevřené scéně sklidil při slavnostním vyhlašování výsledků.

„Chtěl jsem ukázat dalším starším běžcům, že se maratonu nemusejí bát,“ řekl nejstarší český maratonec.

Maraton, který absolvovalo padesát běžců, ve stylu start cíl ovládl ironman Vabroušek, zároveň nejlepší čtyřicátník. Ihned po společném startu se od startovního pole odpojil vítěz půlmaratonu (90 startujících) Jiří Čivrný – 1:15:12. Vabroušek běžel spolu s dalšími půlmaratonci tři kola ve skupince za ním. Zbytek závodu absolvoval sólo.

Druhý proběhl cílem Tomáš Krátký za 2:55:24 a třetí Petr Polánka za 2:59:45. Celkově čtvrtý byl nejlepší padesátník Jan Flídr z MK Kladno za 3:05:33.

Nejlepší ženou byla od startu až do cíle Iva Kroužilová z Poděbrad za 3:33:14, celkově devatenáctá. Celý závod koukala na její záda ostravská Iva Pachtová – 3:33.55.

Vítězskou půlmaratonu je Lucie Jampíková, která běžela s minimálním odstupem tři kola druhá. Ale v posledním kole udeřila – 1:37:14, celkově 33. místo. Za ní doběhla Dana Jiřičná za 1:37:35.

Vítězem čtvrtmaratonu (37 startujících) se stal Václav Hradecký ze Skutče (39:26) a Klára Šimáková z Hradce Králové (47:37). Závodní chůzí čtvrtku absolvoval šedesátník Honza Zajíc z Pardubic za 1:15:47.

Na to, že se závod uskutečnil ke konci listopadu, bylo slušné počasí. Teplota nad pět stupňů a pouze mírný větřík.

Výsledky