Australský režisér a herec Damon Gameau prošel šedesátidenní dietou založenou na konzumaci nadměrného množství cukru. Jeho cíl by jasný – odhalit účinky takto nevyvážené stravy na lidské zdraví. Inspiroval se kroky Morgana Spurlocka, jenž se ve filmu Super Size Me po celý jeden měsíc živil pouze produkty z McDonaldu, a svůj počin se rovněž rozhodl uvést do filmové podoby.

Snímek s názvem That Sugar Film mapuje průběh a důsledky přísné diety, jejímž základem jsou produkty zdravé, avšak s extrémním obsahem cukru. Gameau tak pracoval s tezí, že i potraviny prezentované jako zdraví přínosné, mají díky extrémní přítomnosti cukru dopad na lidské zdraví.

Důsledky se projevily již po třech týdnech. Až doposud naprosto zdravý Gameau začal pociťovat výrazné změny nálad, jeho pracovní nasazení se výrazně zpomalilo. Lékařská vyšetření u něj navíc odhalila rozvinuté jaterní onemocnění, které může v budoucnu vést až k závažnému selhání jater.

„Nepil jsem žádné sycené nápoje, nejedl jsem čokoládu, zmrzlinu nebo cukrovinky,“ konstatoval Gameau pro server Yahoo. „Všechny cukry jsem konzumoval ve formě zdravých a nezávadných potravin – jedl jsem nízkotučné jogurty, müsli tyčinky, cereálie, pil jsem ovocné šťávy a sportovní nápoje. Jde o produkty, které rodiče často nutí svým dětem v domnění, že dělají správnou věc a pěstují u nich zdravé stravovací návyky.“

Gameau údajně denně snědl více než 40 lžiček cukru, což je o málo větší množství, než spotřebuje průměrný teenager. Gameau ve filmu dochází k závěru, že cukrová přísada má značný dopad na fyzické i duševní zdraví. Lékaři diagnostikovali jeho mentální funkce jako „nestabilní“, průběžně se mu kolem pasu nově vytvořila zhruba centimetrová vrstva tuku. Byl tak na nejlepší cestě k obezitě.

Během této netradiční diety ztratil Gameau takřka chuť k jídlu a vůbec se u něj nedostavovaly pocity hladu. Podíváme-li se na jeho denní jídelníček, tedy ovocnou šťávu, sendvič, džem, sladké tyčinky a několik dalších sladkých potravin, zjistíme, že se tohle složení příliš neliší od běžné dětské školní svačiny.

„Bohužel, příprava takové svačiny je velmi jednoduchá. Člověk všechno během pár minut pohodlně nacpe do svačinové krabičky a nemusí cokoliv více řešit,“ napsal Gameau na svůj blog, dokumentující cukrový experiment.

„Spousta lidí si naivně myslí, že takzvané zdraví prospěšné potraviny nemohou být jakkoliv závadné. Žijeme v domnění, že něco děláme pro své zdraví a vyhýbáme se nezdravým produktům. Často tak ale skáčeme na špek chytrým marketingovým strategiím a pozitivům výhodných a úsporným balení,“ vysvětlil Gameau serveru News.com.

„Osmdesát procent potravin, které denně konzumujeme, obsahuje cukr,“ dodává. „Podaří-li se vám tohle procento alespoň částečně omezit, jste na nejlepší cestě k pozitivní změně.“

Podle Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CD) trpí více než 29 milionů Američanů cukrovkou. Celkově to dělá takřka deset procent světové populace, při čemž u mnohých pacientů toto onemocnění ještě nebylo diagnostikováno.

Až 95 % případů pak u dospělých tvoří diabetes typu 2, jenž je spojen s přílišnou konzumací sladkých nápojů. Přebytečný příjem cukru také zvyšuje riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění, nejčastější příčiny úmrtí americké populace. Srdeční choroby připadají na jedno ze čtyř úmrtí ve Spojených státech (600 000 úmrtí).

That Sugar Film bude v australských kinech uveden v průběhu lednu 2015.

Počet diabetiků v České republice stoupá také. Tento trend byl zachycen u všech typů cukrovky. Podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR se v roce 2012 u nás s diabetem léčilo více než 841 tisíc pacientů, což představovalo nárůst prevalence o téměř 16 tisíc diabetiků oproti předchozímu roku.

Prevalence (podíl počtu jedinců trpících danou nemocí a počtu všech jedinců ve sledované populaci, pozn. red.) tohoto onemocnění roste v dlouhodobém trendu, stejně jako počet jeho chronických komplikací, který v roce 2012 činil více něž 241 tisíc. Oproti roku předchozímu klesl v roce 2012 počet osob léčených pouze dietou ze 135 na 120 tisíc.