Druhý závod Brněnského běžeckého poháru se konal v Okrouhlé u Boskovic na Mikuláše, takže Mikuláš, čert a anděl na závodě nechyběli a dodávali patřičnou atmosféru. Od ranních hodin před závodem sice slabě, ale vytrvale pršelo, takže když jsem přijížděl a uviděl na rozoraném poli fáborky značící trať závodu, ihned jsem věděl, že domů čistý nepojedu.

Ženy a muži tentokrát neběželi stejný okruh, jak tomu bylo minule. Startovalo se hned za kulturním domem, trať žen vedla po zpevněné cestě hned na pole. Tam čekalo 5 km přespolního běhu, po kterém nezůstala žádná ponožka suchá. Mužská trať měřila 8,6 km, z počátku kopírovala trať žen. Potom na muže čekalo v lese klesání, které od poloviny tratě museli až do cíle vystoupat.

Deštivé počasí se určitě podepsalo na počtu účastníků, ale i tak v závodech mládeže odstartovalo pod dohledem Mikuláše a čerta skoro 100 závodníků.

Závod žen byl spojen s juniory a dorostenci, celkem běželo 121 závodníků, což je poloviční množství než na minulém závodě. Závod ovládli mládežníci: 1. Sedláček Ondřej – KČT-OB Holešov (18:47), 2. Osolsobě Jan – AHA Vyškov (19:12), 3. Tomek Jiří – Athletic runners club (19:22).

Nejrychlejší ženy 1. Gánovská Patricia – Šport Team Hritz (21:03), 2. Zahradníčková Marika – EKOL TEAM (21:34), 3. Jagošová Tereza – AC Moravská Slávia Brno (21:41).

Pár slov vítězky Patricie Gánovské: ,,Dneska se mi běželo dobře, ale byl to spíš takový mýdlový fotbal. Dnešní tempo bylo ze začátku pomalejší, tak jsem ho začala stupňovat, dneska jsem závodila spíše s juniory než se ženami.“

Na start hlavního závodu mužů se postavilo 238 běžců. V loňském ročníku zvítězil Robert Míč z Univerzity Brno, který zde nechyběl. Na startu byl také Daniel Orálek a Jiří Homoláč. Po startu se tito tři favorité drželi vepředu, ale neudolali tempo Jiřího Homoláče, který si doběhl pro prvenství v závodě.

Pořadí hlavního závodu mužů: 1. Jiří Homoláč – ADIDAS Runnig Team (29:28), 2. Robert Mič – VSK Univerzita Brno (30:01), 3. Daniel Orálek – AC Moravská Slávia Brno/Adidas (30:44).

Pár slov vítěze Jiřího Homoláče: „Bylo to dobrý, vzal jsem si silničky, ale dneska by to do kopce určitě klouzalo i v krosovkách. Vyběhl jsem svým tempem, nevěděl jsem, jak jsem na tom a jestli klukům budu stačit. Poslední dva měsíce mě trápilo zranění, ale už mám něco naběháno, tak jsem to chtěl zkusit. Poslední kilometry jsem si držel svoje tempo, tak abych si ho udržel do cíle a nezranil se. Seriálu se budu účastnit spíš náhodně, jak mi to bude vycházet.“

Mikulášský běh v Okrouhlé se i přes deštivé počasí vyvedl a k tomu přispěl i vynikající guláš.

Foto 137× – Eva Dvořáková

Výsledky