Další, už třetí závod Brněnského běžeckého poháru se jmenoval Vranovský žleb. Tento název bezpochyby získal podle stejnojmenného údolí, které leží u Vranova, a jezdí se zde motokrosové závody. Z místa závodu byl také velmi pěkný výhled na toto sportoviště. Letos poprvé přálo štěstí na počasí, sice to nebylo na opalování, ale každý byl určitě rád, že vylezlo sluníčko.

Trať vedla ze žlebu po asfaltu do Vranova, kde běžkyně absolvovaly jeden a muži dva okruhy. Okruh vedl nejprve ke kostelu, tady bylo trochu náročnější stoupání po schodech. Při větším množství závodníků šířka schodů nestačila a sem tam vzniknul špunt. Zde se oddělila zrna od plev, nastoupalo se ještě pár metrů, krátká exkurze zbytkem Vranova a hurá do lesa. Po minulém závodě na blátivé Okrouhlé už nikoho nepřekvapilo trochu bláta na lesní cestě a všechny nastoupané metry se sklesaly zase pod oblíbené schody u kostela. Od odbočky do cíle závodníky čekal cca 1 km seběh, kde mohli dohnat ztrátu na své soupeře.

Hlavním závodům předcházely závody mládeže v areálu žlebu, startovní výstřel slyšelo na 150 závodníků. Pěkné počasí se kladně projevilo i na účasti oproti loňskému ročníku.

Na start prvního hlavního závodu na 6,1 km se postavilo 149 běžců a běžkyň. Na trati se všem vzdálil dorostenec Hirš Otakar z VSK Mendelu Brno a doběhl si pro prvenství i před všemi juniory. V tomto závodě bojovaly o prvenství i ženy. Patricia Puklová je v čele seriálu, ale v tomto závodě nestačila na Miličkovou Marii z AK Olymp Brno.

Nejrychlejší ženy 1. Miličková Marie – AK Olymp Brno (00:22:24), 2. Puklová Patricia – Šport Team Hritz (00:23:04), 3. Jagošová Tereza – AC Moravská Slávia Brno (00:23:41).

Vítězky jsem se ptal na pocity ze závodu a jak tráví vánoční běžecké období: „Trať byla hezká, ale dost kopcovitá, a ty schody mě potrápily. To, že jsme běželi s dorostenci a juniory, byla taková motivace běžet rychleji.V závodě jsem soupeřkám nastoupila, a to stačilo až do cíle. Seriál je dobrý trénink a bude to pěkné zpestření při učení na zkoušky. Během vánoc trénuji, odpočívám a závodím zas až v lednu.“

Druhý hlavní závod byl závodem mužů na 9,8 km. Vyběhlo 244 běžců v čele s vítězem minulého závodu Jirkou Homoláčem. Ten šel hned od startu do vedení a doběhl si tak pro své letošní druhé vítězství v BBP. S půlminutovou ztrátou doběhl do cíle lídr seriálu Robert Míč a jako třetí Orálek Daniel. Stejné pořadí jako před týdnem.

Pořadí hlavního závodu mužů: 1. Jiří Homoláč – ADIDAS Runnig Team (29:55), 2. Robert Mič – VSK Univerzita Brno (30:26), 3. Daniel Orálek – AC Moravská Slávia Brno/Adidas (31:16).

Na stejné otázky jako vítězku jsem se dotazoval vítěze Jiřího Homoláče: „Dneska to bylo dobrý, na schodech jsem trochu zanadával, protože mě píchlo ve stehně, tak snad to není nic vážného. Snažím se přes týden naběhat kilometry, takže kopce mi dneska nedělaly moc problém. Volno o Vánocích využiju k trénování, ale jako každý student taky ke školní přípravě, závodů moc neplánuji.“

Běh ve Vranovském žlebu byl díky podařenému počasí a úspěšnému snažení pořadatelů dalším skvělým závodem Brněnského běžeckého poháru.

Výsledky

Foto 266× – Petr Krejčiřík