Nedávno jsem si po zapsání tréninku všiml velmi pěkného čísla na hlavní stránce aplikace v kolonce Kalorie. Začínalo jedničkou, následovalo několik nul a končilo nějakými drobnými. Paráda, že by 100 000 spálených kilokalorií (kcal) za ty roky, co si deník vedu? Ale kdepak! Je tam o číslici více, překonal jsem milión!

Milión spálených kalorií! Běh, cyklistika, plavání, běžkování a turistika po horách. To vše za poslední tři roky! A to vůbec nepočítám míčové či jiné kolektivní sporty v tělocvičně ani běžné každodenní energetické výdaje.

Milión. Může se to zdát moc, ale také málo. Pro lepší představu uvedu, kolik kalorií přibližně spálím různými činnostmi za hodinu:

Turistika 250kcal
Plavání 600kcal
Cyklistika 500kcal
Cyklistický závod 800kcal
Běh 700kcal
Běžecký závod 1000kcal

Je to lepší? Teď už ten milion není zas tak málo, že? :-)

A co teprve, když si ten samý milión převedeme do energie přijaté, tedy do jídla! 1 000 000 kcal odpovídá například 250kg cukru nebo 113 litrů oleje. Chcete něco představitelněj­šího? Tak třeba 2414 středních balení chipsů nebo 900 pořádných smažáků s hranolkama!

To nejlepší srovnání si ale nechávám na konec – milión spálených kalorií se skrývá přesně v 1880 tabulkách čokolády (pro ženy) nebo v 4444 pivech (pro nás chlapy)!

Pro tohle už se přeci vyplatí zvednout prdel z gauče, no ni? :-)