Ostrava se probudila v pátek do bílého rána, docela slušně chumelilo a pohled z okna spíš odrazoval než lákal k závodění. Nicméně později se počasí umoudřilo a v 10h tak mohlo na start 37.ročníku Štěpánského běhu Porubou nastoupit 152 běžců.

Mezi muži byl jednoznačným favoritem Aleš Miko, což také potvrdil jasným vítězstvím, 13,5 km dlouhou trať zvládl za 46:39. Výborný výkon podal kopřivnický Pavel Michna, který v čase 48:45 doběhl druhý. Třetím v cíli byl čtyřicátník Lumír Hlaváč s časem 48:55.

Mezi padesátníky se předvedl Jaroslav Chlubna, když trať zdolal za 51:24 a dal tak na frak mnohem mladším běžcům.

Ženám kralovala brněnská architektka Šárka Macháčková. Běžela uvolněně a s úsměvem na tváři proběhla cílem v čase 51:52. Věřím, že se stejným úsměvem prolétne cílem květnového maratonu v Praze. Je to šikulka.

Druhou ženou v cíli byla Eva Filipová – 52:22, třetí pak mladičká, teprve 17letá, Markéta Baginská – 53:29. Pěkně zaběhla i čtvrtá Andrea Krstevová – 54:30.

„Docela to klouzalo, silnice byly v pohodě, ale na chodnících sníh a ledovka, nejvíce to klouzalo u Globusu, kde se odbočuje doleva do sídliště. Ale jinak dneska super, užil jsem si to,“ usmíval se v cíli Aleš Miko, který zároveň drží traťový rekord.

„Druhé místo je fajn, běžel jsem si svoje tempo, trošku mě tahá zadní stehenní sval a achilovka, ale dá se s tím běhat. Maraton ani půlmaraton příští ani ten další rok nepoběžím, nepřemlouvej mě,“ smál se Pavel Michna, který maraton ještě neběžel a ani na něj nějakou zvláštní chuť nemá.

„Běželo se mi krásně, byl to letos můj poslední závod, ještě dnes odjíždíme s přítelem na hory, moc se těším,“ řekla vítězka Šárka Macháčková.

Výsledky

Foto 116× – MK Seitl Ostrava