Za pár desítek hodin odstartuje jubilejní padesátý ročník Ostravského maratonu a o kom bychom měli psát víc, než o jeho nejčastějším účastníkovi, o Petrovi Jadrníčkovi.

Petr bydlí v Ostravě – Porubě, ale rozhovor jsme uskutečnili v Kopřivnici, kde Péťa dnes prodává knihy pro dospělé, knížky pro mládež a knížečky pro děti :-)

Otázky jsem mu pokládal v cukrárně na náměstí, kam jsem ho pozval na kafe a on mě na oplátku zase na zmrzlinu :-)

Petře, v sobotu poběžíš jubilejní 50.ročník Ostravského maratonu. Kolik ročníků jsi vůbec absolvoval?

Zatím mám za sebou 28 Ostravských maratonů, takže v sobotu to bude po devětadvacáté. Poprvé jsem tady běžel v roce 1975, to mi bylo osmnáct.

Tak to klobouk dolů a kolik máš vůbec maratonů za sebou celkově?

Do dnešního dne tři jedničky, takže 111 maratonů. Často a rád jezdím na Kysucký maraton nebo taky na maraton do Rajce. Nejvíce jsem jich však absolvoval v Ostravě.

Jaký je tvůj osobní rekord na této trati?

Osobák jsem si udělal v roce 1988 v Čadci, když jsem Kysucký maraton zvládl za 2:29:46. Tehdy to stačilo jen na čtvrté místo.

Na který svůj běžecký výkon jsi nejpyšnější?

To bych musel trochu zavzpomínat… Můj nejhodnotnější výkon asi byl 18080m uběhnutých za jednu hodinu. Závod se konal na tartanu v Ostravě – Vítkovicích, taky v roce 1988.

Letos na konci července jsi zvládl excelentně maraton v polských Katowicích za velmi solidních 2:54:02. O tobě je známo, že se umíš na daný závod dobře připravit. Jakého času bys chtěl v Ostravě dosáhnout? A neříkej, že chceš hlavně doběhnout ve zdraví, to chceme všichni :-)

No, původně jsem chtěl ještě trošku vylepšit čas z Katowic, ale noha mě nepustí. Budu rád, když dokončím kolem 3:00h, uvidíme… možná to dám těsně pod tři.

Vrátím se, Petře, o několik desítek let zpět. V kolika letech jsi začal běhat a kdy jsi absolvoval svůj první maraton?

Můj první maraton? To už je hodně dávno. Bylo mi tehdy šestnáct let, když jsem absolvoval maraton u Kroměříže. Závod měl název Dálkový silniční běh přes Chřiby. Čas už si nepamatuji, ale o dva roky později jsem ho zdolal kolem 3:19 h. Běhat jsem začal když mi bylo 15 let. V té době moc závodů nebylo, tak jsem běhal dálkové pochody dlouhé dvacet až padesát kilometrů. Dokonce jsem v patnácti letech zaběhl 100 km. Jednalo se o Pošťáckou stovku u Letohradu.

Příští týden ve čtvrtek ti bude neuvěřitelných 54 let. Vypadáš na pětačtyřicet a běháš jako třicátník. Jak se celé ty roky udržuješ v takové výborné kondici a jak to, že vůbec nepřibíráš na váze?

U mě hrají hlavní roli geny. Moje maminka se nikdy nedostala přes padesát kilo :-)

Často jezdíš na kolečkových bruslích, provozuješ ještě nějaké další sporty?

Jezdím občas závody na horských kolech a taky někdy závodím na kolečkových bruslích. Zrovna minulou neděli jsem jel in-line půlmaraton v Opavě. V zimě zkusím jeden dva závody na běžkách. Na všech těchto mimoběžeckých akcích jsem mezi posledními, ale mě to prostě baví. Možná kdybych měl kvalitnější „nářadí“ jaké mají profíci, tak bych možná ve své kategorii bojoval o přední místa.

Kolik času ti zabere trénink?

Běh mi zabere asi jednu hodinu denně. Trénuji šestkrát týdně a měsíčně naběhám kolem 350 kilometrů.

Petře máš velké běžecké zkušenosti. Co by jsi na závěr poradil účastníkům sobotního maratonu? Máš nějakou svoji „tajnou zbraň“ nebo recept jak dobře závod zaběhnout?

Pro začínající i pokročilejší maratonce mám jednu jedinou radu, začněte závod volně. 90% běžců tempo přepálí. Když si naplánuji, že poběžím maraton v tempu 5:00 min./ km, tak to musím dodržet hned od začátku. To znamená začněte tempem 4:55 až 5:00 a ne jako většina v euforii za 4:20 min. / km. Opravdu je potřeba, abyste běželi na pocit. Takže hodně štěstí :-)

111 MARATONŮ PETRA JADRNÍČKA