Na světě je mnoho míst, která jsou zaslíbená sportovcům. V tom spočívá krása outdoorových sportů – každý den v přírodě je jiný a pokaždé objevíte něco nového.

Kouzlo běhu je zejména v jednoduchosti – v podstatě je k němu třeba jen odhodlání.

Přesto je ale na světě pár míst, která jsou z hlediska běhu unikátní.

Zejména pro horské a trailové běžce jsou jako stvořená. Na následujících řádcích najdete pouze několik z nich. Jaký by byl váš seznam?

Banff National Park, Kanada

Kanaské městečko Banff je místem, které si každý milovník hor zamiluje během několika vteřin. Přímo z ulice jsou vidět neuvěřitelné štíty pohoří Rocky Mountains, které přímo lákají k dlouhému výběhu či výstupu. V okolí se nachází náročné, ale zároveň běhatelné vrcholy jako Fairview Mountain či monumentální Mount Temple, stejně tak jako lehčí traily například u jezer Lake Louise či Moraine Lake.

Boulder, USA

Není náhodou, že Boulder je domovem hned pro několik trailových běžců světové úrovně v čele s Tonym Krupickou, Scottem Jurkem či Timmym Olsonem. Americká strana Rocky Mountains té kanadské zdatně konkuruje. Běžci si mohou užívat výhledů na známé štíty Flatirons či výběhů na okolní přístupné čtyřtisícovky jako třeba Longs Peak.

Canazei, Dolomity, Itálie

Italské Dolomity nabízejí terény, nad kterými srdce každého trailového běžce zaplesá, zejména oblast kolem Arabby či Canazei. Dolomites Skyrace vedoucí přes vrchol Piz Boe (3152 mnm) představuje opravdu čistý skyrunning. Kolem monumentálních Tre Cime potom vede Lavaredo Ultra.

Chamonix, Francie

Těžko bych mohl opomenout asi nejznámější alpské středisko ležícího na dohled Mt. Blancu. Chamonix každý rok v srpnu hostí nejpopulárnější trailový ultramaraton současnosti – UTMB. Samotné Chamonix je centrem všech outdoorových sportů, nicméně pro horské běžce představuje bezesporu ráj. Kromě UTMB hostí například skyrunningové závody Mt. Blanc Marathon (vertical k, maraton i ultra).

Lake Tahoe, USA

Kalifornské jezero v nadmořsķé výšce 1800 mnm, s okolními vrcholky převyšujícími 3000 mnm, představuje ráj pro běžce i bikery. Rozloha okolních hor poskytuje běžcům možnost doslova každý den dávat jiný vrchol. Aby toho nebylo málo, tak kolem celého jezera vede trail Tahoe Rim dlouhý 260 km, na kterém drží rekord fenomén horského běhu, Kilian Jornet. Nedaleko leží také olympijské Squaw Valley, odkud každý červen startuje známé Western States 100.

Squamish, Kanada

Skyrunning se v Kanadě teprve rodí, nicméně je to jenom otázkou času. Kanada, zejména potom Britská Kolumbie, skýtají pro horské běhy takřka nevyčerpatelné zdroje. Squamish, ležící nedaleko známějšího Whistleru, je jedním z nich. V srdci Garibaldi National Parku nabízí běžcům stovky km trailů. Kromě toho je Squamish také mekkou pro bouldering a skalní lezení.