Za prudkého deště a rozbředlého sněhu se na start prvního Lysacupu v novém roce postavilo více než 230 odvážných závodníku, kteří byli odhodláni se poprat s nepříznivým počasím. Dnešní etapa startovala z Ostravice a to přesně z hráze přehrady Šance, trať je dlouhá 7,1 km a disponuje převýšením 821m.

Už příjezd závodníků na start napovídal, že to dneska nebude lehké, na cestě ledovka a tak některé pokusy zaparkovat své auto co nejvýše končily neúspěšně. Odměna na Tomáše Lichého (Splašení goroli) už dosáhla na částku 600 Kč a tak se čekalo, zda bude někdo schopný překonat Lichého a získat tak prémii.

Ihned po startu se do čela dostal Milan Damek (Splašení goroli) a spolu s ním se držel Tomáš Lichý (Splašení goroli). Damek však akceptoval tempo do druhého kilometru a poté trochu zvolnil, ale i tak doběhl na páté pozici. Před něj se dostal Vít Otevřel (Jump sport), kterému se podařilo Lichého doběhnout a držet se s ním, ale na závěrečný útok při náběhu na cestu asi 500m před cílem už nedokázal odpovědět a doběhl tak na druhém místě v čase 50:28.

Tomáš Lichý tedy opět vyhrál v čase 50:09, druhý byl Vít Otevřel a pro třetí místo si doběhl Pavel Šindelek v čase 50:48.

Mezi ženami za neúčasti Marie Delingerové zvítězila Denisa Krejčiříková (VZS Ostrava, 57:39) před Hanou Holoubkovou (Beskydští nomádi, 59:19) a těsně za ní na třetí pozici Andrea Krstevová (Pearl iZUMi, 59:47).

„Přiznávám, po propršené noci se mi ráno vůbec nechtělo jet. Nemám hroty ani nesmeky, děsila jsem se, že více než dopředu budu klouzat dozadu. Nakonec jediný led byl na počátečním asfaltovém úseku, pak už jsme se brodily jen rozbředlým sněhem. Běželo se mi dobře, docela lehce, o soupeřkách jsem neměla ponětí,“ komentovala dnešní závod Krejčiříková.

V soutěži týmů dnes jasně dominovali Splašení goroli (1. Lichý, 5. Damek , 11. Žajdlík) druhé místo dnes vybojovala Vinotéka u Karla Frenštát p. R (4. A. Kozlovský, 8. Ambros , 13. Kostka) a třetí místo obsadili Olympáci (3. P. Šindelek , 9. V. Šindelek , 26. Blabla)

Příští etapa se běží v sobotu 17.1 a startuje se z Mazáku.

Výsledky

Foto 132× – Jindřich Kotek

Foto 187×- František Raška