Příjemných 10 stupňů a svit slunce, přivítalo více než 270 závodníků na start dnešní etapy Lysacupu z Mazáku. Trasa měřila 6,5 km a závodníci museli zdolat převýšení okolo 850 m. Na startu pořadatelé hlásili, že to nahoře dost klouže a tak ten kdo měl dnes nesmeky nebo boty s hroty určitě neprohloupil.

Z důvodu nachlazení se na start nepostavil zatím neporažený Tomáš Lichý a tak nebylo jasné kdo dnes vyhraje.

Po startu se do čela dostal Tomáš Maceček (Pearl iZUMi) a spolu s Jakubem Ambrosem (vinotéka u Karla Frenštát p. R.) si vytvořili menší náskok. Ten však nevydržel dlouho a už na Butořance se k nim připojil Ondřej Horák (AVA). U Lukšince to začal klouzat a byl vidět rozdíl kdo má hroty a kdo ne. Horák se dostal dopředu a vytvořil si náskok, který udržel až do cíle a v čase (42:47) vyhrál. Pro druhé místo se v čase (43:25) probojoval Petr Hudeček (momentálně Opavské dupy) , který dokázal vytěžit maximum ze svých hůlek. A třetí místo vybojoval ve finiši Tomáš Maceček (Pearl iZUMi, 43:34), který musel bojovat až do posledních metrů před dotírajícím Ambrosem.

„Ke konci jsem se otáčel a viděl jsem ho tak 10 metrů za sebou, ale pak ještě finišoval tak jsem musel taky, běželi jsme se až nám sníh lítal od bot“ popsal závěr závodu Maceček.

Mezi ženami si od začátku běžela pro vítězství Marie Delingerová (AVA) a potvrdila tak skvělou formu když doběhla na celkovém 46. místě v čase 51:44. Pro druhé místo si doběhla průběžně vedoucí žena Denisa Krejčiříková (VZS Ostrava, 53:02) a jako třetí doběhla Hana Holoubková (Beskydští nomádi, 56:05).

V soutěži týmů se podařilo vyhrát týmu AHA (1. Horák, 8. Kovář, 17. Richter), na druhém místě pak skončil tým Vinotéka u Karla Frenštát p. R (4. Ambros, 6. Kozlovský, 10. Koníř) a třetí místo obsadili (mo)mentálně Opavské dupy (2. Hudeček, 15. Fierla, 36. Kubín)

V příští etapě nás čeká změna majitele žlutého dresu, který převezme Vít Otevřel (Jump Sport).

Další etapa Lysacupu startuje v neděli 25.1 v 17:00 a bude se odehrávat za tmy a za svitu čelovek, čeká nás totiž noční etapa z Malenovic od hotelu Petra Bezruče.

Výsledky

Foto 206× – Jindřich Kotek

Foto 167× – X-Trail Orlová