Radostická nerezová desítka byla šestým závodem Brněnského běžeckého poháru. Každého hned napadne: „Proč nerezová?“, ale nic zvláštního v tom není, mohou za to sponzoři závodu. V brožuře celého seriálu stojí, že celkovému vítězi se počítá šest závodů, takže už stojí zato sledovat průběžné pořadí a vyhlížet celkového lídra.

Počasí bylo zase více podzimní než zimní. Sluníčko nevylezlo, a tak nevidělo, jakou bezvadnou trať si organizátoři připravili. Trati nechybělo opravdu nic, okruh ze startu vedl po asfaltu a hned do prudkého stoupání, poté následoval kros po polních a lesních cestách, které se neustále vlnily nahoru a dolů. V lese na listí to místy dost klouzalo, tak sem tam závodníci s nižším dezénem vypustili nějaké to neslušné slovíčko. Z lesa se poměrně prudkým klesáním doběhlo až na náměstí. Pro vyznavače kopců to byla trať jako dělaná.

Trasa pro hlavní závod na 4,55 km první vedla na kilometrový okruh v městě a potom jeden traťový okruh. Ze 180 startujících závodníků byl nejrychlejší dorostenec Osolsobě Jan z AHA Vyškov před nejrychlejším juniorem Sedláčkem Ondřejem z KČT-OB Holešov. Mezi ženami vznikl boj o celkové vítězství mezi loňskou vítězkou Patricií Puklovou a rivalkou Marií Miličkovou. Zde zvítězila Miličková Marie a souboj naklonila na svou stranu.

Nejrychlejší ženy 1. Miličková Marie – AK Olymp Brno (00:17:34), 2. Puklová Patricia – Šport Team Hritz (00:17:46), 3. Jagošová Tereza – AC Moravská Slávia Brno (00:18:38).

Pár slov vítězky: „Dneska se běželo dobře, ale sjezdovka mi dala zabrat. Byl tam celkem prudký úsek a celkově je trať dost náročná. Je tam hodně ostrých zatáček. Jinak to je hodně pěkná trasa. S trenérem jsme se rozhodli, že absolvujeme i další závody seriálu.“

Muže okruh čekal třikrát a celkem naběhli 10,5 km. Na startu byla trochu menší účast než vloni, ale i tak vyrazilo 282 běžců. Na startu byl loňský vítěz Robert Míč, lídr celkového pořadí Jiří Homoláč a Daniel Orálek. Kopcovitá trať mohla být výhodou pro Roberta Míče. Vysoké tempo celé dva okruhy drželi oba favorité, ale v posledním kole Jiří Homoláč nastoupil a do cíle si doběhl s půlminutovým náskokem.

Pořadí hlavního závodu mužů: 1. Jiří Homoláč – adidas BOOST Team (00:35:04), 2. Robert Míč – VSK Univerzita Brno (00:35:31), 3. Daniel Orálek – AC Moravská Slávia Brno/Adidas (00:36:19).

Pár slov vítěze: „Dneska to šlo ztuha, Robert se mě dvě kola dobře držel, ale v třetím už nestačil. Přes týden jsem dost trénoval, tak se to mohlo trochu odrazit na čase. Kopce mi nedělaly problém a hodně se mi líbila atmosféra kolem trati. Trochu mi to v lese klouzalo, tak jsem možná měl obout něco víc na kros.“

Jirka Homoláč už nasbíral v letošním ročníku pět prvních míst a tak má momentálně k celkovému triumfu nejblíže. Jak blízko? To se dozvíme při dalším závodu na Ráječkovské desítce.

Výsledky

Foto 80× – Eva Dvořáková

Foto 342× – simumar.rajce­.idnes.cz