Už několik let pokračuje celosvětová šílenost do kávy. Navzdory kofeinovému fenoménu však chceme na základě článku ze serveru Huffingtonpost.com přesměrovat vaši pozornost směrem k čaji. K nápoji, který umí uklidňovat, když si musíme odpočinout, k nápoji, který nás však umí také nabudit a probudit, potřebujeme-li se nutně do něčeho pustit.

Čaj je jednoduše skvělý, proto bychom jej měli konzumovat minimálně stejně tak často jako kávu.

Nabízíme vám nyní devět důvodů, proč jej pít každý den (a přitom vůbec netvrdíme, že byste měli přestat milovat vaši oblíbenou kávu):

1. Začněme pěkně popořadě. Udělat si čaj je mnohem jednodušší, než si udělat kávu

Zdroj: Giphy.com

Pro uvaření dobrého kafe je potřeba kvalitní stroj, kvalitní zrnka, osvědčenou techniku, případně spousta dalších ingrediencí, jste-li nároční konzumenti. Máte-li však chuť na čaj, postačí voda, hrníček a pochopitelně samotný čaj. Je to tak snadné.


2. Zelený čaj prospívá našim kostem

Zdroj: Giphy.com

Studie prokázaly, že pití zeleného čaje může snížit riziko zlomenin či osteoporózy. A účinky jsou pochopitelně nejlepší u starších lidí.


3. Neslazený černý čaj zlepšuje náš dech

Zdroj: Giphy.com

Pokud vás trápí zápach z úst a necítíte se v této oblasti příliš komfortně, je vřele doporučováno pít co nejvíce černého čaje. Vědci z oddělení zubního lékařství na jedné univerzitě v Chicagu potvrdili, že černý čaj obsahuje chemické látky zvané polyfenoly, jež zpomalují tvorbu zubního plaku, který je vytvářen nepříjemnými bakteriemi. Polygenoly také snižují produkci kyselosti v ústech a pomáhají taktéž předcházet paradentóze.


4. Pití čaje je v Číně považováno za životní nutnost. Možná by to mělo platit i pro nás

Zdroj: Imgarcade

„Spolu se dřevem, rýží, olejem, solí a octem je čaj jednou z věcí, bez které se každodenní život běžného Číňana neobejde,“ říká známé čínské úsloví o sedmi životních potřebách.


5. Čaj nás umí uklidnit

Zdroj: Dana Škorpilová

Některé studie dokazují, že látky obsažené v čaji působí jako přirozená podpora klidného a ničím nerušeného spánku. V rámci německého experimentu pilo celkem 202 dospělých větší množství čaje a po nějakém čase se u nich projevila výrazně lepší kvalita spánku, cítili se odpočatěji a jejich stav se výrazně zlepšil. Účinky byly mnohem větší, než pokud pili prostředky doporučené lékaři.


6. Inspirujme se britskou královnou

Zdroj: Facebook – Arsenal

Britská královská rodina usedá ke stolu čtyřikrát denně: snídaně, oběd, čaj a večeře. Královna s manželem obyčejně snídá v 9 hodin. Když nemají návštěvu, pak se obvykle obsluhují u snídaně samostatně. Zatímco princ Filip pije ráno pouze kávu, královna si pochutnává na čínském čaji, který pije s mlékem, ovšem bez cukru. Musíme podotknout, že tradiční anglické pití čaje o páté má Její Veličenstvo ve velké oblibě. Královna má ráda silný čaj s troškou mléka. Mimochodem i fotbalista Tomáš Rosický popíjel s britskou královnou tradiční čaj o páté.


7. Pitím čaje můžeme předcházet sezónním alergiím

Zdroj:Giphy.com

Trápí-li vás alergie, vyplatí se začít den šálkem kopřivového čaje. Mnohé studie potvrzují, že čaj ze sušených kopřivových listů příznaky alergií výrazně zmírňuje.


8. Vědci dokonce tvrdí, že pití čaje může být mnohdy lepší než pití vody

Zdroj: Happinessisntskin­deep.blogspot­.com

Čaj může přispět k hydrataci minimálně stejně tak jako konzumace vody, je schopen velmi účinně nahrazovat a doplňovat tělní tekutiny. Obsahuje také antioxidanty. „Voda tekutiny nahrazuje, čaj má díky obsahu další prospěšných látek příjemný bonus,“ konstatoval v rozhovoru pro BBC doktor Carrie Ruxton, jenž se zabývá veřejným zdravím a výživou.


9. Není nad odpolední čaj

Zdroj: Giphy.com

V mnohých zemích je zcela běžné pořádat odpolední čajové dýchánky, jež často vyžadují jako doplněk také kousek kvalitního sendviče. Podívejme se trošku do historie. V roce 1840 přišla Anna Maria Stanhope, sedmá vévodkyně z Bedfordu, s geniální myšlenkou. Odpolední čaj měl podle ní překlenout propast mezi obědem a večeří.

V zájmu zachování štíhlé linie, se kterou rozhodně nekorespondovala konzumace přeslazených koláčků, které bylo v tehdejší Anglii velmi oblíbené, navrhla vévodkyně, aby se k čaji servírovaly také lehké sendviče. Od té doby je odpolední čaj spolu se sendvičem jednou z anglických tradic, která byla přejata do různých koutů světa.