Meteorologové očekávají o víkendu teploty v noci –8°C, ve dne pak –6°C a má celkem vydatně sněžit. Loňských –20°C tedy nehrozí.

Závod hodlá letos absolvovat 970 závodníků, z toho je 178 žen. V porovnání s loňským ročníkem se do závodu přihlásilo o 85 závodníků ví­ce.

Pojďme se podívat, kdo jsou favorité letošního ročníku.

Zemaník obhajovat nebude

I přesto, že největší hvězdy minulých ročníků letos vynechávají (Honza Zemaník odjíždí ve stejném termínu na Kilimanjaro a Zbyněk Cypra má stále problémy s patou), najdeme ve startovní listině celou plejádu ostřílených borců.

Muži

Na prvním místě bych jmenoval téměř domácího Standu Najverta (Adidas – JulboWay), který má v posledních měsících skvělou formu a poctivě na trati trénoval. Vysoké cíle si určitě bude dávat i jeho parťák z loňské vítězné B7 Petr Žákovský z Adidasu.

Na startu se objeví i loni bronzový Libor Trtek z Uherského Brodu, či horolezec a „adventurista“ Tomáš Petreček. A zapomenout nesmíme ani na Petra Míla, Michala Čeladníka, Jakuba Řídela, Tomáše Trbulu či veterána Romana Baláže, který se na podobný závod hlásí po delší odmlce. A to jsem ještě přehlédl třeba Michala Peitze či Marka Navrátila… Prostě v mužích bude letos nabito. Uvidíme, zda se nakonec zúčastní i sám hlavní organizátor Libor Uher, jak to bylo v minulých letech obvyklé.

Ženy

Podstatně přehlednější je situace v kategorii žen. Jednoznačnou favoritkou je Brňanka zo Žiliny Linda Beniačová v dresu Salomonu – loňská vítězka, zvláště když její největší konkurentka Klára Rampírová se kvůli dlouhodobým zdravotním problémům s patou startovat nechystá. Cestu k vítězství by ji snad mohly trošku zkomplikovat mladičké Lada Zrzavecká z Prahy či Kristýna Skupieňová z Hranic.

Muži – dvojice

Také ve dvojicích mužů je letos o něco menší konkurence. Loňské vítězství bude obhajovat dvojice z Pearl Izumi Czech Adam Ondruch s Oldou Kokoškem. Prohánět by je měli Aleš Velička s Radimem Kasalíkem. Překvapit může i nestárnoucí veterán Vlastík Bukovjan, tentokrát ve dvojici s málo známým a výrazně mladším Jaroslavem Vichrem, možná i Pavlové Pohanka a Horák, či Třinečtí veteráni Rajnoch s Lichým.

Ženy – dvojice

Docela slabě je obsazena kategorie ženských dvojic, kde si opravdu netroufnu někoho favorizovat. Takže snad jen jedna zajímavost – běžecká rodina Zemaníků bude mít zastoupení alespoň v podobě maminky Pavly.

Mix

Ani v mixech letos nenajdeme příiš známých jmen. Můj tip: Petra Schwarzová – Daniel Šindelek, či zkušení Petr Beremlijski s Lenkou Hájkovou.