Včera vyšel na běžeckém webu behej.com rozhovor na velmi kontroverzní téma, kdy jedna česká běžkyně prohlašuje, že přestala jíst a energii doplňuje během.

Jelikož s tímto pojetím přijímání energie nesouhlasíme, považujeme za nutné informovat nejen všechny běžce, ale i ostatní čtenáře o nebezpečích, které je mohou při těchto praktikách potkat.

Na krátkodobý půst jsou mezi lékaři názory rozdílné, představy o vyčištění těla od „strusky“, jedovatých látek půstem ze střeva nebo o zlepšení imunity nebyly prokázány, ale jako motivační úvod do redukčních metod u obézních se půst doporučuje.

Dlouhodobý půst může tělo jen poškodit a představy breathariánů o možnosti existovat bez potravy a pití jsou nebezpečným nesmyslem, jak ukazují případy úmrtí. U Greveové ostatně novináři našli plnou spíž jídla.

Breatharianismus je jen výnosné šarlatánství, protože naivita lidí je nezměrná a vždy se najdou lidé, kteří kupují knihy a platí drahé kurzy breathariánských guruů. Dýchání lze v oblasti pseudomedicíny využít i jiným způsobem, jak ukazuje „dýchání léčebné“ a také holotropní dýchání českého autora Stanislava Grofa.

Tolik ke kritickému zhodnocení breatharianismu, které uvádí na svých stránkách Wikipedie.

Taktéž brethariánka Valeria Lukyanova se před časem rozhodla žít pouze ze vzduchu a světla. Tato ukrajinská modelka, která se snaží svým vzhledem maximálně přiblížit stylu panenky Barbie, věří, že dokáže žít bez jakéhokoliv přísunu jídla či pití.

Valeria Lukyanova, jež už v minulosti vzbudila poprask díky svému Barbie zevnějšku i ultratenkému pasu, plánuje žít pouze ze vzduchu a světla. „V posledních týdnech jsem neměla vůbec hlad,“ svěřila se Lukyanova portálu International Business Times. „Věřím, že jsem v závěrečném stádiu a brzy již budu schopná žít pouze z prostředí kolem mě.“

Lukyanova se tak přidává ke skupině lidí, kteří vyznávají životní styl a dietu zvanou breatharianismus (breath – v angličtině dýchat, styl je známý také jako inedia – v latině půst či hladovění). Životní způsob vyznačující se nulovou potřebou po jídle, pití a dokonce také spánku, se upíná směrem k jediné životní potřebě – vzduchu.

Valeria věří také v reinkarnaci a tvrdí, že byla již v minulosti v kontaktu s transdimenzi­onálními bytostmi. Svůj vzhled prý využívá k tomu, aby podpořila své svérázné duchovní myšlenky.

Server Jezebel.com však již dříve přišel se spekulacemi, že jediným důvodem, proč Lukyanova hladoví, je její posedlost svých zevnějškem. Touhou být co nejhubenější je doslova posedlá.

Breathariáni vnímají jako inspiraci 65letou obyvatelku amerického Seattlu, která v loňském roce vydržela čtyřicet sedm dní požívat pouze vodu a čaj, nic jiného. Cílem Naveeny Shine bylo vydržet extrémní půst až sto dní, ani ne v polovině svého původního plánu však údajně obdržela vesmírné poselství, které jí naznačilo, že je čas hladovění ukončit.

Biologové a lékaři se samozřejmě shodují, že breathariánský způsob života nepřináší jediné pozitivum a je pochopitelně životu velmi nebezpečný. Doktor Ronald Hoffman, ředitel zdravotnického centra, britskému listu Guardian řekl, že jde o naprostou bludnou představu, že lze uniknout biologickým zákonům. „Nic takového rozhodně není možné ,“ utíná jakékoliv spekulace.

Ze světa je dnes znám minimálně jeden případ, kdy vyznavač breatharianismu vyhladověl až k smrti.

A co na to běžecký guru Miloš Škorpil: „Můj názor na článek na behej.com ohledně Breatharianismu. Faktem je, že po vydání tohoto článku se mě už pár lidí na můj názor ptalo, odmítl jsem je s tím, že ten článek mluví sám za sebe, ale že chápu proč je napsán, a sice proto, aby prodal další číslo časopisu Běhej.com. Přesně tak to totiž cítím. Rovněž jsem přesvědčen, že se to neslučuje se zdravím a vůbec se životem a jelikož učím lidi žít zdravě, tak bych nikomu nedoporučoval váženou paní následovat, zvlášť když fixluje a když jí dojde, tak natankuje energii z kofoly, džusu či kávy s mlékem!“