Jsou to přesně 4 měsíce, kdy skončil 53. ročník Ostravského maratonu a už startujeme ročník další.

V něm čeká na závodníky celá řada novinek, nová trať, zvýšení kapacity, přidružené závody, nové medaile, elektronický platební systém nebo sofistikovanější webové stránky. Registrovat se můžete na adrese www.ostravskymaraton.cz.

Nová maratonská trať

„Letos jsme začali přemýšlet nad novou tratí hned na začátku ledna. Našim záměrem je snaha o postavení tratě, která bude atraktivní, rychlá, dlouhodobě udržitelná a provede běžce současnými charakteristickými místy Evropského města sportu. Stěžejními body budou Trojhalí, Nová radnice, Nová Karolina a oblast Dolních Vítkovic.“

„Komenského sady jsou nádherné, u řeky, s příkladnou upraveností a většina turistů by sotva řekla, že jsou v Ostravě. V těchto místech ale nemůže bezpečně běžet 2.000 a více lidí. Chtěli jsme se ještě dostat tratí přímo na tartan rekonstruovaného stadionu ve Vítkovicích, ale ten bude uzavřen. Tak snad příští rok,“ vysvětluje ředitel závodu Jaroslav Chlubna.

„Trať ještě musí projít připomínkovým řízením s mnoha vnějšími vlivy. Asi si proces většina čtenářů dokáže představit. Není to tak, že řeknete toto je ideální a žádáme o schválení. Loňský ročník byl pro mne očistcem. Získal jsem možná i nedobrovolně ohromné procesní zkušenosti a konečná verze tratě neměla téměř nic společného s původním záměrem, ke kterému se vracíme. Jsem přesvědčen, že se nová trať bude líbit,“ dodává hlavní pořadatel závodu.

Chceme 2000 běžců!

Organizátoři mají letos ambiciózní plán. Chtějí do Ostravy přilákat až 2000 účastníků, kteří se mohou proběhnout na tratích od 5 km až po maraton. Závodů bude opravdu hodně – 5 km, 10 km, půlmaraton, štafety a koloběžky. Vyvrcholením běžeckého dne bude maraton.

Elektronický platební systém PayU

Novinkou je také implementace platebního systému na webové stránky závodu. Běžci tak mohou uhradit startovné online prostřednictvím svého internetového bankovního účtu.

Spolupráce

„Podepsali jsme s ředitelem Silesia Marathonu v Katowicích pane Bohdanem Witwickym smlouvu o dlouhodobé spolupráci. Řekl bych, že jsme si velmi porozuměli a myslíme to naprosto vážně. Jde o společný rozvoj, rozsáhlou a významnou příhraniční spolupráci, kterou rozšíříme o Drážďany nebo Žilinu,“ podotkl hlavní pořadatel Ostravského maratonu.

Výše startovného

Startovné v rámci online registrace běžců stojí na 5 km 300 Kč, 10 km 300 Kč, půlmaraton 400 Kč, maraton 600 Kč, štafety 1400 Kč a koloběžky 400 Kč. Při registraci na místě si závodníci připlatí 100 Kč. Všichni zájemci, kteří se stihnou registrovat do 28.2.2015, budou mít levnější startovné o 20%. Novinkou jsou dárkové poukazy, které je možno zakoupit v rámci svátku svatého Valentýna, také s 20% slevou.

Video z r. 2014: