Nový čtyřdílný běžecký seriál Winter run 2015 se po úspěšné premiéře v Hradci Králové dokázal prosadit i v sobotu v Olomouci, i když v nedalekém okolí byly pořádány další závody.

Pořadatelé odvedli stoprocentní práci

Spokojeni proto byli nejen pořadatelé, ale po hladkém průběhu i účastníci závodu a diváci. Prostě vše probíhalo tak jak má. Startující měli připraveno teplé zázemí s úschovnou bagáže v jednom z pavilónu výstaviště Flora Olomouc. Po doběhu je čekalo nejen vydatné, ale i teplé občerstvení, které bylo možné doplnit i lokem něčeho ostřejšího na zahřátí.

Start byl ve 12 hodin, poslední účastník na osmikilometrové trati dorazil do cíle před 13 hodinou a pět minut poté již bylo zahájeno vyhlašování výsledků. V Hradci proběhlo cílem cca 160 vytrvalců a v Olomouci již před stratem bylo jasné že tento počet bude překonán. Nakonec bylo v cíli téměř 170 běžců, 110 si dalo osmičku a zbytek čtyřku. A jak se říká, štěstí přeje připraveným, takže i když předpověď počasí nebyla ideální, nakonec i to vyšlo. Nepršelo, nesněžilo, foukal mírný severák, teplota těsně pod nulou.

Rychlá trať

Winter Run se uskutečnil v olomouckých Smetanových a Čechových sadech, tedy přímo v centru hanácké metropole. Více jak polovina tratě se běžela po jakési spirále s třemi vracečkami o sto osmdesát stupňů. Nejnáročnějším místem trati bylo zdolání nadchodu ve Smetanových sadech. Vytrvalci se tak dostali do Čechových sadů, kde je čekalo půlkilometrové kolečko a opět návrat na nadchod. Poté se běželo cca 100 metrů po něm a následoval seběh do cílové rovinky. Takže i mezi sebou soupeřící běžci měli na čtyřkilometrovém okruhu o sobě dokonalý přehled.

Paulík neměl soupeře

Vítězný Roman Paulík z Břeclavi vyhrál ve stylu start cíl, takže jeho jediným soupeřem byl stavitel trati jedoucí před závodníky na kole.

„Vloni jsem ukončil studium v Olomouci. Takže Smetanovy sady znám důvěrně z tréninků. Trať je tady rychlá, ale tvrdší. Když jsem se dověděl o tomto závodě, rád jsem do místa svých studií opět vyrazil,“ řekl v cíli vítěz. Osmikilometrovou trať dal za 27:15 minuty.

O druhé místo se bojovalo

Za Paulíkem bojovali o druhé místo Milan Wurst s Pavlem Dvořákem z Prostějova (bedničkář z kategorie mladých z posledního ročníku Českého poháru v běhu do vrchu). Dvořák sice odtáhl první kolo, ale hned v začátku druhého přidal Wurst a bylo vymalováno – 28:09. Třetí Dvořák za 28:53. Čtvrtý proběhl cílem Tomáš Vyskočil za 30:31, pátý Petr Harnoš za 30:42 a šestý Chrudimák Bořek Čejka za 31:08.

Ženám vládla veteránka Matyášová

Mezi favoritky závodu žen sice patřila Jana Matyášová z Dolní Dobrouče na Ústeckoorlicku, ale že tato letos padesátnice vyhraje bezkonkurenčně celý závod, čekal málokdo. Jana jako vždy doprovázená svým manželem doběhla na celkovém 22. místě za 34:58.

„Do Olomouce s manželem rádi jezdíme, většinou je to spojeno s nějakým nákupem, takže to tady dobře známe. Dneska jsme to brali jako příjemný výlet a tomu odpovídal i můj pohodový výkon,“ řekla v cíli vítězka. Druhá v její kategorii byla Ivana Kinčlová za 48:30.

I druhá celkově byla veteránka

Na druhém místě celkově proběhla cílem domácí Blanka Masničáková za 37:54, nejlepší čtyřicátnice. Druhou v této kategorii byla Markéta Šnoblová za 41:52.

Celkově třetí místo vybojovala nejlepší mladá – Kateřina Václavíková ze Štenberka (38:38) před Marii Sehnálkovou 38.52. I třetí mladičká Klára Zelenková se dostala po 40 minut.

Závodily celé rodiny

Už jsem zmínil Matyášovy, ale početnější zastoupení měli Dvořákovi z Prostějova. Maminka třetího muže Eva vyhrála ženy nad šedesát let za 40:32. V roli jejich manažera nechyběl její manžel. Druhou šedesátnicí byla Hana Kašová za 41:26.

Její manžel Jaroslav byl druhým nad šedesát let za 38:34. Vyhlašování této kategorie bylo veselou tečkou za celým vydařeným závodem. Vyhrál ji v ruských reprezentačních barvách startující Jurij Petrov úžasným časem 32:59, celkově byl devatenáctý. A na bedně předvedl s hosteskami jak má vypadat slovanská družba.

Čtyřicátníky vyhrál Dalibor Krikl za 31:33 a padesátníky Pavel Jína za 31:54.

Čtyřku vyhrál Otrusina

Domácí muž Jiří Otrusina vyhrál závod na čtyři kilometry za 14:41 před nejlepším závodníkem do 24 let Jiřím Baliharem – 14:59. Třetí byl další junior Jan Nicholas Adensam za 15:38.

Soutěž žen na stejné trati patřila Kateřině Šmídové za 18.50, na této trati celkově čtrnáctá. Nejlepší juniorkou byla byla Marie Šídlová za 22:18.

Winter run míří do Českých Budějovic

Třetí pokračování běžeckého seriálu Winter run se uskuteční v Českých Budějovicích, a to v sobotu 14. února. Zde se bude také závodit v centru města.

Výsledky