V neděli úderem jedenácté hodiny skončil další ročník extrémního horského maratonu LH24.

Nejlépe se s náročnými podmínkami vyrovnal Václav Utinek (KESBUK), když ráno v 8:55:55 hod. potřinácté a naposledy prošel kontrolou v Sepetné. Zaslouženě tak zvítězil a právem mu patří titul Mistr České republiky v zimním horském maratonu jednotlivců.

GIF: YouTube, Lukáš Podolák

Ještě v polovině závodu, čili po 12 hodinách, vypadala situace zcela jinak. První pozici prakticky od začátku držel Petr Žákovský (ADIDAS OUTDOOR TEAM 1), za ním bylo pořadí: Marcel Žuška, Libor Trtek, Standa Najvert a pak až, se ztrátou 30 minut na prvního, Václav Utinek. Ten však v druhé polovině nastartoval turbomotory a postupně stáhl všechny před sebou. Vašek měl zároveň mezi jednotlivci i nejrychlejší kolo – jednalo se o druhý okruh, který zvládl za 1:21:19.

Druhé místo v celkovém pořadí vybojoval Petr Král (DYNAFIT CZECH TEAM- 9:11:56), který dorazil do cíle se ztrátou 16 minut na vítěze. O hodinu později se pak v cíli objevil třetí Marcel Žuška (Pieronský Nezmar – Lepus.cz – 10:09:49). I tady se ukázalo, že nejvíce sil měli ti, kteří začali volněji.

Je pozoruhodné, že všichni tři dokázali v časovém limitu absolvovat okruh celkem 13×, loni se to podařilo pouze Honzovi Zemaníkovi.

Ženy

Tady byla situace jednoznačná. Od začátku diktovala tempo zkušená Linda Beniačová z Žiliny. Jako jediné ženě se podařilo zdolat 11 okruhů, a to je úctyhodný výkon. Jen pro zajímavost, loni jich dala 10.

Druhá skončila mladičká Markéta Baginská (Baláž-EXTREME Team Ostrava) s 10 okruhy a třetí pak Eliška Šulcová (Bicykl Kříž team Ústí nad Labem) s 9,5 okruhy.

Muži – dvojice

Tato kategorie měla dva favority, byly to týmy JulboWay Gekko (Aleš Velička, Radim Kasalík) a PEARL iZUMi CZECH (Adam Ondruch, Oldřich Kokošek). Prakticky hned od úvodu vedla první jmenovaná dvojice, ale tým Pearl iZUMi zle dotíral až do brzkých ranních hodin. Nakonec více sil v závěru měli zkušený Velička s Kasalíkem a nadělili svým největším soupeřům jeden okruh navíc.

„Do kopce mi to nikdy moc nešlo, tak jsem to vždycky pustil dolů, brzy napadl sníh, takže pro seběhy ideální podmínky. Nechápu ale turisty, kteří se odvážili jít nahoru bez nesmeků,“ popisoval situaci Velička. Téměř všechny seběhy zvládal pod 27 minut, ten nejrychlejší za 25:03min!

Vůbec nejrychlejší seběh do Sepetné předvedl Daniel Šindelek (mix – tým Fryčovice), hned v úvodním okruhu jej zvládl za 22:22min.

Pro bronz si doběhl tým KESBUK Old ve složení Vlastimil Bukovjan a Jaroslav Vicher, když absolvovali 15 okruhů. Klobouk dolů před Vlastíkem – letos mu bude 54let. Je to Pan běžec s osobákem na maratonu – 2:15:35!!!

Ženy dvojice

Zde vyhrál tým Splašené Gorolky Jana a Zuzana Rajnochovy s 11 okruhy. Na druhém místě se stejným počtem kol doběhl tým Bandidas/SK Fighter Inside ve složení: Michala Klasová a Lenka Hellemannová. Třetí skončily Sestry v akci – Jana Paszová s Martinou Klimšovou (10 okruhů).

Mix

Celkem 14 okruhů natočil v mixu tým KESBUK PV – Patrik Bartík a Věra Vystrčilová. Tuto kategorii vyhráli před dvojicí Martin Maniš – Ivana Hecková (TOBI Sport&StarsHollow Frenštát p.R.) s 13 koly. Stejný počet absolvoval tým KESBUK / Předsvatební cesta tvořený Tomášem Nádeníčkem a Zuzanou Kadlčíkovou.

Výsledky

Foto 128× – Lukáš Budínský

Foto 141× – triglavteam

Foto 120× – lenka911

Foto 52× – ciklista

Foto 70× – Josef Zajíc