Na start dnešní etapy Lysacupu z Ostravice od železničního přejezdu se postavilo více než 220 závodníků, kteří si přišli užít opravdový Lysacup s pořádnou kupou sněhu. Předpověď slibovala až 30 cm nového sněhu a to se taky potvrdilo. Trasa měří 6,8 km a závodníci zdolají převýšení 879m.

Nový sníh udělal trať těžší a to hlavně pro 100 účastníků vloženého závodu 3v1, kdy závodníci po zdolání etapy pokračují seběhem k Hotelu Petra Bezruče a dále kolem Veličků po žluté značce na Lukšinec a zpět na vrchol. Trasa měří 16,2 km a převýšení je zde okolo 1400m.

Ihned po startu se opět vedení ujal Tomáš Lichý oblečený v bílém trikotu pro nejlepšího mladého závodníka. Stíhat se ho vydal Ondřej Horák, který až do poslední pasáže na Větrech měl Lichého na dosah, avšak ani dnes ho porazit nedokázal a doběhl si tak pro druhé místo. Třetí místo získal držitel žlutého trikotu pro vedoucího závodníka Vít Otevřel. Závod tedy opět ovládl Tomáš Lichý (Splašení goroli, 47:07) druhý Ondřej Horák (AVA, 47:43) a třetí Vít Otevřel (Jump Sport, 48:07).

V ženách si dnes suverénně zvítězila Denisa Krejčíříková (VZS Ostrava, 58:59) a pojistila si tak průběžně vedoucí pozici v celé serii, druhé místo obsadila Marie Delingerová (AVA, 1:03:55) a pro třetí místo si doběhla Andrea Krstevová (Pearl iZUMi, 1:04:30).

Soutěž týmů dnes vyhrál Jump Sport (3. Otevřel, 9. Pytlík, 15. Ručka) na druhém místě skončili o pouhé tři body Splašení goroli (1. Lichý, 13. Kaleta, 22. Žajdlík) a třetí místo obsadili Beskydští nomádi (10. Holoubek, 11. Petr, 14. Mikloš).

Vložená etapa 3in1

Závodníci přihlášení do vložené etapy se po dokončení klasické etapy vydali do vloženého závodu. Lichý, který byl na vrcholu první a měl tak nejlepší výchozí pozici. Pronásledovat se ho vydali závodníci jako Otevřel, Hudeček nebo Maceček.

V seběhu na občerstvovačku pod hotelem Petra Bezruče se podařilo Macečkovi dostat na druhou pozici a na občerstvovací stanici bylo následující pořadí Lichý, Maceček, Otevřel.

Ani ve vložené etapě Lichý nedal nikomu šanci a na vrcholu byl opět první v čase 01:47:11. Boj probíhal o druhé místo, kde to vypadalo že se o něj popere dvojice Otevřel, Maceček, ale ani jeden však nedokázal akceptovat tempo Hudečka, který po seběhu ožil a dokázal využít běžecké hole na sypkém povrchu. Hudeček tedy vybojoval druhé místo v čase 1:51:20 a pro třetí místo si doběhl Vít Otevřel, kterému se povedlo setřást Macečka a doběhnout tak na třetí pozici v čase 1:52:11.

Mezi ženami vyhrála Denisa Krejčiříková, která uhájila svůj náskok a dokončila závod v čase 2:22:22. Jako druhá doběhla Andrea Krstevová v čase 2:31:49 a třetí místo si vyběhla Kristýna Chmelková 02:46:08.

Příští etapa se poběží jedna z nejdelších etap Lysacupu a to z Visalají tak si přijďte zazávodit v neděli 8.2. v 10 hodin. Snad nám ten sníh vydrží!

Výsledky

Foto 228× – Jindřich Kotek