Zima není nic pro vás a raději si s pohybem venku počkáte až se rozjaří? Běhání na běhátku ve fitku vám přijde jako sex přes telefon? V tom nečase by vás na vaši vysněnou nebo oblíbenou běžeckou trasu nikdo nedostal? Možná nevíte, o co přicházíte!

Naprosto se shodneme, že běh jarní přírodou za zpěvu ptactva je úplně jiný zážitek. Nemusí to ale nutně znamenat, že po dobu kdy se venku čerti žení a námraza se střídá s břečkou, odložíte své maratonky do skříně…

Už proto, aby vás to běhání po rozkvetlých stráních pořádně bavilo, je důležité udržovat svou běžeckou výkonnost dlouhodobě a celoročně. Pokud navíc patříte k běžcům začátečníkům a polykáte teprve své první kilometry, můžete toto období využít ke kraťoučkým výběhům, které jen o málo překonají svou rychlostí vaše dosavadní rychlé procházky.

Máte ideálních pár týdnů, kdy vám bude stačit jen krátký chodník odmetený od sněhu nebo naopak ideálně pokrytý příjemně ušlapaným sněhem. Můžete na něm opakovaně jedním směrem běhat a druhým chodit a sledovat při tom, jak po malých krůčcích zrychlujete a běh si osvojujete.

Při štěstí na plochu pokrytou čerstvým sněhem si můžete následně prohlédnout, jak kladete chodidla a jak se vám postupně prodlužuje krok. S délkou kroku to ale rozhodně nepřehánějte. Raději se učte zpočátku běhat kratšími krůčky a k rychlosti se propracujte vyšší kadencí. Menší krůčky také znamenají menší riziko uklouznutí a následného zranění a rovněž vystavíte své klouby menším nárazům.

Pokaždé se nějaké podobné místo najít dá. Hledejte v parcích, lesích, na hřištích. Pro začátek můžete vystačit i se 100m schůdným úsekem. Pokud nepříjemně fouká a mrzne, najděte si takové místo někde v závětří (průmyslové areály, obchodní centra,…).

Máte kolem sebe jen kopce a bojíte se uklouznutí? Běhejte kopce – lehký výběh do kopce (opět šetříte klouby, učíte se odrážet ze špičky a hodně posilujete) a z kopce opatrně sejděte (nebo sjeďte na bobech, které jste si za sebou na kopec vytáhli).

Dnes je již na trhu dostatek kvalitního oblečení i obuvy pro podobné podmínky. Pokud zatím nechcete investovat do zimních trailových bot nebo profi nesmeků, vyrobte si vlastní nesmeky ze starých ponožek natažených na vaše letní maratonky – funguje to překvapivě dobře. Najdou se určitě i další důvody proč vyběhnout i do zimy a mrazu.

Máte doma starší zablácené tenisky, které je vám líto vyhodit a manželka je do pračky nepustí? Právě čerstvá nadílka sněhu je tím ideálním čistidlem. Stačí dvacet minut běhu čerstvým sněhem a boty budou jako nové.

Vždy jste se na sněhu běhat báli a už jste kvůli tomu vynechali i některý svůj oblíbený přespolák? Právě teď je vhodná doba se běhání po sněhu pomalu naučit. Není to tak těžké a chce to jen více předvídání. Kdykoli máte pocit nejistého došlapu, nadrobte trochu krok a buďte připraveni na sklouznutí. Můžete občas dokonce sklouznout úmyslně a zase se vrátit do běhu. Překvapivě již po pár takto absolvovaných kilometrech se budete cítit mnohem jistěji.

Máte v létě vyhlédnutý závod, na kterém chcete zazářit? Právě teď byste měli začít pracovat na základní vytrvalosti, kterou později přetavíte v závodní tempo. Běhání po vaší obvyklé trase už vás trochu nutí a moc nemotivuje? Sníh a led vás může donutit hledat pro běhání nová místa a novou motivaci. I vaše oblíbená trasa bude vypadat úplně jinak, když se po ní proběhnete v zimním převleku.

V zimě je brzy tma a vy přicházíte z práce až po setmění? Právě při sněhové pokrývce nastává efekt „polárního dne“ a z běžeckého hlediska se nestmívá nikdy. Na bílém sněhu i o půlnoci uvidíte, kam šlapete a kam běžíte (i bez čelovky). Trpíte často na nachlazení a ledový vítr vám venku nedělá dobře? Vyběhněte s lehkou šálou přes nos a ústa. Dají se koupit i profesionální masky na běhání v chladu.

Budete překvapeni, jak dobře si zaběháte a jak se vaše průdušky vůbec nebudou zlobit. Mnohem důležitější je důkladné rozehřátí (klidně už na chodbě dobu, než vyběhnete ven), přiměřené oblečení (teplo vám v něm má být jen při běhu) a rychlé převlečení do sucha (snažte se výklus dokončit u domova nebo u šatny, kde se ihned osprchujete a kompletně převlečete.

Určitě máte všichni vlastní návody jak se vyrovnat se zimní nechutí k běhání. Sem s nimi! Dneska se mi ven moc nechce…