Vítězem tohoto jubilejního maratonu se stal už po šesté Mulugeta Serbessa z Ortopedie Týn nad Vltavou za 2:29:25 hod. před Danielem Orálkem (Moravská Slavia Brno) 2:29:39 hod. a na třetím místě Jiří Žák (MK Seitl Ostrava) 2:37:24 hod.

V ženské kategorii si pro první místo doběhla Slovenka Jitka Hudáková z AK Spartak Dubnica nad Váhom za 3:10:02.

Krásné slunečné počasí přilákalo na Masarykovo náměstí do Ostravy rekordní počet účastníků maratonu a přidružených závodů. Hlavního závodu, půlmaratonu a štafetového běhu se zúčastnilo celkem kolem 325 závodníků.

Již před startem maratonu bylo jasné, kdo bude bojovat o celkové vítězství. Favority byli Mulugeta Serbessa a Daniel Orálek. Třetím v pořadí měl být Jiří Žák, letošní vítěz Kysuckého maratonu.

Závod se vyvíjel podle papírových předpokladů. Do čela šla dvojice Orálek, Serbessa. Vydrželi spolu běžet prakticky až do cíle, kde měl však více sil Mulugeta Serbessa a zvítězil s náskokem čtrnácti vteřin před druhým Orálkem. Pro třetí místo si doběhl neohroženě Jiří Žák.

„S Mulugetou jsme se dnes opravdu pravidelně střídali ve vedení, spolupráce s ním byla výborná. S časem pod dvě třicet jsem velmi spokojený. Ve středu jsem totiž absolvoval hodinovku v Brně s výkonem 18 255 m, což je pouhých 175 m za mým osobákem z roku 2006, takže z Ostravy odjíždím určitě s dobrým pocitem“, řekl po závodě Dan Orálek.

TIP: Čtěte také LENKA HÁJKOVÁ: MŮJ PRVNÍ MARATON

V ženské kategorii nastoupilo na start pouze 11 závodnic (v roce 2010 – 17 žen!). Závod vyhrála Jitka Hudáková před Veronikou Jerglíkovou, nedávnou vítězkou B7 a třetí Petrou Pastorovou. Nutno poznamenat, že Petra běžela tréninkově, jejím hlavním úkolem bylo „dotáhnout“ svého manžela do cíle prvního maratonu v životě, což se dokonale podařilo. Richard dostával sice od Petry „pořádné kapky“, ale s časem 3:29:26 musel být nadmíru spokojen.

Výborné výkony opět podali padesátníci Slowioczek (MK Seitl Ostrava), Jadrníček (Lokomotiva Ostrava) a Balošák z ŠKP Čadca, kteří své časy dokázali stlačit hluboko pod tři hodiny.

Uznání si však zaslouží zejména šedesátiletý polský vytrvalec Tadeusz Jasek, který svým typickým buldočím stylem vyhrál kategorii za neuvěřitelných 2:51:24. Tento čas je zcela určitě řadí do evropské špičky.

Výborné výkony také podali Václav Procházka z MK Seitl Ostrava – 3:34:05 (M 60–69) a Jorgos Jerakas z BK SAK Karviná – 3:53:30 (M 70–75).

Co říci k letošnímu jubilejnímu ročníku Ostravského maratonu?

Úroveň závodu se opět o kousek zvýšila, ale pořadatelům se zdaleka nepodařila splnit očekávání, co se účasti týče. Několik měsíců před vlastním závodem organizátoři předpokládali více než 300 maratonců na startu, k tomu jim měla pomoci „tvář závodu“ Jarmila Kratochvílová a marketingová společnost PULARY. Na stránkách Ostravského maratonu se už týden před závodem hovoří o rekordní účasti, ale nelze míchat jabka s hruškami. Hlavního závodu se zúčastnilo pouze 163 maratonců, což je o pouhých pět více, než před šesti lety!!!

Pořadatelům se rovněž nepodařilo na start závodu přilákat avízované maratonce tmavé pleti popřípadě závodníky, kteří by mohli atakovat čas 2:20 h nebo dokonce rekordní čas Pavla Kantorka – 2:19:06 z roku 1959!

V dnešním sportu hrají hlavní roli peníze a závodníci pohybující se v popředí startovního pole si vybírají závody podle prize money. Přestože organizátor akce disponoval několika set tisícovým rozpočtem, nabídl vítězi závodu pouhých 6 000,–Kč! Příklad by si mohl vzít ze slovenské Čadce, kde vítěz Kysuckého maratonu obdrží odměnu ve výši 1 000 €, což představuje 25 000,–Kč!

Pokud chtějí organizátoři dostat Ostravský maraton na vyšší úroveň, budou muset změnit způsob přípravy a řízení a finanční prostředky získané z dotací směrovat především do větší medializace závodu v tisku a ostatních médiích. To, že se závodu zúčastnilo více lidí spíše přičítám běžeckému boomu, který se táhne Českou republikou.

Opravdovou show Ostrava zažije pravděpodobně v roce 2012, kdy Carlo Capalbo z PIM se svým týmem zorganizuje Ostravský půlmaraton s předpokládanou účastí včetně přidružených závodů kolem tří až čtyř tisíc lidí.

Nicméně si organizátoři zaslouží pochvalu za plynulý průběh prezentace a vlastního závodu, který se obešel bez větších problémů. Profesionální výkon opět podal Ondřej Němec, který moderoval akci opravdu bravurně a jeho povzbudivá slova jistě pomohla nám všem, kteří jsme probíhali cílovou bránou do dalších okruhů.

Ať tedy žije Ostravský maraton 2012, maraton, který má svou historii, maraton, který má potenciál být konečně masovým závodem a chloubou Ostravy!

VÝSLEDKY MARATON

VÝSLEDKY PŮLMARATON

ŠTAFETY

FOTOGALERIE PEPA TEAMU

FOTOGALERIE TOMÁŠE BOHDALA

FOTOGALERIE MARTINA DEDKA

FOTOGALERIE MK SEITL OSTRAVA I.

FOTOGALERIE MK SEITL OSTRAVA II.

FOTOGALERIE TIRAMIS I

FOTOGALERIE TIRAMIS II

FOTOGALERIE BK SAK KARVINÁ

FOTOGALERIE ZDENDA18

FOTOGALERIE LIBUŠKY KUCHAŘOVÉ