Ke konci roku 2014 na sebe opět upoutal pozornost v současnosti asi nejlepší horský sportovec na světě Kilian Jornet. Fanoušci trailového běhu, skialpinismu, lezení a dalších sportů spojených s horami si v posledních letech již zvykli, že Kilian pravidelně posouvá hranice našeho sportu.

Ne jinak tomu bylo i v posledních prosincových dnech, kdy Kilian ustanovil nový rekord na nejvyšší hoře Jižní Ameriky – 6959 metrů vysoké Aconcague. Dominantu argentinských And Jornet vyběhl a seběhl v neuvěřitelném čase 12 hodin a 49 minut.

Aconcagua ovšem Kilianovy nedala nic zadarmo. Jornet v oblasti pobýval již od začátku prosince se svým týmem (kameraman Seb Montaz, extrémní lyžař Vivien Bruchez a jeho přítelkyně běžkyně Emelie Forsberg), přičemž se s Emelie zaměřili zejména na poctivou aklimatizaci.

Se svými necelými 7 výškovými kilometry totiž Aconcagua představovala pro Jorneta právě kvůli nadmořské výšce mnohem větší výzvu než jakýkoliv jiný horský projekt z předchozích let. Druhý problém, na který také narazil Jornet při svém prvním pokusu, je počasí, které se může změnit doslova během několika desítek minut.

Ráno 19. prosince Kilian podnikl první pokus, přičemž ve stejný den se o ženský rekord pokoušela právě Emelie Forsberg. Zatímco Kilian ještě hluboce spal, Emelie vyrazila vstříc dobrodružství již před třetí hodinou ranní. Kilian vyrazil před 7:00 a první kilometry nasadil slušné tempo.

GIF: YouTube, Summits of My Life

Jen pro představu – oba atlety v tu chvíli čekal výstup a sestup dlouhý 60 kilometrů, přičemž měli nastoupat a následně seběhnout brutálních 4400 výškových metrů. Bylo to ovšem právě počasí, zejména prudký vítr dosahující 88 km za hodinu, které nakonec rekordům zabránilo. Zatímco Emelie otočila ve výšce 5700 m.n.m., Kilian bojoval až do 6400 m.n.m.

Emelie se nakonec rozhodla pro vyčerpání další pokus již nepodnikat, ale Kilian se jen tak lehce odradit nenechal. Ihned po sestupu si dal pár dní volna a svým fanouškům jasně vzkázal, že se v nejbližších dnech pokusí o rekord znovu.

Se svým týmem se rozhodl i přes přicházející Vánoce vyčkat na lepší počasí a to se vyplatilo. 23. prosince se to Kilianovi opravdu povedlo. Celý jeho výkon zabral 12:49h, přičemž si Jornet musel zjevně šáhnout na dno svých sil. Jak později vypověděl Seb Montaz, nikdy neviděl Kiliana takto trpět nadmořskou výškou, Kilian byl na vrcholu dezorientovaný, ztrácel rovnováhu a v prvních minutách seběhu dokonce několikrát spadl. V Base Campu si ovšem lehce odpočinul a posledních 23 kilometrů již v plné síle zaběhl pod 2 a půl hodiny, což v závěru takového výkonu je opravdu těžko uvěřitelné.

Později Kilian a jeho tým připustili, že přece jen měli věnovat více času aklimatizaci na takto vysokou nadmořskou výšku, což je pro ně cenná zkušenost do dalších horských projektů. I přes Kilianovy skvělé fyzické předpoklady a jeho schopnost vyrovnat se při závodech s nadmořskou výškou, jsou hory nad 6 tisíc metrů přece jenom něco jiného, než veselé běhání v Alpách.

A tím se již dostáváme k Mt. Everestu. Kilian totiž v roce 2015 zamíří na pomyslný vrchol celé zeměkoule. I přes extrémní nadmořskou výšku plánuje, pokusit se o vrchol s minimem vybavení, samozřejmě bez kyslíku, nalehko a rychle. První náznaky informací jsou takové, že se Kilian nejspíše vydá k vrcholu z tibetské strany Mt. Everestu.

Zda i na Everestu Kilian posune hranice lidských možností, je zatím ve hvězdách. Nicméně je jisté, že Mt. Everest tímto minimalistickým rychlostním stylem bude další extrémní výkon Kiliana Jorneta, 27leté legendy horských sportů.

GPS Záznam rekordu na Aconcague

Vimeo účet projektu Summits of My Life