Jste nováček na poli trailových běhů? To přece nikdo nemusí vědět! Máme pro vás jedenáct tipů, jak si zvýšit svůj trailový kredit.

Začátky jsou vždycky těžké a možná o to více, když chcete běhat dlouhé štreky v horách nebo když se na stezce potkáte s místním závoďákem, který běhá na Lysou horu se stejnou ladností, jako vy chodíte do schránky pro noviny. O dlouhém půldenním tréninku s více než tisícovkou nastoupaných metrů se baví stejně nezaujatým tónem, jako vy o nákupním seznamu do hypermarketu. A pak spolu vyběhnete… a vy ihned zjistíte, že tohle je na vás prostě trošku moc! Ale nebojte, pomoc je na cestě, těchto jedenáct tipů vám umožní držet tempo a image i s těmi běžci, co mají místní kopce proběhané skrz naskrz.

1. Potřebujete si oddychnout? Předstírejte zranění

Foto: Beskydská sedmička/Ondřej Calta

Někdy prostě nestíháte tempo nasazené tou mašinou před vámi, to se stane. Potřebujete se vydýchat a alespoň na chvilku si dát pauzu? Zamumlejte něco jako: „Ále, staré zranění… ta operace… už zase ty kolena… zase mě to tahá…“ Pak se zastavte a chvíli upřeně zírejte na jedno místo na noze, lehce ho masírujte nebo třete. To by mělo vzbudit určitou porci empatie a dát vám nezbytnou chvilku k nabrání kyslíku. Každý má problémy s kotníkem nebo s nataženým stehenním svalem, ty jsou nudné, vymyslete si něco originálnějšího. Kolik lidí může říct, že mají problémy s plantární fascií? Čím divnější, tím lepší.

2. Nestěžujte si! Alespoň ne nahlas

Foto: Beskydská sedmička/Ondřej Calta

Pořád se ještě zuby nehty držíte v závěsu s běžcem, který je lehčí, než vás pes? V tom momentě, kdy jste na pokraji psychického zhroucení a chcete si sednout na pařez a nahlas fňukat, vzpomeňte si, že existují vnitřní slova a vnější slova. Fňukejte jak chcete, ale pouze uvnitř, navenek nesmí jít nic poznat.

3. Vystavujte svoje běžecké boty a povídejte o nich

Foto: Jiří Římánek

Jedna věc je mít alespoň pět párů svých běžeckých bot přímo u vchodu (ne v botníku, za plentou, ani ve skříni), ale druhá věc je umět vyprávět jejich příběh a přesně vědět, kdy byste použili tyhle boty a kdy tamty. „Tyhle S-Laby jsou prostě nezastavitelné v technickém a zabláceném terénu! A tyhle Pearly si beru jen na dlouhé závody, vždycky podrží!“ Pozor na zápach. Pokud však přemýšlíte, jestli je uklidíte před příchozí návštěvou nebo raději ohromíte svého běžeckého parťáka, tak jste ještě pořád zelenáč.

4. Ztratili jste se? Předstírejte objevování

Foto: Beskydská sedmička/Ondřej Calta

Chtěli jste to vzít zkratkou? Ta odbočka, kterou jste trefili minulé jaro se najednou vypařila? Nevadí, v českých horách se ztratit můžete, ale na nějakou civilizaci dříve či později narazíte. Takže proč si to ztracení neužít? A když nejste dobrodružný typ, tak to alespoň předstírejte. Občas prohoďte něco jako: „Miluju objevování nových stezek“ nebo „Tak tady jsi ještě nebyl, co?!“.

5. Mezi řečí prohoďte křestní jména nebo přezdívky slavných závodníků a zkratky závodů

Co jiného nejvíce dokazuje, jak se vyznáte ve svém sportu, než přehled o všech životních detailech, plánech závodů a tréninkových bězích těch největších hvězd trail runningu? Někteří už vydávají své knížky nebo denně vyvěšují své tréninky na internet.

Stačí kouknout třeba na Stravu nebo Movescount. „Viděl jsi ten trénink, co šel Kilian? Dva a půl tisíce nastoupaných metrů. By mě zajímalo, za kolik by zaběhl B7 a kolik by natočil okruhů na LH24.“

6. Oblečení musí ladit

Foto: Beskydská sedmička/Ondřej Calta

Co je první věc, podle které vás ostatní lidé mohou soudit? To co máte na sobě! Všichni profíci přeje mají sponzory a běhají pěkně sladění v jedné značce. Zkuste to taky! Když ne jednu značku, tak musíte ladit alespoň barevně a to včetně ponožek nebo čelenky. Anebo to zkuste naopak. Ukradněte někomu staré triko, nejlépe ze světového ultra závodu, a oblečte si jej naruby, aby to nevypadalo, že se předvádíte. K tomu přidejte hodně krátké běžecké kraťasy a camelbag vyměňte za ošuntělou půllitrovou PET láhev bez etikety.

7. Potřebujete na velkou? Šup do lesa

Foto: foto.bestholi­day.cz

Dříve nebo později to prostě přijde. Dlouhé trasy a hrbolaté seběhy vám pěkně zamíchají žaludkem a to ranní Americano bude chtít ven. Až to na vás přijde, ohlašte to zbytku skupiny nudným hlasem, jako kdyby to byla rutina. Zkuste něco jako: „Hele, jdu tady položit kabel, hned vás doženu.“ Nemáte kapesníčky? Místo toaletního papíru poslouží cokoliv, třeba listí nebo sníh. Zkuste se však vyhnout jehličnatým lesům.

8. Na startu velkého závodu se chovejte, jako by o nic nešlo

Foto: Beskydská sedmička/Ondřej Calta

Chápeme, že před vaším prvním závodem v horách budete nervózní, obzvlášť těsně před startem, ale zkuste vypadat, jako kdyby to pro vás měl být jen jeden ze stovky závodů a že takové běháte každý víkend. Nahoďte úsměv, zkuste začít konverzaci s ostatními (vystresovaně vypadajícími) závodníky. Chcete být ještě drsnější? Když se vás na registraci zeptají, jakou velikost trika chcete, odpovězte: „Ou, díky, ale… už jich mám tolik… nechte si ho.“

9. Když někoho náhodou předbíháte, normálně si povídejte

Foto: Anna Hrbáčová

Konečně jste někoho doběhli a dokonce to vypadá, že s vypětím všech sil a vytvořením nového maxima hodnot tepové frekvence ho dokážete předběhnout? Všichni ostatní si myslí, že máte troje plíce. Takže i kdyby jste běželi do prudkého stoupání, vymáčkněte ze sebe pozdrav, který bude znít, jako když ho říkáte při opalování se na pláži: „Čau, jak to jde? Dneska je parádní počasí, že?“ Pak se nenápadně vydýchejte a před tím, než zrychlíte, tak dodejte: „Tak se měj, já valím!“

10. Detaily závodu? Předstírejte nezájem

Foto: Beskydská sedmička/Ondřej Calta

Když se vás někdo zeptá, kde je první občerstvovací stanice, odpovězte: „Ále, ani nevím. Asi tam nějaká bude po cestě.“ Omluvte se, že jste moc nepomohli a přiznejte, že jste se moc nedívali na mapu ani profil. Ve skutečnosti byste však měli znát každý detail, hlavně kde budou stát oficiální fotografové závodu.

11. Bonusový tip

Foto: Beskydská sedmička/Ondřej Calta

Ve skutečnosti raději zapomeňte na všechno, co jste si doposud přečetli. Chcete se přestat chovat jako zelenáč? Tak prostě začněte běhat.

Ani při běhání se bohužel nevyhnete falešným komplimentům nebo těm cool běžcům, co ani nepozdraví a s očima do země vypadají, že se strašně soustředí na svůj výkon.

Takže buďte tím, kým jste. Buďte sami sebou. Vemte s sebou pejska, kamaráda nebo vyběhněte sami. Ale běhejte. Všechno ostatní přijde samo.