Jedním z nejdůležitějších momentů pro všechny sportovce je po jejich dlouhodobé přípravě na nějaký velmi důležitý vrchol sezóny správně načasovat vzestup formy a vyladit ji přesně na den „D“ a hodinu „H“.

K tomu ovšem musím podotknout jeden velmi důležitý fakt. Toto se týká opravdu vrcholových borců, kteří mají trénink zaměřený ke konkrétní a pro ně a jejich tým rozhodující událost roku. Ať už je to mistrovství světa, Evropy, olympiáda, či případně jiná důležitá soutěž mezinárodního významu.

Tohle všechno kolem sportovce také sledují štáby lidí včetně lékařů. Pod jejich pečlivým dohledem se musí jakýkoliv problém objevit, pojmenovat a také ihned řešit. Přesto se těmto dokonale naprogramovaným jedincům také občas nepodaří potkat s takovou formou, se kterou předem kalkulovali.

NEJSME VRCHOLOVÍ SPORTOVCI

Tato situace se vás všech většinou netýká. Možná až na nějaké výjimky, co chtějí podat třeba velmi dobrý výkon například na mistrovství republiky. Ovšem zcela jistě by si každý z vás přál někdy zaběhnout výkon, tedy čas, za svou obvyklou výkonnostní hranicí.

Je nutné tu ale předem zdůraznit, že nejsme stejní (naštěstí) a univerzální návod proto na vyladění formy neexistuje. Každý z vás si musí během let své sportovní činnosti vyzkoušet, co mu nejvíce sedí a po jaké závěrečné přípravě se cítí nejlépe.

TIP: Čtěte také BĚŽECKÁ ZÁVODNÍ TAKTIKA JE POLE NEORANÉ

A ještě jeden nesmírně důležitý fakt je třeba připomenout. Pokud velmi často závodíte, nedá se počítat s nějakým vyloženým vrcholem sezóny. Zejména když každý závod jdete na doraz.

Jen jestliže jste schopni běžet dle stanoveného plánu i v závodě, což málokdo zvládne, protože není jednoduché běžet v závodní konkurenci na půl plynu, snad jedině když výrazně výkonnostně převyšujete ostatní běžce, pak se dá také počítat s možným směrováním tréninku k jednomu vrcholu.

V jiném případě se opravdu nedá uvažovat o skutečně super výkonu v daný přesný čas, ale je možné, pokud je celoroční trénink dobře plánován a potom hlavně zvládnutý bez potíží, posunout výkonnost o dost velký krok kupředu díky správné závěrečné fázi přípravy.

TEORIE VZNIKAJÍ Z PRAKTICKÝCH DŮVODŮ

Nechci zabřednout do všeobecných a vesměs nic neříkajících zásad, proto vám popíši, jak to děláme v mojí tréninkové skupině již řadu let a víceméně s úspěchem.

Vrchol sezóny si určujeme dle termínové listiny. Tam si vytipujeme pro nás důležité starty. Vesměs jsou to závody vždy v již závodním období a k nim pak upravuji vlastní závěrečnou přípravu.

V posledním čtyřtýdenním cyklu před startem na dané sportovní akci se již zaměříme jen na trénink speciálního tempa. To samozřejmě za udržování obecné vytrvalosti a neustálého zdokonalování techniky běhu.

Speciální tempo se připravuje dle toho, jakého typu je ten pro nás důležitý závod. Může jít o běh na dráze, v terénu, na silnici či do vrchu a každý z nich chce svoji speciální techniku a samozřejmě také jiné tempo.

První tři týdny zkvalitníme vlastní zátěž a snažíme se rozběhat v podobně modelovaných závodech, jaký nás pak čeká na vlastním vrcholu. Vždy se běží na co největší možný výkon, proto se běhají zásadně jen kratší vzdálenosti, než bude pak ta při finální akci roku.

TIP: Čtěte také REGENERACE ZAČÍNÁ JIŽ PO ZÁVODĚ

Zákonitě musí klesat i množství naběhaných kilometrů. To vyvrcholí v posledním týdnu. Tam si sice nehodíme nohy na stůl a nečekáme, jestli forma přijde, jak to dělají někteří naši atleti, hlavně v jiných disciplínách než běžeckých, ale chodíme se pravidelně proklusnout a hlavně pokaždé zakončíme trénink rovinkami.

Případně ještě někdy, pokud je třeba závod v sobotu tak v úterý nebo ve středu v kratších úsecích oživíme speciální tempo.

Poslední den před startem se důkladně rozběháme a rozhýbeme. Ovšem jen tak, abychom cítili, že nám to opravdu běží. No a pak se děj už jen vůle boží. Ovšem bude lepší se co nejvíce přičinit, aby nám Bůh pomohl.

POKUD MÁTE SVŮJ SYSTÉM, DRŽTE SE HO

Pravděpodobně to většina z vás dělá jinak, ale pokud vám to vyhovuje, tak se držte toho, co vám sedí a zbytečně neexperimentujte. Přesto je dobré si uvědomit, že správně zařazeným odpočinkem si vaše tělo nadstřelí mnohonásobně víc zdrojů energie (princip zde nedávno popisované superkompenzace) a to vám pak při dobrém rozcvičení umožní podat špičkový výkon.

Proto je důležité uvědomit si, že pokud chcete předvést nějaký skvělý výsledek, musíte to svému tělu také umožnit jeho správným závěrečným vyladěním.

HLAVA, HLAVA, ACH TA HLAVA

Samozřejmě do toho sportovního modelu musí zapadat další důležité věci. V každém případě výživa, tedy ta povolená, s tím souvisí i pitný režim a následně také regenerační procedury.

Nesmíte zapomenout též a to myslím v neposlední řadě na psychologickou přípravu, protože hlava dělá výkon. Totiž pokud i všechno provedete správně a veškeré ukazatele budou signalizovat vrcholnou formu, tak jestli to nebudete mít v hlavě srovnané, nepomůže vám ani svěcená voda.

Tady si myslím, že je největší rezerva nejen obyčejných běžců, ale i většiny našich vrcholových sportovců. A o ženách ani nemluvím. Proto vždy dodávám své oblíbené rčení, že výkon v závodě dělá z 90% hlava a u žen již ale ze 120%. Tím ovšem nechci nikoho urazit, existují zcela jistě zase výjimky, ale většinou to tak podle mých letitých zkušeností bohužel je.

PŘECE SE SVĚT NEZBOŘÍ

Proto se nad tím vším zamyslete a já vám k tomu zároveň sdělím jeden nesmírně důležitý poznatek už z dávných dob. Ať se vám povede nebo nepovede prodat to, s čím jste šli na start, na světě se stejně nic nezmění. Chleba ani rohlíky či případně mléko určitě nebudou levnější.

Tak to tak berte a možná vám to pomůže víc než jakýkoliv psycholog.


Autorem článku je Zdeněk Smutný, zkušený a zásadový trenér z Nemojan, který se již 40 let věnuje běhání. Trénování jiných a častá účast na závodech se staly součástmi jeho životního stylu.