Tak co nás čeká na poli horských běhů akcí letos? Po loňské veleúspěšnosti většiny podniků, jejichž startovní listiny se často plní ihned po otevření registraček, i v sezóně 2015 se můžeme těšit na plno „starých známých“, ale také zcela nových, slibně vyhlížejících závodů.

1. Seriál Rock Point – Horská výzva

Ačkoli seriál běží teprve třetím rokem, Horské výzvy už si mezi běžci stihly vydobýt svou prestiž. Závodí se ve dvojicích v kategoriích Muži, Ženy, Mix a Dogtrekking (1 běžec + 1 hafan) a vybrat si můžete vždy ze 4 délek tratí: závod LONG o délce 60 – 75 km, HALF v délce 30 – 40 km, SHORT 10 – 15 km a pro širokou veřejnost jsou navíc vypsány nezávodní tratě NORDICWALKING – zúčastnit se tedy může opravdu každý!

Letos seriál zahrnuje čtyři závody – první z nich odstartuje 10.4. v nočních hodinách v areálu Kouty nad Desnou (Jeseníky). Další závody se pak budou konat v průběhu roku v Krkonoších, Krušných horách a na Šumavě. Registrační formulář pro první dva závody je již otevřen, najdete ho na této adrese.

2. Jesenická stovka: 1.5.-3.5.

Výzva v podobě 103 kilometrů bude čekat na všechny odvážné první májový den. Startovní výstřel zazní v pátek ve 23:00 hodin v Šumperku a na přeběhnutí celého hlavního hřebene Jeseníků máte následně celý víkend. Registrace začíná 28.2. a pro prvních sto přihlášených je navíc slíbený malý dárek od firmy Tilak, hlavního partnera závodu.

Mrkněte zde

3. Hyundai Perun SkyMarathon: 2.5.

První květnový víkend jistě najdeme celou špičku českých trailových běžců v Oldřichovicích u Třince. Stejně jako loni, i letos se Hyundai Perun SkyMarathon pyšní statutem Mistrovství ČR. Krom mistrovského titulu bude motivačkou pro ty nejlepší také kvalifikační slot na španělský Buff Epic Trail, který získá letošní vítěz závodu.

Vyzyvatelé Peruna se mohou těšit na 3 200 výškových metrů, které zdolají na beskydských svazích během 41 kilometrů. Trať je velmi technická a dle slov organizátorů to bude „pořádná šichta“! Běžce prověří 5 vydatných stoupání, 4 těžké seběhy, a na ty přeživší čeká v závěru ještě nádherný krpál v podobě bývalé černé sjezdovky, kterým se dostanou až do cíle na chatě Javorový. Kapacita startovní lajny je navýšena na 999 závodníků, ve startovní listině však v této chvíli najdeme už 640 jmen!

Stránky závodu

4. Czech Ultra Trail Tour

Zcela novou běžeckou sérii pod záštitou České asociace extrémních sportů představuje Marek Navrátil. Půjde o tři horské, terénní ultramaratony v délce cca 70 km, určené pouze pro jednotlivce. Tři zajímavé trasy budou vedeny skrze Jeseníky (16. – 17.5.), Krkonoše (15. – 16.8.) a Beskydy (28. – 29.12.).

Více informací tady

5. Valašský hrb: 30.5.

Po hřebenu beskydských vrcholů, Hornovsackou magistrálou plynule vlnitým terénem v nádherném prostředí krásných lesů… takto povedou trasy třetího ročníku Valašského Hrbu. Na výběr jsou distance 10, 20, 30 a 50 km, přičemž 30kilometrový závod bude zároveň Akademickým Mistrovstvím ČR v horském běhu.

Organizátoři už odvedli skvělý kus práce a dále chtějí závod posouvat – letos tak můžeme očekávat pohodlnější příjezd k areálu závodu, přednášky, nové tratě a ještě lepší servis. Letošním krédem „Pro radost“ tak zvou širokou veřejnost k aktivnímu strávení celého víkendu – nezapomeňte 30.5. na Čartáku!

Registrace zde

6. Valašské kilo: 12.6.-14.6.

Valašské kilo může být ideální akcí pro ty, kteří si chtějí svou první stovku střihnout například chůzí a nemusí vyloženě zápolit s českou běžeckou špičkou. Závod je zpestřen tím, že trasa není pevně daná – máte za úkol projít pěti checkpointy v libovolném pořadí, postup je tedy jen na vás. Kdo si netroufne na celou stovku, může se zúčastnit kratšího pochodu či běhu na 11 nebo 30 km.

O závodu

7. Krakonošova 100: 20.6.

Milovníci Krkonošských vrcholů si mohou hrábnout na dno svých sil na akci, pod názvem Krakonošova stovka. Na výběr je varianta pěšmo, cyklo nebo běh a to v mnoha úrovních. Chůzí můžete zdolat tratě 100 km, 55 km, 25 či 10 kilometrů. Cyklo začíná na 130 km a končí variantou 35 km, běžecká disciplína představuje 25 km.

8. Lysohorský čtyřlístek: 1.8.

Srdcovka všech milovníků Lysé hory – L4L verze 3.0 odstartuje první srpnový den z chaty Armaturky. Kdo by Čtyřlístek ještě neznal, jedná se o závod jednotlivců, po jehož absolvování budete znát trasy vedoucí na Lysou horu i pozpátku – královnu Beskyd budete totiž vybíhat a sbíhat ze všech možných stran. Jakmile budete mít za sebou 4 výstupy a na vaší GPS uvidíte kompletní obrázek čtyřlístku, jste v cíli :) Délka závodu zůstává na 68 km, převýšení by se však z loňských 4 000 metrů mělo mírně zvýšit – jedná se totiž o Mistrovství republiky v Ultra SkyMarathonu 2015.

Kapacita startovního pole byla rozšířena na 300 běžců, počítejte však s hodně rychlým vyprodáním, a to nejspíše v rámci minut. Registračka třetího ročníku se otvírá 1.3.2015 ve 13:23 hodin.

Check it out

9. INOV-8 Hostýnská osma: 8.8.

Čtvrtý ročník Hostýnské osmy odstartuje kdy jindy než 8.8. v 8 hodin a 8 minut v Rajnochovicích. Můžete si zazávodit jako jednotlivec nebo v dvoučlenném týmu v kategorii Mužů, Žen či Mixů. Čeká na vás 66 kilometrů křížem krážem krásnými hostýnskými vrchy s celkovým převýšením 3 000 m. Přihlášky najdete od 8.4. na této adrese.

10. Radegastova výzva: 15.8.-16.8.

Hlavní motivací tohoto závodu bylo vytvořit neziskovou sportovní akci, která rozšíří český registr dárců kostní dřeně a finančně přispěje nadaci Haimaom, která se podporou transplantací kostní dřeně zabývá. Loni bylo díky tomuto počinu odesláno na léčbu leukémie 22 700 Kč.

Běžci zde změří své síly formou štafetového závodu – tříčlenné týmy budou kroužit na okruhu 13,1 km s převýšením 589 metrů celých 24 hodin a cestou určitě neminou Pustevny nebo sochu pohanského boha Radegasta. Zatímco jeden člen týmu bude zápolit na trati, ostatní dva můžou obnovovat síly na základně závodu – chatě Koksař v Trojanovicích.

Více o této akci najdete tady

11. Salomon slezský maraton: 22.8.

Velmi oblíbená akce z dílny Salomonu se uskuteční 22.8. v Dolní Lomné. Trasa bude stejně rozmanitá jako v roce 2014 – čekají na vás převážně lesní cesty a pěšiny s celkovým převýšením 2 150 metrů. Okruh na maratonské distanci startuje v Dolní Lomné a následně se vydáte přes Kozubovou, Košařisku, Ostrý, Slavíč, Kamenitý až opět na Kozubovou a zpět do cíle. Mimo krásné prostředí se můžete těšit na vynikající sportovní výkony, přátelskou atmosféru, bohatou tombolu, skvělé ceny a kdo ví, možná taky na atak traťového rekordu Honzy Zemaníka z roku 2014, za jehož překonání je letos vypsaná prémie.

Mrkněte na stránky závodu

12. Jesenický maraton: 22.8.

Ve stejném termínu jako Salomon slezský maraton odstartuje také tradiční YES!enický maraton. I ten slibuje krásnou trasu, při které navštívíte dobře známá místa Jeseníků, jako jsou Obří skály, Keprník, Červenohorské sedlo, Švýcárna, Praděd, Ovčárna, Ztracené kameny a Skřítek.

Registrace poběží od 8.3., stránky si hlídejte zde

13. Beskydská sedmička: 4.9.-6.9.

Extrémní přechod Beskyd Javorový – Javorník, jehož startovní pole každoročně čítá 3 000 hlav, asi netřeba více představovat. I v letošním roce proběhne jako Mistrovství republiky v horském maratonu dvojic – týká se kategorie SPORT. Závod však můžete absolvovat i ve trojicích v kategorii HOBBY. Trasa ještě letos nebyla zveřejněna, zpravidla však měří 90 – 100 km.

Registračky už jsou jako obvykle touto dobou vyprodány, dá se s nimi ale stále obchodovat na fóru.

Sledujte zde

14. Nezmar SkyMarathon: 26.9.

Horský maraton v nejsevernější části Slezských Beskyd, vedoucí po tzv. „polském hřebenu“, jehož nejvyšším bodem je Velká Čantoryje – vrchol, ve kterém se podle legendy ukrývá vojsko s rytíři, kteří povstanou, až bude lidu nejhůře. Na okruhu o délce 43 km vystoupáte 3 x severními sjezdovkami na polské straně Beskyd, proběhnete přes vrcholy Prašivá, Malá a Velká Čantoryje, Soszow a Velký Stožek a zdoláte 2 634 výškových metrů. Závod patří do série Skyrunner Czech Series 2015!

Stránky závodu zde

15. Střecha světa: 1.11.

Na druhý ročník beskydského horského maratonu Střecha světa zve společnost PAMIR7000. Profil tratě zůstává od loňska nezměněn – 42,9 km / 1 470 m vertical, odstartujete v Morávce a následně vás trasa zavede na Slavíč, Visalaje, Lysou horu, obec Krásnou až do Pražma, kde se nachází cíl.

Více o závodě zde

16. Nezmar UltraTrail alias TransGoralia: 26.9.

Náročnější verze Nezmaru SkyMarathon, samozřejmě ve stejném datu na stejném místě, také zařazený do série Skyrunner Czech Series. Trasa logicky pokračuje tak, že závoďáci navíc obíhají celý Jablunkovský průsmyk přes vrcholy Mlóda Gora, Kyčera, a dále pokračují na goralské vrcholy Skalka, Velký Polom, Kamenitý, Kozubová a Ostrý. Celkem borci zdolají 107 km s převýšením 5 787 metrů a čeká je 11 strmých stoupání a technických seběhů.

Odkaz na stránky

17. 5 beskydských vrcholů: 9.10–11.10.

Jak se můžete dočíst na stránkách akce, smyslem 5BV je „najít hranice vlastních fyzických a psychických možností“. Pokud máte rádi běhání v kopcích, ve tmě, a navíc s buzolou, bude se vám tento podnik velmi zamlouvat. Jedná se o závod ve dvoučlenných týmech, během něhož byste měli navštívit 5 různých beskydských vrchů. O každém dalším vrcholu se dozvídáte průběžně a postup na něj si volíte sami podle mapy. Pravděpodobná délka celé trasy je cca 120 km, jen nejlepší část startovního pole však zvládne za 34 hodin obejít checkpointy všechny.

Více o závodě najdete zde

18. Pražská 100: obvykle první prosincový víkend

Náročný dálkový pochod a terénní ultramaratonský běh, pražská delikatesa, na kterou její účastníci nedají dopustit. Ikonou celé akce je Olaf Čihák, který vždy do poslední chvíle napíná účastníky se zveřejněním trasy a její délky.

Web závodu

Odkazy na výše zmíněné závody (+ na mnoho dalších) naleznete na stránkách:

cyklo.matera.cz

caes.cz

extremnizavody.cz

skyrunning.cz

rogaining.cz

Buďte akční a v nové sezoně přeji hodně ve zdraví dokončených závodů a hlavně spoustu intenzivních zážitků!