V Grymově přivítalo ráno vytrvalce poněkud nerudné počasí. Bylo podmrakem a nevypadalo to na žádné zlepšení. Jenže již v průběhu závodu vykouklo sluníčko a postupně rozehřálo vzduch až do téměř jarní teploty. Sice pak běžcům v posledních dvou kolech trošku i fouklo, ale žádná velká překážka to nebyla.

Muži se z počátku hlídali

V prvním kole se muži spíš hlídali a nikdo se nesnažil od začátku o nějaké závratné tempo. Pak ovšem Tomáš Blaha /AK Kroměříž – 33:15/ nastoupil a tempo s ním dál držel už jen Tomáš Steiner /AK Drnovice – 32:52/. Ten ovšem po pátém kilometru zjistil, že je to na něj příliš pomalé a pustil se do zdolávání trati sám. V podstatě si pak již jen v tréninkovém tempu doběhl pro pohodlné vítězství.

Zato Tomáše Blahu v posledním okruhu mocně dotahovala dvojice Jiří Matoušek /AK Drnovice – 33:25/ a Roman Kovář /Fortex Moravský Beroun – 33:26/. Tomáše nakonec nedostihli, tak si to mezi sebou alespoň rozdali v dramatickém finiši. V tom měl nakonec o trochu více sil Jirka Matoušek a to ho vyneslo na třetí místo v absolutním pořadí.

Petra Kamínková si jen zatrénovala

Asi tak nějak by dal přesně popsat její tempový trénink v Grymově. Petra Kamínková /Adidas Boost Team – 37:22/ si totiž od začátku šla to, co potřebovala doplnit do závěru své týdenní tréninkové zátěže. Strojovým tempem, které si od startu držela, se postupně propastně vzdálila všem běžkyním na trati.

Ovšem velmi dobře běžela juniorka Veronika Rosolová /Nový Jičín – 39:19/, která šla ještě ve středu v O2 aréně půlku, neboť to je její specializace, a do Grymova si přijela zkusit, jestli uběhne svoji první desítku. A jak to zvládla, to vidíte sami. Neskutečně dobře.

Třetí místo si pak držela po celý závod výborně běžící Alena Kriklová /MK Prostějov – 41:50/, které scházelo jen pár vteřinek k překonání osobního rekordu.

Ve Velké ceně vytrvalců Olomouckého kraje zahájily své soutěže také děti a mládež

Již 7. ročník Grymovské desítky připravili v okolí Bečvy členové SK SALIX Grymov. Závod je zařazený již jako sedmý v pořadí do letošní Velké ceny vytrvalců Olomouckého kraje a samozřejmě se počítá do Grymovského poháru.

Dle vzoru z posledních ročníků tu zahájila svoji sezónu také Malá cena mladých vytrvalců pro děti všech věkových kategorií a nově i pro mládež. Ty v průběhu jara absolvují své závody, z nichž se pak tři nejlepší výsledky budou počítat do celkového hodnocení této soutěže.

Dospělé vytrvalce čekaly v Grymově čtyři okruhy po okolních asfaltových silnicích, vlastně cyklistických stezkách a samozřejmě také podél břehu Bečvy. Trasa vedla po téměř dokonalé rovině.

Zázemí celé akce, stejně jako zdejší poslední dva závody, bylo místo ve zdejším sportovním areálu již v Obecní stodole.

Počasí v posledních závodech vychází

Asi tak by se dal shrnout názor 104 běžců v hlavním závodě na 10 km. Je to překvapivé, ale skoro ani nefoukal vítr, což je zde velmi neobvyklé, tak si nebylo na co moc stěžovat.

A také Tomáš Steiner si vůbec nestěžoval: „Vzal jsem si dlouhé elasťáky, protože jsem minulý týden v Prusinovicích v trenkách prochladl, ale dnes to ani nemuselo být. Běželo se dobře a nemusel jsem vůbec jít naplno. Ale zase tak pomalé to nebylo. Přece jen už tento čas, co jsem dnes zaběhl, je velmi slušné tempo. Jen si myslím, že bych mohl běžet mnohem rychleji, kdyby bylo s kým. Samotnému se mi v posledním kole už nechtělo nějak moc do toho bušit, tak jsem to držel na stejné tempové úrovni, abych si mohl v klidu doběhnout pro první místo.“

„Ze začátku to šlo,“ konstatoval Tomáš Blaha po závodě, „jenže já celý týden nemohl jít běhat, protože jsem musel být pořád v práci a na závod jsem přijel z noční, tak se to na mě v závěru podepsalo. Byl jsem rád, že jsem pak dokázal udržet druhé místo.“

„To je paráda,“ nadšeně se usmíval Jirka Matoušek. „Běželo se mi výborně a ještě k tomu takový parádní osobák, k tomu není co víc dodat.“

„V týdnu jsem si dala v tréninku kvalitní patnáctku, tak jsem si přijela otestovat, jak to půjde na rovině i na desítce,“ řekla mi v cíli Petra Kamínková. „Neměla jsem v úmyslu jít nějak moc naplno, jen jsem chtěla vědět, jak to zvládnu ve svižnějším tempu. Chystám se do Peček a pak na Pražský půlmaratón, tak abych věděla, jak na tom jsem. A myslím, že můžu být spokojená,“ dodala ještě na konec.

„Já si přijela jen zkusit, jak zvládnu uběhnout desítku,“ usmívala se po svém fantastickém výkonu Veronika Rosolová. „Běhám na dráze hlavně půlku a tohle jsem ještě nikdy neběžela, tak mě to samotnou hodně překvapilo, že jsem to dala docela lehce pod 40 minut.“

„Škoda. Chybělo pár vteřinek a byl tam osobák,“ kroutila hlavou trošku nespokojeně Alena Kriklová. „Ale zase se mi běželo dobře, tak to je na začátek sezóny výborné. Časy si zlepším určitě později.“

A je nutné říct, že na přesné desítce v Grymově se běželo opravdu hodně svižně. Podmínky pro to byly a tak to všem vytrvalcům parádně odsýpalo. Je vidět, že když se všechno sejde, tak si skoro každý může na této trati zaběhnout skvělé časy. I proto se do Grymova stále častěji jezdí. Nejen pro pohodu rodinných závodů, ale také pro testování výkonnosti. Tím vším zdejší závod přitahuje stále více běžců, kteří se zde cítí jako doma a velmi rádi sem jezdí.

A Petr Kučera, jako ředitel a organizátor zdejších sportovních akcí z toho má obrovskou radost.

I dnes to na něm bylo vidět. A to ještě k tomu všemu parádně běžel. Takže velká pochvala pro něho i organizační tým a klobouk dolů.

Výsledky